Circa 200 de lilieci au invadat marți seară secția de cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași după ce au intrat în holul casei scării de la intrarea principală a secției, după ce au pătruns printr-o fereastră lăsată deschisă, relatează Ziarul de Iași și Agerpres.
- Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi este cel mai mare spital din Moldova, lucrând în regim de spital universitar şi fiind centru metodologic pentru multe specialităţi din zonă. Are o capacitate de 1128 de paturi, distribuite în 22 de secţii clinice, precum şi Unitate de primire urgenţe, Ambulator de specialitate, potrivit site-ului oficial.
Managerul spitalului „Sf. Spiridon”, Daniel Vasile Timofte, a precizat că activitatea în spital nu a fost afectată deoarece liliecii nu au pătruns în saloanele unde se aflau pacienții.
„Au fost anunțate autoritățile competente, respectiv Asociația Pentru Protecția Liliecilor, Garda de Mediu și ISU. În dimineața zilei de 03.09.2024, reprezentanții ISU au colectat câteva zeci de exemplare de lilieci, care vor fi ulterior relocate în condiții legale. Nu a fost perturbată activitatea medicală deoarece liliecii nu au pătruns în zona saloanelor de pacienți”, a declarat Prof. Dr. Daniel Vasile Timofte, managerul spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, pentru publicația locală „Ziarul de Iași”.
Potrivit publiției locale, un pacient îl contrazice pe medic și spune că zeci de persoane au așteptat afară și pe holuri. În replică, managerul spitalului a declarat că a fost limitat temporar accesul în Secția de Cardiologie prin intrarea principală, iar măsura nu ar fi afectat fluxul de pacienți și personal, deoarece există alte două căi de acces distincte.
Pompierii au intervenit ca urmare a solicitării făcute de reprezentanții spitalului. Intervenția s-a desfășurat sub supravegherea unui biolog, iar în timpul ei au fost evacuați circa 200 de lilieci.
„În urma unui apel de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Iaşi s-au deplasat la locul solicitării, Secţia de Cardiologie. Pe casa scării se aflau foarte mulţi lilieci. Colegii din dispeceratul integrat ISU-SMURD SAJ-Iaşi au sunat o persoană abilitată în domeniu, un biolog. Dumnealui s-a prezentat imediat la locul solicitării, iar echipajul de intervenţie a trecut la prinderea liliecilor, aproximativ 200 de mamifere”, a spus Georgică Onofreiasa, potrivit Agerpres.
Liliecii au fost predați specialistului și urmează să fie eliberați în mediul lor natural.