VIDEO Raed Arafat, despre greutatea implementării RO-ALERT: Am primit plângeri de genul: Cine vă dă dreptul să ne alertați? Unde mi-ați găsit numărul meu de telefon?
Raed Arafat, despre greutatea implementării RO-ALERT: Am primit plângeri de genul: Cine vă dă dreptul să ne alertați? Unde mi-ați găsit numărul meu de telefon? Dacă alertăm pe cineva și când fuge își rupe piciorul și ne dă în judecată?
Unii români s-au plâns de alertele primite prin sistemul Ro-Alert, a declarat marți, Raed Arafat, ministru-secretar de stat în MAI. "Am primit în timpul testărilor și plângeri de genul: Cu ce drept ne anunțați, unde mi-ați găsit numărul meu de telefon și cine vă dă dreptul să ne alertați? Populația nu a înțeles că alerta vine imediat pentru faptul că ești în zona respectivă.", a spus acesta, subliniind că în opinia sa, "în cazul unor situații de urgență, mesajul este mai important decât lipsa lui".
VIDEO Dificultăți apărute în implementarea Ro-Alert:
Testările pe plan național ale RO-ALERT, sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a arătat că acesta este funcțional, acesta va fi disponibil pe telefoanele iOS din luna decembrie, dar implementarea acestui sistem nu este lipsită de dificultăți, a precizat marți Raed Arafat în cadrul evenimentului ICAR Forum (Forumul Internațional de Riscuri Catastrofale), organizat de revista MediaXprimm.
"Ideea este ca populația să înțeleagă rostul acestor alerte. Noi am primit în timpul testărilor și plângeri de genul: Cu ce drept ne anunțați? Unde mi-ați găsit numărul meu de telefon și cine vă dă dreptul să ne alertați? Populația nu a înțeles că nu trebuie să-i găsim și că alerta vine imediat pentru faptul că ești în zona respectivă.
Exemplu este SUA, unde acum câteva zile, Agenția federală de management a situațiilor de urgență a alertat zeci de milioane de telefoane pe plan național testând un sistem similar de cell-broadcasting. Acest lucru este necesar și populația trebuie să înțeleagă acest lucru.
Începem să ne confruntăm și cu păreri. Noi acum avem discuții cu unii juriști, (n.a care ne spun) că sistemul ar fi o vulnerabilitate, că dacă alertăm pe cineva și când fuge își rupe piciorul? Cine este responsabil? Dacă ne dă în judecată? Și la asta ce să mai spui? Eu prefer să alertez populația și dacă unul își rupe piciorul ne cerem scuze, asta nu mai este responsabilitatea noastră, dar alertarea este responsabilitatea noastră și trebuie să o facem. Vă spun despre astfel de situații, ca să înțelegeți cât de greu este să implementezi sisteme noi și idei noi când toată lumea vrea să construiască în jurul ei castele ca să se protejeze.", a spus Raed Arafat.
Arafat: Avem nevoie de un OUG prin care telefoanele care vor fi importante în România după un anumit moment să fie activate din fabrică pentru a receptiona aceste alerte
"Sistemul începe să fie funcțional. Nu funcționează încă pe iOS, abia din decembrie va merge și pe iOS. Funcționează pe Android și s-a demonstrat că sistemul merge. Sunt niște lucruri de reglat încă, dar s-a atins poate 30-40% din cei care au telefoanele activate în zonele de testare și e un lucru bun pentru o primă evaluare. Aici suntem condiționați de faptul că populația ar trebui să-și activeze telefoanele pentru primirea alertelor, dacă nu este deja activat. Acesta este motivul pentru care am creat un site special, ro-alert.ro, în care găsești toate informațiile necesare și cum să-ți activezi telefonul. Sunt firme, precum Samsung, care au făcut un update prin internet care activează telefonul. Ce este bine la acest sistem este că merge pe 2G, 3G, 4 G, deci dacă sunt oameni cu telefoane mai vechi, sistemul merge și pe aceste telefoane.
Testările pe plan național a arătat că sistemul RO-ALERT este funcțional și în fiecare lună crește nivelul de implementare prin creșterea numarului telefoanelor care sunt activate. Acum faza cea mai importantă este ca populația să înceapă să verifice dacă telefoanele lor pot să primească aceste alerte și pentru asta este site-ul ro-alert.ro. Am primit mailuri deja pe site că unii nu și-au găsit modelele de telefon pentru că nu sunt comercializate de operatorii de telefonie ci de operatori direcți sau din altă parte. Cei care au iPhone-uri cu iOS nu pot primi alerte până în decembrie. În decembrie, am înțeles de la colegii de la STS că au discutat și se va da activare pe terminalele iOS.
La un moment dat, și pentru asta avem nevoie de o OUG care să permita ANCOM-ului să emită o decizie, toate telefoanele care vor fi importante în România după un anumit moment să fie activate din fabrică pentru a receptiona aceste alerte.", a spus Arafat.
Cât de folos sunt alertele primite pe telefon? Arafat: Mesajul este mai important decât lipsa lui
Întrebat care ar fi beneficiul alertelor transmise populației, secretarul de stat din MAI a spus:
"Depinde când aflăm. Sunt situații când aflăm de o furtună cu 2 minute înainte sau imediat ce începe. Un mesaj dat poate să vă prevină să nu ieșiti, dacă sunteți în siguranță. Dacă sunteți pe stradă vă previne să vă adăpostiți. Normal că orice mesaj de acest gen poate să vă ajute.
În Olanda, spre exemplu, dacă e un incendiu mare cu foarte mult fum, se avertizează populația din zonă să-ș închidă geamurile. Mesajul este mult mai bun decât lipsa lui.", a mai spus acesta.