VIDEO S-au trezit cu „dihania” pe cer...

VIDEO S-au trezit cu „dihania” pe cer...

Locuitorii din Myanmar au trecut prin momente de spaima cand au vazut, joi, o forma uriasa ciudata pe cer. Ce au vazut a fost insa lansarea efectuata de India a noii rachete cu raza lunga de actiune Agni-5.

Locuitorii din statul Rakhine din Myanmar au vazut un fascicul urias de lumina pe cer, la ora 18:55, alaturi de emisii de vapori. Animalele au reactionat foarte speriate, ceea ce i-a ingrozit pe localnici, noteaza presa din Myanmar .

„Se vedea cum iese aburul. Nu stiu daca este un satelit sau altceva. Oamenii din aceasta parte se temeau deja de loviturile aeriene, asa ca erau foarte speriati”, a declarat un locuitor din Khin Oo.

„Daca este un satelit, nu cred ca ar trebui sa fie vizibil, deoarece este atat de mare incat radiaza lumina. Nu este un avion”, a declarat un locuitor din Taunggyi.

India a testat, joi, cu succes racheta balistica cu capacitate nucleara Agni-5, potrivit unor surse din Ministerul Apararii. Racheta are capacitatea de a lovi tinte la peste 5.000 km si este cruciala pentru sistemele de autoaparare ale Indiei.

Sursele din domeniul apararii au informat, de asemenea, ca au fost testate noi tehnologii si echipamente pe racheta, care au fost menite sa faca racheta mai usoara. Incercarea a avut ca scop cresterea razei de actiune a rachetei Agni-5, daca este necesar.

Testele nocturne au avut loc la cateva zile dupa ce soldatii chinezi s-au luat la bataie cu soldatii indieni la Linia de control real (LAC) din Arunachal Pradesh. Mai multi soldati din ambele parti sunt raniti, dar niciuna dintre armate nu a raportat vreun deces.

Anul trecut, China si-a exprimat ingrijorarea cu privire la lansarea de catre India a unei rachete balistice intercontinentale Agni-5, citand o rezolutie a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (CSONU) 1172. Rezolutia a fost emisa dupa testele nucleare efectuate de India in 1998.

Agni-5 este o racheta balistica sol-sol avansata dezvoltata in cadrul Programului integrat de dezvoltare a rachetelor ghidate (IGMDP). Este o racheta de tip „trage si uita”, care nu poate fi oprita fara o racheta interceptoare.

Programul integrat de dezvoltare a rachetelor ghidate (IGMDP) este creatia lui A.P.J. Abdul Kalam, care a avut ca scop sa faca tara autosuficienta in domeniul tehnologiei rachetelor. Programul a avut cinci rachete P-A-T-N-A, Prithvi, Agni, Trishul, Nag si Akash.

Fortele Aeriene Indiene (IAF) planifica, de asemenea, mai multe exercitii consolidate de lupta aeriana in regiunea de nord-est cu scopul de a verifica gradul de pregatire al aeronavelor.

„In ultimele cateva saptamani, au existat doua-trei ocazii in care avioanele noastre de lupta au trebuit sa fie chemate pentru a ataca dronele chinezesti care se indreptau spre pozitiile noastre de pe LAC. Avioanele Su-30MKI au trebuit sa fie chemate pentru a face fata amenintarii de violare aeriana”, au declarat sursele pentru agentia de stiri ANI.

SURSA: aktual24.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri