Informația fusese atunci confirmată de Moscova care a publicat imagini video cu momentul impactului, dar până în prezent nu au fost publicate imagini cu lansarea efectivă a bombei.
În martie 2024 când industria rusă a reluat producția de FAB-3000, expertul militar ucrainean, Oleg Starikov, colonel în retragere din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a atras atunci atenția că noua bombă rusească poate fi comparată ca putere cu armele nucleare tactice.
Mulți experți au considerat că e puțin probabil ca FAB-3000 să fi fost lansată de pe un Su-34 și, cel mai probabil, a fost vorba de un Su-24 sau un bombardier Tu-22M.
Primele imagini video cu lansarea bombei rusești FAB-3000. Iar avionul care a lansat bomba e un Su-34. Ce știm despre FAB-3000
Rușii au dat publicității imagini video cu lansarea FAB-3000. Și, așa cum se poate observa din analiza imaginilor, platforma de lansare e un Su-34. În mod cert modificat pentru a putea integra FAB-3000.
În descrierea publicată de Ministerul Apărării din Rusia se precizează că un bombardier de tip Su-34 a lovit în Ucraina un obiectiv militar cu o bombă aeriană FAB-3000 cu modul universal de planare și corecție din zona de responsabilitate a Sever Group of Forces. În contextul în care grupul acționează pe direcția Harkov și Sumî cel mai probabil lansarea a avut loc în Harkov și nu e exclus ca imaginile video să fie de la mijlocul lunii iunie.
FAB-3000 au o rază de distrugere continuă de 230 de metri, iar fragmentele își păstrează puterea de ucidere la o distanță mai mare de 1.200 de metri.
Bombă FAB-3000, imediat după lansarea ei de către un Su-34 rus; Photo source: Screenshot Ministerul Apărării din Rusia via The Aviationist
Oleg Starikov, colonel ucrainean în retragere SBU, e cel care a comparat puterea FAB-3000 cu o bombă nucleară tactică.
Specialistul ucrainean a menționat faptul că Rusia produce de mult timp bombe de aviație FAB-250, FAB-500 și FAB-1500, la care se adaugă acum cele de tip FAB-3000. Acestea din urmă, pot distruge zone fortificate.
“Noua bombă de aviație dispune de o tonă și jumătate de explozibil. Dacă lovește pe cineva, se descompune în molecule. Orice persoană aflată în jur, pe o rază de cel puțin doi sau trei kilometri, se va alege cu timpanele sparte. Ca să nu mai vorbim de frica și panica ce vor fi induse de utilizarea bombelor de acest tip. Acesta din urmă este cel mai periculos lucru”, a spus Starikov.
SURSA: defenseromania.ro