VIDEO Stâlpul din imagine a fost înghițit deja de craterul din Slănic Prahova, unde continuă evacuările
Update Ora 19.20: Autorităţile din judeţul Prahova au decis evacuarea încă unui bloc de locuinţe din oraşul Slănic, unde surparea care a apărut pe strada 23 August s-a accentuat. Astfel, 16 persoane au fost ”rugate” acum să îşi părăsească locuinţele, după ce în groapa apărută în stradă s-a scufundat, pe verticală, un stâlp. Prefectul judeţului, Emil Drăgănescu, a declarat că decizia trebuie supusă aprobării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, transmite News.ro.
El a arătat că a fost extins perimetrul de siguranţă, la minim 70 de metri, menţionând că acolo este o groapă cu un diametru de 5-6 metri şi cu o adâncime ”consistentă”, având în vedere că un stâlp de electricitate s-a scufundat, pe verticală, în decurs de câteva secunde. El le-a mulţumit localnicilor pentru că sunt ”înţelegători” în această situaţie.
De asemenea, prefectul a explicat că vor fi făcute expertize pentru a se vedea cât de afectate sunt clădirile şi dacă oamenii se vor putea întoarce, la un moment dat, în locuinţe.
Până acum,42 de locuitori ai oraşului Slănic, judeţul Prahova, au fost evacuaţi după ce o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit.
Update Ora 18.30: Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a surprins într-un filmuleț momentul în care un stâlp de electricitate se prăbușește în craterul format în asfalt:
Momentul în care un stalp este inghitit de crater a fost filmat și de catre o persoana care locuieste care in apropiere.
Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat, joi seară, că încă un bloc din Slănic, aflat în zona străzii 23 August, care s-a surpat în urmă cu o săptămână, va fi evacuat, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, craterul îşi lărgeşte marginile, astfel că autorităţile au decis să intervină şi să evacueze încă un bloc. Prefectul a arătat că zona nu s-a stabilizat pe cale naturală, până la acest moment, motiv pentru care s-a decis intervenţia de urgenţă.
„Azi dimineaţă, în timp ce mă aflam aici pentru acţiunea Crucii Roşii de sprijinire a oamenilor evacuaţi, fiind la faţa locului, am constatat împreună cu reprezentanţii Primăriei şi ai Electrica, care încercau degajarea unui stâlp, faptul că această sufuziune îşi lărgeşte marginile, acest lucru făcându-ne să luăm decizia de a interveni rapid şi de a evacua încă un bloc. O să solicităm membrilor CJSU o nouă şedinţă prin care să validăm această intervenţie rapidă, întrucât zona trebuie stabilizată. Practic, am observat că pe cale naturală această zonă încă nu s-a stabilizat şi, având în vedere că perioada este una destul de liniştită pentru cei care lucrează, (…) am luat hotărârea ca de urgenţă să intervenim asupra acestei sufuziuni. În momentul de faţă se află la faţa locului specialiştii care ne-au fost alături de fiecare dată, plus unii noi. Vom face (…) o analiză cu constructorii care au dorit să vină în sprijinul nostru şi să ne dea anumite sfaturi în acest sens, cu reprezentanţii Institutului Geologic al României, ai Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti”, a spus Emil Drăgănescu.
Update Ora 15.26: Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a dispus noi evacuări la Slănic Prahova:
„Urmare a situației actuale regăsite la nivelul localității Slănic, coroborat cu ultimele decizii adoptate în urma ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a dispus extinderea perimetrului de siguranță prin evacuarea comunităților din proximitatea zonei afectate. În acest sens, prin grija Instituției Prefectului și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, acțiunea de evacuare a populației, în scopul eliminării oricărui pericol în ceea ce privește siguranța acestora se va realiza în cel mai scurt timp. Totodată, din dispoziția secretarului de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat, o nouă echipă din cadrul IGSU se va deplasa în localitatea Slănic, care alături de specialiști în domeniul construcțiilor și mineri vor efectua o nouă recunoaștere și analiză a situației la fața locului.”
Update Ora 15.23: A fost emis un mesaj RO-Alert, în care oamenilor li se cere să părăsească zona străzii 23 August din Slănic, relatează ziarulincomod.ro .
Știrea inițială: Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, le-a transmis cetățenilor orașului Slănic faptul că, pe baza ultimelor date primite și a informațiilor preliminare, se impun măsuri suplimentare de evacuare în zona adiacentă craterului, potrivit unui comunicat al prefecturii.
Prefectul județului Prahova le cere cetățenilor să colaboreze cu instituțiile statului și să aibă încredere în autorități.
Reamintim că o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit, iar cei 42 de locuitori care au fost evacuaţi nu se vor putea întoarce în apartamentele loc, întrucât blocurile au fost afectate.
”Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, a declarat marţi Drăgănescu.
Acesta a prezentat concluziile specialiştilor care arată că aceste fenomene ”nu au fost produse nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare care este foarte aproape de zona respectivă”.
”Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, a precizat Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.