VIDEO Raed Arafat spune că nu există un calendar exact de ridicare a restricţiilor din pandemie

VIDEO Raed Arafat spune că nu există un calendar exact de ridicare a restricţiilor din pandemie

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat joi că nu există un calendar exact de ridicare a restricţiilor impuse în pandemie, chiar dacă suntem pe un trend de scădere a infectărilor cu SARS-CoV-2.

Prezent în cadrul unei conferinţe de presă, Arafat a fost întrebat de jurnalişti dacă autorităţile au un calendar de ridicare a restricţiilor, având în vedere trendul de scădere a infectărilor şi internărilor.

"La acest moment, nu pot să vă spun că există un calendar exact, că la data cutare se va face cutare. Cred că ultima măsură care se va lua va fi masca în interior sau în spaţiile închise, dar probabil se va umbla la capacităţile sălilor unde se întâmplă anumite activităţi. Sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate, dacă continuă trendul de scădere a cazurilor, internări pe secţii, terapie intensivă şi a numărului total de cazuri, care din fericire acum este în scădere. Suntem pe un trend de scădere", a arătat Arafat.



Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a subliniat că, probabil, într-o lună ne vom găsi într-o situaţie mult mai bună din punct de vedere epidemiologic.

"Este recomandat să avem un calendar al anumitor activităţi sau măsuri care să fie ridicate, în funcţie de evoluţia indicatorilor, care nu au legătură neapărat cu un anumit moment, ci cu dinamica evoluţiei epidemiologice. Noi ne uităm foarte mult la rata de pozitivare a testelor, la procentul de pacienţi din cei pozitivaţi care ajung în spital şi, în mod deosebit, la terapie intensivă, dar şi la rata de decese, care este decalată cu 10-14 zile faţă de momentul diagnosticului. Din acest punct de vedere, dacă se menţine actualul trend de scădere, probabil într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună şi vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Totuşi, să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi. Acum câteva luni ne speriau pe toţi 15.000 de cazuri, astăzi a devenit cumva o normalitate să avem atât de multe cazuri. Dar nu înseamnă că situaţia este stabilizată. Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidenţa noastră, pentru că fie se testează acasă şi nu declară rezultatul testului, fie nu sunt testate, dar ele există în populaţie şi reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalţi", a spus Gheorghiţă. AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”