VIDEO Revoluție tăcută la Chișinău. Cum scapă Maia Sandu de agenții Rusiei

VIDEO Revoluție tăcută la Chișinău. Cum scapă Maia Sandu de agenții Rusiei

La sfârșitul lunii februarie, Joe Biden a făcut o vizită la Varșovia unde a invitat-o pe Maia Sandu alături de el, pe scenă, în fața a mii de spectatori care-și arătau entuziasmul pentru alianța statelor care susțin cauza Ucrainei. De atunci, destinul micului stat de peste Prut s-a schimbat, iar Maia Sandu a primit sprijinul României, SUA și Uniunii Europene pentru a face față asaltului Rusiei, scrie spotmedia.ro .
Revoluția tăcută de la Chișinău. Cum scapă Maia Sandu de agenții lui Putin (Video)
  • Ceea ce părea greu de realizat în urmă cu două luni s-a întâmplat: Marina Tauber, susținătoarea Rusiei, a fost reținută de procurorii moldoveni.
  • România TV a oferit posibilitatea unui vârf de lance al Kremlinului să-și legitimeze acțiunile violente în fața opiniei publice din țară.
  • Reținerea Marinei Tauber face parte dintr-o acțiune amplă a autorităților din Republica Moldova care încearcă să curețe instituțiile publice de agenții Moscovei.
  • Anatol Șalaru: SIS cunoștea demult informațiile legate atât de George Simion, cât și de alții. Problema a fost lipsa curajului politic de la Chișinău. Mulți nu au vrut să-i supere pe ruși.
  • Acțiunea de înlăturare a mai multor oameni politici, funcționari publici și magistrați care au legături cu Moscova nu s-ar fi putut realiza dacă Republica Moldova rămânea dependentă energetic de Rusia.

Pe 1 mai, în fața Aeroportului Internațional din Chișinău, Marina Tauber, membră în Parlamentul Moldovei și vicepreședinte al Partidului ȘOR, pro-rus, a realizat o transmisiune video, în direct, pe rețelele sociale, în care spunea că va fi reținută.

O oră mai târziu, înainte de a se urca într-un avion care decola spre Istanbul, Tauber a fost arestată de procurorii anticorupție.

Îmbrăcată într-un trening gri, cu o vestă verde și pantofi sport în picioare, Tauber a fost pusă rapid sub acuzare pentru finanțarea ilegală a Partidului ȘOR, folosind bani primiți de la grupări de crimă organizată, modul juridic de a numi centre ale spionajului rusesc, care acționează în capitala Moldovei.

Deputata avea informații că autoritățile de la Chișinău sunt pe urmele ei, acesta fiind motivul pentru care a încercat să părăsească țara în grabă, chiar de ziua ei de naștere.

Marina Tauber a fost figura publică a mișcărilor de stradă din toamna anului trecut și din primăvara acestui an, finanțate de agenți ai Kremlinului pentru a destabiliza regimul democratic din Moldova.

MOLDOVA. Marina Tauber, cea care a condus mișcările de protest de la Chișinău prin care Moscova a încercat să o doboare pe Maia Sandu, a fost reținută de procurorii anticorupție - Foto: Hepta.ro

La jumătatea lunii februarie, Volodimir Zelenski a anunțat că serviciile de informații de la Kiev dețin planuri și date conform cărora agenții ruși pregătesc o lovitură de stat la Chișinău pentru a o înlătura pe Maia Sandu.


La scurt timp, în capitala Moldovei au început o serie de mișcări de protest, coordonate și conduse de Marina Tauber, care au încercat să ia cu asalt Guvernul, Parlamentul, au blocat străzi și au pus presiune pe liderii politici.

Din fericire, operațiunea n-a reușit, reprezentanții SIS, serviciul de securitate al Moldovei, arestând mai mulți agenți ai Rusiei și confiscând peste 3 milioane de euro, în decurs de câteva zile.

Tauber: Vorbiți cu Maia Sandu

Reținerea Marinei Tauber și punerea ei sub acuzare fac parte dintr-o acțiune amplă a autorităților din Republica Moldova care încearcă să se deconecteze de Rusia și să curețe instituțiile publice de agenții și reprezentanții Moscovei.

„Vorbiți cu Maia Sandu, cu Veronica Dragalin (procurorul-șef anticorupție - n.red.), cu procurorii. E o ilegalitate, eu am permisiunea să părăsesc țara”, a declarat Marina Tauber în momentul reținerii.

În data de 28 februarie, deputata partidului ȘOR a fost invitată la o emisiune realizată de Victor Ciutacu pentru postul România TV, aflat în proprietatea lui Sebastian Ghiță, fugar în Serbia.


VIDEO. Ce înseamnă reținerea Marinei Tauber şi cum acționează autoritățile din Moldova ca să scape de agenții Moscovei.

Aici, timp de o oră, Tauber a încercat să legitimeze mișcările de stradă ce aveau ca scop destabilizarea regimului politic de la Chișinău, folosind bani veniți pe filierele Kremlinului.

Punerea ei sub acuzare și arestul la domiciliu reprezintă noi confirmări ale faptului că autoritățile din Moldova fac tot ce este posibil pentru a rezista presiunilor Rusiei, dar arată și că în România funcționează încă rețele ale Moscovei, care au influență asupra unor instituții și canale mass-media.

