Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a afirmat că susţine ca pe lista pentru Parlamentul European a partidului să fie cel puţin trei femei, menţionând că foarte probabil liberalii nu vor mai avea„ zece poziţii eligibile, ci doar opt”, relatează news.ro
Rareş Bogdan a declarat, vineri, la întâlnirea femeilor liberale din Regiunea Sud, că aproape 60% din votanţii PNL sunt femei.
“Acum să vă spun o chestiune, 58% dintre votanţii Partidului Naţional Liberal sunt femei. Deci aproape 60% din votanţii noştri în toate sondajele de opinie sunt femei. În Parlamentul European cea mai prestigioasă comisie a Parlamentului European este Comisia pentru politică externă. Reuneşte foşti şefi de stat, de guvern. Din România erau doi membri: Traian Băsescu şi cu mine. Acum a venit şi Vlad Nistor. Noi am obţinut la negocieri poziţia de prim-vicepreşedinte al acestei prestigioase comisii, mai ales în contextul regional complicat. Era cheie comisia respectivă. Vreau să vă spun că pentru că nici eu, nici Traian Băsescu nu am vrut să ne schimbăm sexul, am pierdut poziţia de prim-vicepreşedinte pentru că în Parlamentul European, în Comisia Europeană, în Consiliul European, situaţia e uşor diferită faţă de România. Adică echilibrul de gen funcţionează şi pentru că noi nu am putut, pentru că aveam o singură femeie pe listă care a ajuns comisar european şi nu mai aveam o altă doamnă pe listă, nu am putut să ocupăm această poziţie, care era în top trei, patru ca importanţă la nivelul comisiilor Parlamentului European din 705 europarlamentari”, a afirmat Rareş Bogdan.
El a menţionat că susţine ca pe lista PNL pentru Parlamentul European, pe poziţii eligibile, să se afle trei femei.
“Aşa că o să rămâneţi uimite, uimiţi că sunt unul dintre cei care susţin ca pe lista pentru Parlamentul European, chiar dacă nu vom mai avea probabil zece poziţii eligibile, ci doar opt, cu puţin efort şi cu ajutorul dumneavoastră, să fie minim trei femei. Aşa e normal ca să ne ajute în negocieri, să mă ajute la negocierile pentru comisii, pentru că altfel ne trezim în aceeaşi situaţie cu care m-am întâlnit acum şi am reuşit să pierdem această poziţie”, a mai afirmat Rareş Bogdan.
Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, spune că liberalii trebuie să aibă ca obiective principale în anul electoral 2024 câştigarea funcţiilor de preşedinte al României şi de primar general al Capitalei.
„Cheia numărul unu este preşedintele României, este poziţia cheie, proiecţia forţei, chiar dacă nu suntem regim prezidenţial de model francez sau de model american. Proiecţia preşedintelui este uriaşă şi acolo e ţinta noastră, preşedintele României, de dreapta, un liberal. Doi - foarte important şi putem câştiga - este Primăria Generală a Capitalei, o poziţie cheie, al doilea politician important votat, după preşedinte”, a declarat Rareş Bogdan, citat de Agerpres.
În opinia sa, cei care ocupă alte poziţii importante, de comisar european, preşedinte al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Senatului sau prim-ministru, pot fi schimbaţi din funcţie într-un anumit moment, cum s-a mai întâmplat în trecut, în funcţie de negocieri politice.
„Dar cele două poziţii, preşedintele României şi primarul general al Capitalei, sunt cheia care păstrează, practic, forţa puterii unui partid ca proiecţie. Şi noi trebuie să ne batem să obţinem poziţia de preşedinte al României, de primar general al Capitalei şi încă una dintre cele trei poziţii minim, restul, nu suntem nici aroganţi, nici iraţionali, va trebui să dăm şi altora la negocieri. Le vom da celor care speră să fie mult mai sus decât noi şi care vor fi foarte aproape de noi”, a explicat europarlamentarul liberal.
El a adăugat, în context, că, deşi în prezent PNL este la guvernare alături de PSD, la alegerile de anul viitor liberalii nu ar trebui să participe pe liste comune cu social-democraţii.
„Nu-i iubim pe pesedişti, nici ei nu ne iubesc, staţi liniştiţi, dar în contextul actual, România are nevoie de stabilitate. Nici PSD nu stă cu noi de drag, nici noi nu stăm cu PSD de drag. Dar să sperăm că stăm cu ei pe poziţii de egalitate doar la guvernare. Noi trebuie să merge 'prin noi înşine', să arătăm forţa pe care o avem şi după aceea să negociem, pentru că, dacă mergem pe liste comune, ridicăm alte forţe politice şi vor fi oameni care vor refuza să ne voteze”, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.