Калужська обл. 18.01.2022 pic.twitter.com/HSYIb1H6N9
— 4emberlen (@4emberlen) January 18, 2022
O evaluare recentă a serviciului militar ucrainean de informaţii susţine că, în prezent, există 36 de lansatoare Iskander mai aproape de granițele Ucrainei, ceea ce face ca atât Kievul, cât şi alte zone de importanţă strategică să fie în raza de acţiune a rachetelor ruseşti.
Din câte se știe, mai bine zis se presupune, că toate aceste lansatoare de rachete pe care Rusia le-a desfăşurat mai aproape de Ucraina sunt de tip Iskander-M – folosesc rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM)– deși există și alte variante de Iskander, inclusiv Iskander-K care trage cu rachete de croazieră.
Raportul serviciului militar ucrainean de informaţii, care a fost prezentat şi de CNN, susține că desfăşurarea de trupe ruse la graniţele Ucrainei a fost „aproape finalizată”, iar prezenţa Iskander-M sugerează că Rusia ar fi dispusă să folosească aceste sisteme pentru a distruge ’’obiective strategie vitale’’.
The video shows what appears to be at least 8 9M723 short-range ballistic missiles with a 500+ km range. This could be the Iskander-M system we saw coming from the Eastern Military District. (h/t @ELINTNews ) https://t.co/ThKehn5Nh6 pic.twitter.com/13UUnRyT5Y
— Rob Lee (@RALee85) January 18, 2022
Mai multe materiale video, postate recent pe rețelele de socializare, au arătat că mai multe sisteme Iskander-M erau încărcate pe vagoane de tip platformă. Analişti OSINT ai publicaţiei The War Zone au analizat imaginile şi precizează că, pe lângă sistemele Iskander-M, armata rusă a încărcat suplimentar în vagoane o cantitate impresionantă de rachete de tip 9M723, folosite de sistemele ruseşti.
Cu alte cuvinte, pe lângă cele două rachete de care dispune o unitate de lansare Iskander-M, armata rusă a transportat în vagoane alte câteva rachete – muniţie suplimentară pentru aceste sisteme.
Rusia vrea să ştim că este la graniţele Ucrainei, dar maschează dislocarea de sisteme Iskander
De precizat că, chiar dacă Rusia a recunoscut concentrarea de trupe la granița cu Ucraina, armata rusă încercă să mascheze transferarea unor sisteme de rachete Iskander mai aproape de granițele Rusiei cu Ucraina – acestea fiind încărcate în vagoane de tip platformă şi acoperite cu prelate.
Recently we and other researchers have observed videos with what we believe are launchers and other vehicles of Iskander-M operational and tactical missile systems, moving west on trains across Russia, some as far west as the Urals. pic.twitter.com/F9kYvRujYB
— CIT (en) (@CITeam_en) January 15, 2022
Grupul de analişti OSINT ai Conflict Intelligence Team (CIT) a precizat la începutul acestei săptămâni că cel puțin două brigăzi ale armatei ruse, care au în componența lor sisteme de rachete Iskander, au fost mutate din Districtul Militar Estic al Federației Ruse în regiunea de vest, în apropiere de granițele Ucrainei.
Sistemul Iskander-M (cod NATO: SS-26 Stone) lansează rachete balistice 9M723 care, conform datelor oficiale, au o rază de acțiune cuprinsă între 400–500 km, deși există unele speculaţii că raza de acţiune ar fi mult mai mare.
Fiecare rachetă poate transportă un focos cu o greutate cuprinsă între 480–700 kg – depinde de tipul acestuia (thermonuclear weapon, high explosive fragmentation sau fuel-air explosive).
De asemenea, sistemele Iskander-M pot trage şi rachete cu focoase nucleare, cel puţin aşa susţine Moscova, iar de-a lungul timpului au existat speculații că Rusia ar putea lua în considerare chiar mutarea armelor nucleare tactice mai aproape de Ucraina.
Potrivit lui Rob Lee, un analist OSINT, o brigadă tipică Iskander-M este echipată de obicei cu 12 vehicule 9P78-1 care poartă unitatea de lansare, iar fiecare dintre acestea sunt prevăzute cu două rachete.
Calculele serviciului militar ucrainean de informaţii arata ca Rusia ar avea trei brigăzi de rachete de tip Iskander-M, mai aproape de graniţele Ucrainei. Cu toate acestea, analistul OSINT Rob Lee estimează că există, cel mai probabil, armata rusă ar fi mutat mult mai multe sisteme Iskander-M, echivalent cu cel puțin patru brigăzi (48 de lansatoare). SURSA: Defenseromania.ro