VIDEO Tănase (BVB): Susţinem demersul de introducere a sistemului de reţinere la sursă a taxelor pentru câştigurile de capital
Susţinem un demers prin care vrem să introducem sistemul de reţinere la sursă a taxelor pentru câştigurile de capital, cu scopul de a creşte semnificativ participarea populaţiei la piaţa de capital, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Bursa de Valori Bucureşti, împreună cu stakeholderi importanţi ai pieţei de capital, cum sunt Asociaţia Administratorilor de Fonduri, Asociaţia Brokerilor şi, inclusiv, Autoritatea de Supraveghere Financiară, susţine un demers prin care vrem să introducem sistemul de reţinere la sursă a taxelor pentru câştigurile pe capital. Credem că acest gest se poate face foarte uşor de către Ministerul Finanţelor Publice. Este o măsură care, practic, nu aduce un impact la bugetul de stat şi prin care se pot debloca foarte mult din aceşti bani care stau în sistemul bancar. Poate nu redirecţionarea tuturor banilor, dar cred că un miliard de euro dacă s-ar redirecţiona din depozitele bancare către piaţa de capital, împreună şi cu participarea investitorilor instituţionali, sunt bani serioşi care pot finanţa direct companiile româneşti, care nu sunt încă eligibile pentru o finanţare bancară. Avem speranţa că vom avea un răspuns favorabil din partea autorităţilor pentru a implementa acest sistem de reţinere la sursă. Scopul nostru este de a creşte semnificativ participarea populaţiei la piaţa de capital, să finanţăm economia şi să creştem gradul de intermediere financiară în România", a subliniat şeful BVB.
În acelaşi timp, Tănase a menţionat că valoarea depozitelor nete în sistemul bancar depăşeşte 30 de miliarde de euro, "bani care practic stau degeaba şi care nu finanţează economia".
"Avem nevoie de piaţa de capital, pentru că intermedierea financiară este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Este indubitabil pentru mine că dacă vrem o intermediere financiară mai bun trebuie să ne focusăm pe piaţa de capital, pentru că este o verigă lipsă în tot acest lanţ al finanţării, şi anume veriga investitorilor cu un grad de risc mai ridicat, pe care băncile nu şi-l asumă. Ca să avem această verigă foarte bine dezvoltată trebuie să avem o participare la piaţa de capital a populaţiei mult mai superioară decât ce avem în momentul de faţă. Avem depozite nete în sistemul bancar de peste 30 de miliarde de euro, bani care practic stau degeaba şi nu finanţează economia. Singurul canal prin care putem redirecţiona aceşti bani către economie este piaţa de capital. O problemă structurală poe care o avem este gradul de cultură financiară pe care îl are populaţia din România. Este un proces educaţional pe care trebuie să-l parcurgem, însă până acolo mai sunt şi chestiuni de reglementare care ar putea facilita această participare către piaţa de capital", a explicat Adrian Tănase.
Reprezentantul BVB este de părere că pe piaţa de capital din România poate valoarea de piaţă a companiilor listate poate fi de cel puţin trei ori mai mare decât este în prezent, "măcar comparabil cu Polonia".
Reprezentanţi din partea Băncii Naţionale a României (BNR), Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) participă, marţi, la videoconferinţa cu tema "Piaţa de Capital - Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice", organizată de Profit.ro . AGERPRES