VIDEO TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Turtă dulce de casă sau cornuleţe cu vanilie - în stil tradiţional săsesc

VIDEO TRADIŢII ÎN BUCATE/ Sibiu: Turtă dulce de casă sau cornuleţe cu vanilie - în stil tradiţional săsesc

În această perioadă a sărbătorilor de iarnă, un desert făcut în casă, după reţete tradiţionale, care să ne aducă aminte de gustul copilăriei, ar putea să reprezinte o provocare pentru orice gospodină.

Fie că vorbim de turtă dulce sau de cornuleţe cu vanilie - un 'dulce' făcut în casă reprezintă o bucurie pentru cei mici, dar nici cei mari nu se dau în lături de la o asemenea savoare.

Reprezentanţii Muzeului Astra din Sibiu vin în ajutorul gospodinelor şi oferă două reţete în stil tradiţional săsesc.

Unul dintre deserturi este turta dulce de casă, produs promovat cu ocazia evenimentului "Tradiţii săseşti de iarnă în Muzeul Astra", care face parte din programul ''Calea minorităţilor etnice''.


Pentru o turtă dulce săsească este nevoie de următoarele ingrediente: 750 g făină, 120 g unt, 150 g miere, 250 g zahăr pudră, 2 ouă, 100 ml apă, 1 linguriţă amoniac, 1 linguriţă scorţişoară, o jumătate linguriţă cuişoare.

Aluatul de turtă dulce se pregăteşte cu miere de albine, iar untul, zahărul pudră şi apa se pun într-o oală şi se amestecă la foc potrivit. Se adaugă apoi amidonul, scorţişoara, cuişoarele, ouăle şi făina. Se amestecă bine şi se lasă deoparte o noapte. După care, se decupează aluatul cu forme speciale de sărbători - steluţe, inimioare, oameni de zăpadă - şi se lasă 10 minute la cuptor.

Şi cornuleţele cu vanilie reprezintă o alternativă pentru un desert delicios.

"Vanillekipferl" sau cornuleţele cu vanilie fac parte din deserturile tradiţionale săseşti de Crăciun, ne spun muzeografii de la Muzeul Astra din Sibiu.

Pentru a face cornuleţe cu vanilie este nevoie de următoarele ingrediente: 280 grame făină, 200 grame unt, 100 de grame de nuci măcinate, 50 de grame de zahăr, 1 gălbenuş şi zahăr vanilat.

Modul de preparare nu este deloc complicat, iar rezultatul este un desert cu un gust aparte.

Astfel, ingredientele se omogenizează şi se formează un aluat de forma unui rulou din care se taie bucăţele de aproximativ 5 - 6 centimetri lungime.

Se modelează sub formă de semilună, după care se aşază într-o tavă tapetată cu făină şi se pun la copt pentru 10 minute.

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit. Zahărul vanilat se presară imediat ce cornuleţele sunt scoase din cuptor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”