VIDEO Rareș Bogdan, mesaj din Parlamentul European: Spațiul Schengen are nevoie de România. Lanțurile de aprovizionare se vor fluidiza
Europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL, PPE) a luat cuvântul în plenul Parlamentului European, prilej cu care le-a transmis colegilor eurodeputați și președinților Charles Michel și Ursula von der Leyen că „Spațiul Schengen are nevoie de România”, mai ales în contextul dificil din prezent provocat de criza alimentară, pe fondul războiului din Ucraina.
„Salut dorința Consiliului de a combate războiul informațional al Rusiei. În acest sens, vă informez că Kremlinul a activat mesajele otrăvite din timpul pandemiei. România pentru Putin semnifică o miză uriașă, deoarece are nevoie ca pe frontiera Uniunii Europene să câștige teren euroscepticii. De aceea, orice întârziere a aderării României la Spațiul Schengen îi dă avânt. Consiliul vorbește și de securitatea alimentară. Cu România în Schengen vor putea fi fluidizate lanțurile de aprovizionare cu cereale, sare și floarea soarelui, afectate de război atât terestru, cât și naval. Dacă blocarea românilor la frontiera Schengen ar fi avut loc și în materie de trafic de date, comerț cu energie, ingineri de comunicații sau medici, forța de muncă din multe țări UE ar fi fost mai puțin calificată. Statul român a plătit școala acestor specialiști, așa cum a plătit și pentru securizarea frontierei Schengen. Excelențele voastre, Spațiul Schengen are nevoie de România”, a transmis deputatul european în intervenția sa din cadrul sesiunii plenare a Legislativului European.
Potrivit europarlamentarului, promovarea euroscepticismului în statele europene nu reprezintă singura miză a Moscovei: „Altă miză a Kremlinului este ca sancțiunile impuse Rusiei să fie dezaprobate de cât mai mulți cetățeni europeni, în speță români, iar aici, predicatul este următorul: Români, energia este scumpă deoarece Uniunea Europeană blochează furnizarea de hidrocarburi din Rusia. Din fericire, România are dependență de Rusia de doar 9% din gaz, sub 30% din petrol, iar electricitatea o producem singuri în totalitate”, a mai subliniat Rareș Bogdan în discursul său.
Într-o rezoluție non-legislativă, dar cu rol de declarație politică, adoptată în urmă cu trei săptămâni, cu o majoritate covârșitoare, Parlamentul European afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație, iar acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.
Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri.