VIDEO Șeful armatei anunță că trupele ucrainene continuă să înainteze în Kursk și speră să ia „mulți prizonieri” într-o bătălie în derulare
Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a afirmat vineri că forțele Kievului continuă să avanseze în unele zone din regiunea rusă Kursk, acestea reușind să înainteze pe o distanță între unu și trei kilometri, informează Reuters, AFP și Ukrainska Pravda .
„Trupele grupului ofensiv continuă să lupte și au avansat în unele zone de la unu la trei kilometri spre inamic”, i-a spus generalul Sîrskîi președintelui Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată în mediul online.
Sîrskîi a precizat că luptele continuă de-a lungul întregii linii a frontului și că speră ca forțele ucrainene să ia „mulți prizonieri” în bătălia, aflată în desfășurare, din satul Mala Loknya, situat la aproximativ 13 kilometri (8 mile) de frontiera dintre Ucraina și Rusia.
Ucraina a lansat o ofensivă-surpriză peste graniță în urmă cu 10 zile, pe 6 august, iar Kievul susține că a preluat controlul asupra a 82 de localități, întinse pe o suprafață de 1.150 de kilometri pătrați (444 de mile pătrate), din regiunea Kursk.
„În general, situația este sub control, totul se desfășoară conform planului”, a mai afirmat Sîrskîi, în înregistrarea video publicată de președintele Zelenski pe rețelele de socializare.
Oficialii ucraineni au anunțat că sute de soldați ruși au fost luați prizonieri până acum în timpul incursiunii, exprimându-și speranța că acest lucru va accelera schimburile care îi vizează pe luptătorii ucraineni aflați în captivitate în Rusia.
„Operațiunea din regiunea Kursk – ne consolidăm pozițiile și alimentăm «fondul de schimb» pentru Ucraina”, a afirmat președintele Zelenski, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
Generalul Sîrskîi a adăugat vineri că luptele intense continuă pe linia frontului ucrainean din estul țării, în special în zonele Torețk și centrul strategic Pokrovsk.
Cele mai recente evoluții pe front: Ucraina a atacat zona portului Crimeei, iar rușii avansează către Pokrovsk şi Kramatorsk
Anterior în cursul zilei de vineri, armata ucraineană a anunţat că a efectuat un atac asupra unui debarcader al portului Kerci din peninsula anexată Crimeea, atac despre care Rusia afirmă că a ţintit podul Kerci, în timp ce pe frontul din estul Ucrainei trupele ruse continuă să se apropie de oraşele Pokrovsk şi Kramatorsk, au relatat agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.
„Atac nocturn în Crimeea”, a scris pe Telegram purtătorul de cuvânt al comandamentului sudic al armatei ucrainene, Serghei Bratciuk, făcând referire la atacul asupra acelui debarcader. Şi alte surse ucrainene menţionează acest atac, susţinând că a produs pagube, dar fără a oferi clarificări.
Potrivit presei locale, locuitorii din Sevastopol, Simferopol şi Kerci au auzit explozii în jurul orei locale 03:30, iar podul Kerci, care leagă peninsula ocupată de teritoriul Rusiei, a fost închis circulaţiei între orele 02:00 şi 07:00 dimineaţa.
Conform Ministerului rus al Apărării, acest atac ucrainean a ţintit podul Kerci, susţinând că antiaeriana rusă a doborât 12 rachete americane ATACMS care erau dirijate către acest pod.
Armata ucraineană afirmă că a atacat şi o ambarcaţiune neprecizată în zona oraşul Ciornomorsk din partea de vest a Crimeei, în timp ce armata rusă a confirmat un atac cu drone acvatice în acea zonă şi a susţinut că elicopterele sale au distrus acolo cinci astfel de drone.
În acest timp, armata rusă continuă să înainteze în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, în pofida ofensivei surpriză lansate de armata ucraineană în provincia rusă Kursk.
Autorităţile districtului ucrainean Pokrovsk din provincia Doneţk au anunțat vineri că inamicul se află la doar 10,5 kilometri distanţă şi au cerut din nou populaţiei să evacueze zona. Şeful administraţiei regionale, Volodimir Zamotaev, a avertizat că situaţia este acum „ameninţătoare”.
Oraşul Pokrovsk avea înainte de război aproximativ 60.000 de locuitori.
Trupele ruse continuă să înainteze şi pe o altă axă a frontului în Doneţk, cea în direcţia oraşului Kramatorsk, situat la circa 80 de kilometri nord-est de Pokrovsk. Armata rusă a revendicat acolo ocuparea satului Serghiivka, situat la numai zece kilometri de Kramatorsk.
