VIDEO Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat un atac asupra Siriei/LIVE TEXT
SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat sâmbătă dimineaţă mai multe zone din Siria care se presupune că ar avea legătură cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat că le-a folosit împotriva civililor din Duma în urmă cu o săptămână, anunţă BBC. Rusia a trasnmis că "astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe". Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis o declaraţie în care îşi afirmă susţinerea faţă de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria. Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova afirmă într-o postare pe Facebook că trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când existau şanse de pace.
ACTUALIZARE 9:40 - Oficiali francezi au transmis primele mesaje după atacul din noaptea de vineri spre sâmbătă. Mesajul este clar: se dorește încetarea folosirii armelor chimice în Siria.
ACTUALIZARE 8:40 - Primele reacții după atacul occidental țintit asupra Siriei au început să apară.
„Susţin acţiunile Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei împotriva resurselor de arme chimice ale regimului sirian. NATO consideră că utilizarea armelor este inacceptabilă. Cei responsabili trebuie traşi la răspundere”, afirmă Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.
„Fac apel la toate statele membre să se dea dovadă de reţinere în aceste circumstanţe periculoase şi să evite toate acţiunile care ar putea provoca o escaladare a situaţiei şi ar putea agrava suferinţele poporului sirian”, a declaratAntonio Guterres, Secretarul General ONU.
„Această agresiune tripartită la adresa Siriei constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi este menită eşecului”, potrivit Agenţiei siriene de presă Sana.
„Statele Unite şi aliaţii lor, fără nicio dovadă şi înaintea unei poziţii oficiale a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, au declanşat această acţiune militară împotriva Siriei şi sunt responsabili pentru consecinţele regionale ale acestei acţiuni necugetate”, transmite Ministerul iranian de Externe.
ACTUALIZARE 8:00 - Televiziunea de la Damasc spune că trei civili ar fost răniți în urma atacului, scrie CNN.
ACTUALIZARE 7:30 Tot mai multe informații care vin dinspre Damasc spun că guvernul sirian pretinde că a fost capabil să „anihileze” loviturile aeriene ale aliaților atât la Damasc, cât și la Homs, grație unor avertizări transmise de Rusia. De asemenea, Siria susține că a putut să doboare o treime din cele aproximativ 30 de rachete trase asupra teritoriului său.
ACTUALIZARE 6:00 Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Anatoli Antonov.
ACTUALIZARE 5:00 Atacul, care a început la ora 21:00, ora SUA (4:00, ora României), a încetat, a anunțat Pentagonul, care a spus că deocamdată nu are în vedere noi raiduri.
Potrivit unor oficiali citați de BBC, s-au folosit rachete Tomahawk. Atacul a durat aproximativ o oră. Potrivit CNN, care citează surse militare, la atac au participat cel puțin o navă americană poziționată în Marea Roșie, dar și bombardiere de tip B-1. Televiziunea siriană de stat susține că apărarea antiaeriană a doborât mai mult de 12 rachete.
Decizia vine ca răspuns în urma unui presupus atac chimic al guvernului sirian asupra oraşului Douma de sâmbăta trecută. „O operaţiune în care sunt implicate şi forţele armate ale Franţei şi ale Regatului Unit este în curs de desfăşurare”, a declarat Trump într-o intervenţie televizată. Agenţia Reuters a confirmat că au loc mai multe explozii aproape de capitala Siriei, Damasc.
Primul Ministru al Marii Britanii, Theresa May, a confirmat implicarea forţelor engleze, precizând că nu a existat „o altă alternativă decât folosirea forţei” şi că atacul nu urmăreşte „schimbarea regimului”. Aceasta a mai adăugat că „nu putem permite ca folosirea armelor chimice să devină un lucru normal - în Siria, pe străzile din Marea Britanie, sau în orice alt loc al lumii. Am fi preferat o altă soluţie. Însă, în acest caz, aceasta nu există”. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a precizat într-un comunicat de presă că „nu putem tolera uzul recurent al armelor chimice care reprezintă un pericol imediat pentru poporul sirian şi securitatea noastră”.
Momentul în care avioanele de luptă franceze decolează de pe pistă pentru atac VIDEO Élysée – Présidence de la République française / Facebook
Atacurile cu rachetă vor avea loc „asupra ţintelor asociate cu posibilităţi de a crea arme chimice” ale guvernului sirian, a mai explicat Trump. Acesta a precizat că scopul este de a „descuraja producţia, răspândirea şi uzul de arme chimice”. „Acestea nu sunt acţiunile unui om, ci reprezintă crimele unui monstru”, a mai declarat preşedintele, făcând referire la Bashar al-Assad.
De cealaltă parte, Siria a negat faptul că ar fi responsabilă de atacul chimic, în timp ce aliatul său, Rusia, a avertizat că dacă Vestul va aproba vreun atac militar, există riscul stârnirii unui război. Sirienii din Damasc au publicat pe reţelele sociale mai multe clipuri video şi fotografii în care se văd explozii în depărtare.
Un martor citat de Reuters a declarat că „cel puţin şase explozii zgomotoase” s-ar fi auzit în capitală. De asemenea, televiziunea de stat siriană a confirmat explozii ale rachetelor în Damasc. Aceasta din urmă a mai relatat că armata a interceptat o parte din avioanele şi rachetele americane. The Guardian scrie că Statele Unite folosesc rachete de croazieră Tomahawk, şi că în atac iau parte atât avioane de luptă cât şi nave acvatice.
Un oficial al administraţiei americane citat de CNN a declarat că acţiunea „nu se termină aici” şi că atacul din noaptea aceasta a fost doar primul val al operaţiunii. Reacţia Rusiei: vor exista consecinţe Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a reacţionat în urma atacului asupra Damascului şi a Homs. Acesta a declarat că avertizările de la Moscova au fost ignorate şi că Rusia este în acest moment ameninţată.
„Am avertizat că astfel de acţiuni vor fi urmate de consecinţe”, a precizat acesta. Ambasadorul a mai precizat că „insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă” şi că Statele Unite nu au dreptul moral să atace alte ţări de vreme ce şi acestea deţin arme chimice. Donald Trump a mai precizat în intervenţia sa că „am un mesaj pentru acele două guverne cele mai vinovate de susţinerea, echiparea şi finanţarea regimului criminal al lui Assad”. „Către Iran şi Rusia: Ce fel de naţie vrea să fie asociată cu măcelul în masă al femeilor şi copiilor?”, a spus preşedintele.
Ministrul Apărării din Marea Britanie a declarat într-o conferinţă de presă că atacul a fost concentrat pentru a „maximiza distrugerea depozitelor de arme chimice şi de a minimiza orice risc de contaminare a zonelor din jur”.
Secretarul Ministerul Apărării din SUA, James Mattis, a declarat că „în mod clar, regimul Assad nu a înţeles mesajul” şi a subliniat că Statele Unite şi aliaţii săi au transmis acum un alt mesaj. Totodată, acesta a mai menţionat că „am făcut tot posibilul pentru a minimiza şansele ca civilii să fie răniţi. Suntem conţtienţi că acest lucru este foarte dificil”.