VIDEO Separatiștii din Transnistria au adoptat o rezoluție prin care cer protecție Rusiei
Congresul deputaților de toate nivelurile din republica separatistă nerecunoscută Transnistria, reunit miercuri în ședință extraordinară la Tiraspol, a adoptat o rezoluție prin care cere sprijinul Rusiei, denunțând „presiuni din partea Republicii Moldova”. Chiar dacă au fost zvonuri că ar putea fi cerută alipirea la Rusia, oficialii din Republica Moldova și din Ucraina au spus că scenariul este doar o mișcare de propagandă.
ACTUALIZARE 14:30 Congresul deputaților de toate nivelurile din republica separatistă nerecunoscută Transnistria a adoptat, miercuri, o rezoluție pe care o vor trimite către Rusia, guverne occidentale și organizații internaționale prin care să denunțe presupuse presiuni din partea Republicii Moldova, potrivit agenției oficiale de presă de la Tiraspol, Novosti PMR .
Ce cer separatiștii din Transnistria
Hotărâri ale celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului de toate nivelurile:
1. Se adresează Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu cerere de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. Peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.
2. Se adresează Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu cerere de luare în considerare a drepturilor inalienabile ale poporului pridnestrovian, garantate de normele internaționale, pentru stoparea încălcării de către Moldova vecină a drepturilor și libertăților cetățenilor din Pridnestrovie și pentru a preveni provocările care conduc la o escaladare a tensiunii.
3.Apel către participanții la procesul de negociere internațională în formatul „5+2”.
4. Apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu un apel la influențarea conducerii Republicii Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri internaționale și pentru a asigura condițiile unei soluții civilizate a conflictului.
5. Acceptați un apel adresat Adunării Interparlamentare a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente cu un apel pentru a preveni escaladarea pe Nistru.
6. Acceptați un apel către Parlamentul Uniunii Europene cu cererea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovienilor.
7. Acceptați un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu un apel pentru asigurarea condițiilor pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților inalienabile sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din Transnistria.
Ce conține textul rezoluției, despre care oficialii din Republica Moldova spun că este doar o mișcare de propagandă:
- Moldova a lansat de fapt un război economic împotriva Transnistriei, creând în mod deliberat condițiile preliminare pentru un deficit bugetar de milioane de dolari.
- Moldova încearcă să distrugă sistemul de sănătate transnistrean prin blocarea aprovizionării cu medicamente și echipamente medicale.
- Moldova a adoptat o lege a separatismului, creând premisele pentru urmărirea penală literalmente a fiecărui cetățean al Transnistrie. Aceștia sunt supuși discriminării și arbitrarului la trecerea frontierei Republicii Moldova.
- Moldova blochează în mod deliberat negocierile și evită dialogul politic la nivelul conducerii superioare a partidelor. Chișinăul a refuzat să implementeze aproape toate acordurile încheiate anterior cu Transnistria.
- Se exercită presiuni socio-economice asupra Transnistriei, ceea ce contrazice direct principiile și abordările europene în domeniul apărării drepturilor omului și al liberului schimb.
- Moldova nu a putut recunoaște existența unor drepturi și libertăți inalienabile ale omului pentru locuitorii din Transnistria.