VIDEO Studiu: Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aerosoli rămân în jur minute bune
Particulele de aerosoli care transportă virusul COVID-19 pot rămâne în aer mai mult decât s-a crezut inițial, de aceea este important să se evite spațiile publice aglomerate, arată rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de patru universități și centre de cercetare din Finlanda. Cercetătorii au modelat 3D scenariul în care o persoană tușește într-un culoar între rafturi precum întâlnim în magazinele alimentare, luând în considerare și ventilația, iar rezultatele au arătat cum particulele rămân și se răspândesc în jur minute bune.
VIDEO Cum se poate răspândi virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut
Universitatea Aalto, Institutul Meteorologic Finlandez, Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda și Universitatea din Helsinki au studiat modul în care sunt transportate în aer particule extrem de mici de aerosoli emise din tractul respirator atunci când tusea, strănutul sau chiar vorbirea sunt transportate în aer. Astfel de particule pot transporta agenți patogeni, cum ar fi coronavirusurile.
Cercetătorii au modelat 3D un scenariu în care o persoană tușește într-un culoar între rafturi, precum cele întâlnite în magazinele alimentare, luând în considerare ventilația. Deși fiecare din cele 4 organizații au realizat propriile modelări, cercetătorii au obținut același rezultat preliminar: în situația investigată, norul de aerosoli se răspândește în apropierea imediată a persoanei care tușește și se diluează treptat, proces care poate dura până la câteva minute.
„Cineva infectat de coronavirus, poate tuși și se poate îndepărta, dar apoi lasă în urmă particule extrem de mici de aerosoli care transportă coronavirusul. Aceste particule ar putea ajunge apoi în tractul respirator al altora din apropiere”, a explicat Ville Vuorinen, profesor asistent al Universității Aalto.