VIDEO Rafturile Chinei încep să se golească. Populaţia se teme de al doilea val
În mai multe oraşe din China, localnicii au golit rafturile magazinelor, depozitând orez şi ulei de gătit, pe măsură ce se accelerează temerile privind o eventuală penurie.
Domnul Li, un locuitor din Ezhou, oraş din provincia Hubei, a declarat pentru ediţia Epoch Times în limba chineză că localnicii s-au grăbit să cumpere orez în ultimele două zile. Scene similare au loc în alte oraşe din Hubei, inclusiv Wuhan, Huanggang şi Yichang, potrivit reţelelor de socializare şi mass-media chineze.
Oficialii au intervenit pentru a încerca să tempereze panica. La 31 martie, biroul de reglementare a pieţei al guvernului municipal din Ezhou a cerut, într-o declaraţie pe contul său Weibo, ca oamenii să nu cumpere frenetic proviziile şi să se asigure că oraşul are orez şi ulei abundent pentru toţi locuitorii săi.
Locuitorii provinciilor Shandong şi Gansu au golit de asemenea rafturile magazinelor de orez şi ulei.
Un avertizor pe nume Chen din oraşul Changyi, provincia Shandong, a declarat pentru Epoch Times că localnicii au smuls pur şi simplu saci de orez în magazine.
Panica a fost alimentată de postările de pe reţelele de socializare chineze care susţin că unele ţări vor interzice curând exporturile de alimente din cauza pandemiei actuale. Acest lucru a dus la o creştere mare a preţurilor la orez şi ulei de gătit în China.
Securitatea alimentară este un subiect sensibil pentru regimul chinez. Companiile administrate de stat menţin un sistem de rezerve de cereale pentru situaţii de urgenţă. Producţia internă a Chinei nu poate ţine pasul cu cererea, astfel că importă o mare parte din cereale, masiv din Statele Unite.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Afacerilor Rurale din China, ţara a importat 1,91 milioane tone de orez în primele 10 luni ale anului 2019.
Unii experţi au avertizat cu privire la o posibilă penurie alimentară globală pe fondul unor perturbări răspândite generate de pandemie.
Săptămâna trecută, Maximo Torero Cullen, economist-şef la agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a declarat că perturbarea lanţurilor de aprovizionare cu alimente ar putea apărea în lunile aprilie şi mai din cauza răspândirii virusului.
„Incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricţii la export, creând o deficienţă pe piaţa mondială”, se arată într-o declaraţie comună a directorilor generali ai FAO, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) din 31 martie.
Declaraţia a adăugat: „Datorita carantinelor impuse de COVID-19, trebuie depuse toate eforturile pentru a se asigura fluxurile comerciale cât mai libere, în special pentru a evita penuria alimentară.”
La sfârşitul lunii martie, Vietnam, al treilea exportator mondial de orez din lume, a oprit semnarea de noi contracte pentru exportul de orez, potrivit publicaţiei vietnameze Tuổi Tre. Motivul este asigurarea unei cantităţi suficiente pentru propria populaţie.