Statul Major ucrainean a raportat ostilităţi intense de-a lungul liniei frontului din estul Ucrainei, cu 144 de confruntări în ultimele 24 de ore.
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei din Kursk
Armata ucraineană a publicat vineri două înregistrări video despre care afirmă că prezintă imagini reale de pe teren din primele ore ale ofensivei sale surpriză lansate pe 6 august în provincia rusă de graniţă Kursk.
Una dintre înregistrări, montată cinematografic sub forma unui film de acţiune pe fond muzical, caută să evidenţieze că ziua de 6 august va rămâne în memoria Ucrainei ca o zi istorică în războiul cu Rusia.
După luni la rând în care a pierdut teren în faţa trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, armata ucraineană a pornit în acea zi în mod neaşteptat o ofensivă mecanizată peste graniţă în regiunea Kursk, luând pe nepregătite armata rusă slab desfăşurată în acea zonă, unde aceasta avea unităţi alcătuite în special din tineri recruţi fără experienţă de luptă şi dintre care unii au fost luaţi rapid prizonieri de trupele ucrainene bine antrenate şi aparent pregătite minuţios pentru această operaţiune, notează Agerpres.
Armata ucraineană a înaintat astfel relativ uşor până la 30-35 de kilometri în interiorul teritoriului rus, în paralel extinzându-şi zona în care operează de-a lungul frontierei. Trimiterea de întăriri ale armatei ruse a încetinit între timp înaintarea ucraineană, fără să o oprească însă complet, potrivit bloggerilor militari ruşi trupele ucrainene continuând să câştige teren în anumite zone, dar intensitatea ofensivei a scăzut pe fondul luptelor aflate în desfăşurare.
Imaginile de la începutul acestei operaţiuni difuzate vineri de armata ucraineană arată militari ai acesteia acţionând în operaţiuni de deminare, de distrugere a liniilor defensive ruseşti şi a posturilor de frontieră, atacuri cu artilerie şi blindate, precum şi capturarea unor soldaţi ruşi. „Pregătirea atentă, planificarea, spiritul de luptă şi secretul informaţional au fost decisive în faza iniţială a operaţiuni”, când soldaţii şi grănicerii ruşi au fost luaţi complet prin surprindere, scrie în textul ce însoţeşte imaginile.
O altă înregistrare arată distrugerea unui post de frontieră rusesc şi capturarea a 50 de soldaţi ruşi, care s-au predat înaintea asaltului asupra oraşului Sudja, situat la circa 10 kilometri de graniţă, singura aşezare urbană din Kursk aflată în prezent sub controlul trupelor ucrainene.
Deși leadership-ul militar de la Kiev susține că trupele ucrainene continuă să avanseze şi au ocupat până în prezent peste 80 de localităţi şi o suprafaţă de peste 1.100 de kilometri pătraţi de teritoriu rus, acesta este un bilanţ exagerat în opinia comentatorilor militari independenţi, care estimează că cifrele reale ar fi undeva aproximativ la jumătate.
Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează dispersat cu grupuri mobile de recunoaştere şi sabotaj, iar nu toate zonele din Kursk unde acţionează trupele ucrainene sunt efectiv sub controlul acestora.
Situaţia pe teren rămâne în mare parte neclară, la fel cum sunt şi obiectivele urmărite de Kiev prin această operaţiune îndrăzneaţă, mai multe teorii în acest sens fiind avansate, inclusiv de preşedintele rus Vladimir Putin, care este pus într-o situaţie stânjenitoare în timp ce Rusia îşi vede invadat un teritoriu pentru prima dată după al Doilea Război Mondial şi s-a arătat cel puţin până în prezent incapabilă să respingă această ofensivă.
Astfel, în timp ce Putin a estimat într-o declaraţie că ofensiva ucraineană urmăreşte destabilizarea Rusiei, slăbirea presiunii trupelor ruse pe frontul din estul şi sud-estul Ucrainei unde armata rusă înaintează şi câştigarea de Kiev a unei poziţii mai bune la eventuale negocieri de pace cu Rusia, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Ucraina doreşte să provoace Rusiei înfrângeri tactice semnificative şi să o determine să accepte negocieri de pace corecte”, după ce Moscova a cerut Kievului ca la eventuale astfel de negocieri să accepte „realitatea de pe teren”, adică ocuparea de către Rusia a circa 18% din teritoriul Ucrainei.