VIDEO „Rechinul”, spaima Mexicului. Asasinatul care l-a dat de gol pe liderul român al rețelei ce făcea și 20 de milioane de dolari pe lună
Cinci suspecți au fost reținuți în ancheta care vizează o rețea de interlopi cu legături în Mexic, deconspirată de anchetatorii români, cu sprijinul serviciilor secrete americane. Indivizii erau implicaţi în trafic de persoane pe filiera România - Mexic - Statele Unite și și-au construit averi clonând cardurile turiștilor din Cancun, acolo unde acționau. Reușeau să strângă, într-o lună bună, chiar și 20 de milioane de euro. Însă afacerile au început să se prăbușească atunci când aliații au devenit dușmani și au trecut la asasinate în plină stradă. Anchetatorii au descins joi în casele suspecților din București și Craiova şi au confiscat bani, carduri, mașini de lux, chiar și arme.
Cancun, Mexic. Un paradis exotic, căutat în fiecare an de milioane de turişti şi situat, convenabil, la aproape 10 mii de kilometri de casă. Acolo şi-a pus bazele afacerilor cu iz ilegal craioveanul Florian Tudor, cunoscut drept „Rechinul”.
Sub aparenţa unui specialist în instalarea şi mentenanţa bancomatelor, bărbatul şi-a construit, în ultimii şapte ani, o adevărată reţea axată, în principal, pe clonarea cardurilor turiştilor.
În urma audierii unuia dintre suspecţi, procurorii au rămas fără cuvinte - acesta le-a declarat că au existat luni în care gruparea infracţională colecta chiar şi 20 de milioane de dolari în urma infracţiunilor bancare.
Banii au ajuns în România, la Craiova
Pentru a asigura suportul tehnic al activităţilor infracţionale, membrii grupării au recrutat din România persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii și tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare, se arată în comunicatul DIICOT.
Imediat ce obțineau informațiile conturilor, cardurile clonate erau înmânate membrilor grupării al căror rol era să plece în Statele Unite, India, Paraguay și Indonezia, unde le foloseau pentru a goli, într-o clipă, conturile. Din toate destinațiile, banii erau trimiși în România, mai exact în Craiova, unde familiile celor implicați îi investeau în case și mașini de lux sau, pur și simplu, îi îngropau pentru a le pierde urma.
De altfel, la descinderile făcute în casele membrilor clanului, anchetatorii au găsit zeci de mii de euro și dolari, precum și ustensile folosite pentru clonarea cardurilor, îngropate în grădina unei vile.
Ajutau imigranți să treacă ilegal în SUA
La perchezițiile făcute în Craiova a participat și un ofițer al FBI, care a intrat pe firul investigațiilor după ce serviciile secrete americane au descoperit că, pe lângă banii câștigați din clonarea cardurilor, gruparea îi ajuta pe românii care nu aveau acte în regulă să treacă granița dintre Mexic și Statele Unite, unde cereau azil.
Asasinarea rivalului. Cum s-a prăbușit rețeaua
Afacerea construită de-a lungul anilor a început să scârțâie anul trecut. Un fost asociat, devenit rival, este împușcat mortal de bodyguardul liderului grupării, după o ceartă pornită de la bani.
Momentul este surprins de camerele de supraveghere din stațiunea turistică, iar după mai puțin de jumătate de an de investigații, în aprilie, „Rechinul” este capturat de autoritățile locale.
Craioveanul Constantin Marcu, împuşcat în Mexic
Procurorii DIICOT mai spun că această grupare are legătură cu asasinarea craioveanului Sorin Constantin Marcu, în Cancun, Mexic.
„În cursul anului 2018, pe fondul unor divergențe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia. La data 2.04.2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării.
Ulterior, la 11.06.2018, în timp ce victima se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțit de altă persoană, a fost împușcat de o persoană care asigura paza liderului grupării“, se arată în comunicatul emis joi de DIICOT.
Este vorba de craioveanul Sorin Constantin Marcu, de 44 de ani, care a fost împuşcat în cap de garda de corp a liderului grupării de carderi.
Deşi la acea vreme autorităţile din Mexic au susţinut că Marcu a fost împuşcat în timp ce încerca să răpească un om de afaceri, s-a dovedit că a fost o răfuială în cadrul grupării.
„Omul de afaceri“, tot un român
Procurorii DIICOT nu au dezvăluit cine este cel care coordona gruparea din Mexic. Se pare că este vorba tot de un român, după cele explicate de tatăl lui Marcu după asasinarea acestuia.
„Fiul meu venea de la cumpărături împreună cu un prieten al lui, care îl ajuta acolo, în casă, şi au trecut pe lângă un local care aparţine unui român. La acest român, fiul meu a lucrat ca bodyguard şi în ultimul timp relaţiile dintre ei s-au răcit şi nu se mai suportau. În momentul în care au ajuns în faţa localului, prietenul lui a coborât să cumpere clătite şi atunci s-au luat după fiul meu, dar el a încercat să fugă şi au ieşit încă trei oameni din restaurantul acestui român şi au tras cu armele în el“, spunea în iunie 2018 tatăl lui Sorinel Marcu, relatează cotidianul local Gazeta de Sud.
Zeci de jandarmi, ofiţeri de criminalitate organizată şi poliţişti, coordonaţi de un procuror DIICOT din Bucureşti, au descins joi în Craiova. Potrivit anchetatorilor, au fost vizaţi membrii unei grupări infracţionale care acţiona în Mexic, SUA şi România, dar şi în alte state. În total, oamenii legii au făcut 14 percheziţii în Craiova şi Bucureşti, dar şi în comunele doljene Salcia și Argetoaia. La acțiunea de joi a asistat și un reprezentant al Biroului FBI la București.
În urma perchezițiilor de joi, au fost ridicate şase autoturisme de lux, sumele de 21.520 de lei, 5.075 de dolari, 16.550 de euro şi 8.450 de lire sterline. De asemenea, a fost găsit şi ridicat un pistol cu glonț calibru 9 mm, dar şi cinci ceasuri de lux, 51 de telefoane mobile, carduri bancare, aparatură de skimming şi înscrisuri de transferuri bancare.