VIDEO „Soldații invizibili” care au bătut rușii în Kursk? Putin vorbește de mercenari SUA

VIDEO „Soldații invizibili” care au bătut rușii în Kursk? Putin vorbește de mercenari SUA

Cine sunt „soldații invizibili” care i-au bătut pe ruși în Kursk? Putin vorbește de mercenari SUA lovit de celelbrele sale teorii ale conspirației. Rusia nu pare să își fi revenit din punct și să gpsească soluția la ofensiva rusă.

Incursiunea Kievului în regiunea rusă Kursk a început în noaptea de 5 spre 6 august, când forțele ucrainene au trecut pe lângă Sudzha. Președintele ucrainean Volodimir Zelenskyy a confirmat ulterior operațiunea, declarând că scopul acesteia era de a stabili o „zonă tampon” între cele două națiuni. Președintele rus Vladimir Putin a denunțat acțiunea drept un „atac terorist”.

După mai mult de două săptămâni de la desfășurarea operațiunii, Rusia continuă să lupte pentru a recâștiga controlul asupra regiunii Kursk. Acest conflict prelungit a condus la diverse explicații din partea Rusiei cu privire la succesul neașteptat al Ucrainei.

O relatare rusă recentă se concentrează pe ideea soldaților ucraineni „invizibili”.

Potrivit rapoartelor rusești, forțele ucrainene au primit din Occident uniforme speciale care îi fac pe soldați invizibili atât ziua, cât și noaptea. Rușii consideră că acest lucru face parte dintr-o conspirație internațională, arartă eurasiantimes.

Cu toate acestea, mass-media occidentale au respins aceste afirmații ca fiind propagandă. Criticii susțin că deplasarea substanțială de echipamente militare în regiunea Kursk ar fi dificil de ascuns complet.

Camuflaje avansate?

Lt. col. (rez.) Maciej Korowaj, ofițer de informații militare și analist pentru portalul polonez „Defence24”, a remarcat pe Platforma X că „zgomotele motoarelor ucrainene din noaptea de 5 spre 6 august au fost clar auzite în districtul Sumy”. El a susținut că, chiar dacă ucrainenii ar folosi camuflaje avansate, ar fi totuși aproape imposibil să își ascundă prezența în apropierea sau pe teritoriul Rusiei.

Înainte de aceasta, Ministerul rus de Externe a susținut, de asemenea, implicarea companiilor militare private americane în lupte, precum și acuzarea jurnaliștilor americani că au intrat ilegal pe teritoriul rus pentru a relata despre incursiune. Evident, fără nicio probă.

Ministerul rus de Externe a convocat-o pe Stephanie Holmes, șefa adjunctă a misiunii Ambasadei SUA la Moscova, pentru a-i transmite preocupările sale. Ei au informat-o cu privire la presupusa participare a „companiilor militare private americane” la luptele din regiunea Kursk.

De asemenea, ministerul și-a exprimat protestul față de Holmes, acuzând reporterii americani de „acțiuni provocatoare” prin infiltrarea ilegală în Kursk Oblast pentru a produce rapoarte de propagandă privind activitățile regimului de la Kiev.

Camuflaj avansat pentru soldați

În timp ce conceptul de soldați cu adevărat „invizibili” rămâne în domeniul science-fiction, industria militară dezvoltă de ceva timp materiale avansate de camuflaj.

Aceste materiale sunt concepute pentru a ascunde echipamentele militare sau pentru a reduce vizibilitatea personalului prin curbarea luminii în jurul obiectelor. Ele nu reflectă lumina vizibilă, ultravioletă, infraroșie sau pe unde scurte, ceea ce le face foarte eficiente pentru camuflaj. În plus, minimizează semnalele termice, ceea ce face mai dificilă detectarea inamicului noaptea sau prin tehnologii de teledetecție.

Mantaua invizibilă ucraineană

La sfârșitul anului 2023, ministrul ucrainean al transformării digitale, Mikhailo Fedorov, a prezentat o aplicație reală a tehnologiei avansate de camuflaj prin intermediul „Telegram”.

El a prezentat o „mantie de invizibilitate” concepută pentru a ajuta soldații ucraineni să se sustragă detectării de către imagistica termică rusească, în special de către drone.

Cântărind doar 2,5 kg, această mantie oferă protecție împotriva diferitelor condiții meteorologice și este fabricată din material neinflamabil, oferind apărare împotriva ploii, zăpezii și temperaturilor ridicate. Fedorov a atribuit această inovație companiei Brave1, o inițiativă a guvernului ucrainean menită să promoveze progresele tehnologice pe câmpul de luptă.

La începutul lunii octombrie, dezvoltatorii ucraineni au raportat pentru „Newsweek” că o echipă locală era deja capabilă să producă 150 de „pelerine invizibile” pe lună, cu planuri de a trece la producția de masă. Aceste pelerine sunt special concepute pentru a proteja soldații ucraineni de tehnologia rusească de termoviziune.

Umbrele războiului

Afirmațiile despre soldații ucraineni „invizibili” din regiunea Kursk subliniază interacțiunea complexă dintre tehnologia militară, propagandă și război.

Deși există tehnologii avansate de camuflaj, realizările Ucrainei în regiunea Kursk s-ar putea datora probabil tacticilor superioare, informațiilor și, posibil, echipamentelor convenționale furnizate de Occident.

Narațiunea „soldatului invizibil” ar putea fi un mijloc pentru sursele rusești de a explica succesele ucrainene neașteptate fără a-și recunoaște propriile deficiențe tactice sau strategice.

Dar aceste evoluții evidențiază cursa tehnologică continuă din războiul modern, în care progresele în materie de camuflaj și detectare joacă un rol crucial în operațiunile militare.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Care o fi faza cu știrea asta?