Serviciul de Informații și Securitate din Moldova „nu a fost o filială a FSB-ului. A lucrat mereu în interesul țării, nu doar în ultimii doi, trei ani”, a declarat în exclusivitate pentru spotmedia.ro Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării.

„E adevărat, au fost anumite întreruperi, mai ales atunci când oamenii lui Igor Dodon se aflau la conducere, dar în rest au avut o activitate bună”, a mai spus oficialul.

„S-au curățat de toți absolvenții școlilor de securitate din Rusia. S-au curățat și de cei care erau bănuiți de legături cu Moscova. SIS cunoștea informațiile legate atât de George Simion, cât și de alții. Problema a fost lipsa curajului politic de la Chișinău. Mulți nu au vrut să-i supere pe ruși”, ne-a mai declarat Anatol Șalaru.

Guvernul de la Chișinău a prins curaj

Pentru a fi salvată din fața asaltului Rusiei, Moldova a primit ajutor de la România, SUA și Uniunea Europeană, conform oficialilor de la Chișinău.

„Datorită acestui sprijin, Guvernul a prins la curaj și a început să ia anumite măsuri. Alexandru Musteață, directorul SIS, a spus încă de anul trecut că Moldova e plină de agenți FSB, iar aceștia activează în toate instituțiile statului”, a adăugat Anatol Șalaru pentru spotmedia.ro .

CHIȘINĂU. Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Moldova, este cel care a anunțat că George Simion, președintele AUR, are legături cu FSB, fostul KGB - Foto: Spotmedia.ro

„Am crezut că se laudă, dar după cum se vede a avut dreptate. Tot directorul SIS a mai spus că nu există o închisoare atât de mare în Moldova în care să încapă toți agenții FSB-ului. Singurul mijloc prin care pot fi înlăturați e să li se taie sursele de finanțare”, a declarat fostul ministru din Moldova.

„Principala problemă, o parte din bani se transferă prin valiza diplomatică, direct de la Ambasada Rusiei, iar blocarea acestei surse e dificil de realizat”, a explicat Anatol Șalaru.

Acțiunea de înlăturare a mai multor oameni politici, funcționari publici și magistrați care au legături cu Moscova nu s-ar fi putut realiza dacă Republica Moldova rămânea dependentă energetic de Rusia.

Eșecul militar înregistrat de Vladimir Putin în Ucraina a accelerat procesul de decuplare a Chișinăului de resursele Moscovei, iar sprijinul oferit de România și SUA a fost decisiv.

SUSȚINERE. Întâlnirea dintre Joe Biden și Maia Sandu din luna februarie a reprezentat un balon de oxigen pentru Moldova, care a accelerat procesul ieșirii din sfera de influență a Rusiei - Foto: Hepta.ro

„O mare parte din energia electrică o cumpărăm din Europa, iar restul din Ucraina, prin Transnistria. În condițiile războiului din Ucraina, dacă nu am lua și de acolo, atunci cei din Transnistria ar muri de foame. Exporturile noastre sunt orientate exclusiv către piața europeană, nu mai trimitem aproape nimic în Rusia”, a declarat Anatol Șalaru pentru spotmedia.ro .

Să aducem România în Basarabia

Iurie Leancă, fost prim-ministru al Republicii Moldova, a fost pus sub acuzare, în data de 2 mai, de procurorii anticorupție pentru concesionarea ilegală a Aeroportului Internațional Chișinău lui Ilan Șor, agentul de influență al Rusiei, condamnat și el, în lipsă, la 15 ani de închisoare pentru fapte de corupție. Șor se ascunde în Israel.

Prejudiciul a fost de 20 de milioane de euro, iar aeroportul a fost recuperat anul trecut de guvernul Maiei Sandu printr-o acțiune în instanță.

Trimiterea în judecată a lui Leancă, un apropiat al lui Victor Ponta, fost prim-ministru al României și președinte PSD, este un alt efect al acțiunilor de decuplare de Moscova ale autorităților de la Chișinău.

Dar pentru ca, într-adevăr, Republica Moldova să reușească intrarea definitivă pe un traseu european are nevoie de o susținere mai mare din partea României.

„Noi am obținut accesul la gazul european prin gazoductul Iași-Ungheni, construit din banii României și din cei ai Uniunii Europene. În prezent se realizează două rețele de înaltă tensiune, una din sud spre Chișinău și alta de la Suceava spre Bălți. S-au finalizat mai multe proiecte de interconectare transfrontalieră, s-au construit poduri, iar autostrada București-Iași va deschide piața românească pentru Republica Moldova. Am spus de multe ori că lozinca „să aducem Basarabia acasă” nu e corectă. Basarabia nu a plecat nicăieri. Pentru mine, ca om politic, important este să aducem România în Basarabia”, a declarat Anatol Șalaru pentru spotmedia.ro .

În Republica Moldova are loc o revoluție tăcută prin care actualul guvern, în contextul războiului din Ucraina, încearcă să scape cât mai rapid de influența Kremlinului.


VIDEO. Cum a vorbit o susținătoare a Rusiei la România TV vreme de o oră și ce înseamnă o astfel de promovare


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”