VIDEO Racheta „aproape invizibilă” cu care România își va apăra coasta Mării Negre

VIDEO Racheta „aproape invizibilă” cu care România își va apăra coasta Mării Negre

România va avea în următorii ani un sistem de rachete avansat cu care să-și apere zona de coastă de nave inamice, o capabilitate ce în prezent în mod realist nu există și care ar putea modifica simțitor echilibrul de forțe în Marea Neagră. Pentru acest „sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” România a semnat deja un contract guvern-la-guvern cu Statele Unite și va plăti circa 300 de milioane de dolari, pentru un sistem cu o rachetă catalogată „de generația a cincea”, o rachetă „stealth” care ar putea pune mari probleme unor potențiali adversari.

Într-un interviu acordat HotNews.ro , Mike Elisson, Director în cadrul Raytheon Missiles & Defense și responsabil pe Europa de Est, a vorbit despre sistemul pe care România îl va primi și a dat câteva detalii despre configurația și capabilitățile rachetei care va asigura apărarea litoralului românesc.
„Racheta de apărare anti-navă Naval Strike Missile este o rachetă cu rază lungă de acțiune și precizie excelentă, ce are capacitatea de a găsi și distruge nave inamice aflate la distanțe mai mari de 100 mile nautice, adică aproximativ 185 km”, a spus Ellison.
Info de context:
  • România a semnat deja un acords de tip guvern-la-guvern cu Statele Unite pentru circa 286 milioane de dolari (fără TVA) pentru un sistem realizat de către americanii de la Raytheon și compania norvegiană Kongsberg, un sistem cu patru instalații de lansare rachete antinavă bazat pe racheta „stealth” NSM (Naval Strike Missile).
  • „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” sau SIML „reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă”, conform MApN.
  • Conform MApN, derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.
  • În cadrul contractului, compania care va produce sistemul va trebui să realizeze și o cooperare industrială în țară, cu companiile de profil, cel puțin pentru realizarea mentenanței.

---

„Este extrem de dificil ca racheta NSM să fie identificată de un radar”


Într-un interviu acordat HotNews.ro, Mike Elisson, Director în cadrul Raytheon Missiles & Defense și responsabil pe Europa de Est, a vorbit despre sistemul pe care România îl va primi și a dat câteva detalii despre configurația și capabilitățile rachetei care va asigura apărarea litoralului românesc.
„Racheta de apărare anti-navă Naval Strike Missile este o rachetă cu rază lungă de acțiune și precizie excelentă, ce are capacitatea de a găsi și distruge nave inamice aflate la distanțe mai mari de 100 mile nautice, adică aproximativ 185 km”, a spus Ellison.

Potrivit acestuia, racheta NSM evită detectarea de către radarele sau sistemele de apărare inamice pentru că poate zbura la altitudini foarte joase, la nivelul mării, și poate realiza manevre evazive.

„Naval Strike Missile e o rachetă de croazieră anti-navă de ultimă generație, cu o abilitate inegalabilă de a lovi ținte maritime. Vorbim despre o rachetă foarte manevrabilă, cu un design care o face aproape invizibilă, capabilă să zboare foarte aproape de suprafața mării și să acționeze la distanțe de peste 100 mile nautice. În plus, NSM a fost construită și testată pentru a putea să opereze în condiții meteorologice din cele mai diverse, inclusiv în cele întâlnite în apele arctice din jurul Norvegiei”, a declarat Ellison.

„Un mare avantaj al acestei rachete, însă, este faptul că NSM este potrivită și pentru misiuni terestre deoarece se poate adapta terenului, urcând și coborând odată cu acesta. În 2018, ca parte a unui exercițiu militar multi-națiune, racheta a fost testată cu succes într-o configurație ce includea un lansator mobil amplasat pe uscat. Datorită acestui fapt, Naval Strike Missile este extrem de potrivită pentru apărarea de coastă, atât peste mare, cât și pe uscat”, a spus oficialul Raytheon.
---

Dar ce face racheta aproape invizibilă pentru radar, dincolo de design și faptul că zboară foarte jos? Sistemul de ghidare, potrivit reprezentantului Raytheon.

„Datorită sistemului de ghidare cu infraroșu și a construcției inovatoare, este extrem de dificil ca racheta NSM să fie identificată de un radar. Racheta poate zbura la viteze sub-sonice la nivelul mării, ceea ce o face și mai greu de detectat”, a explicat Ellison.

„NSM integrează un sistem de ghidare cu infraroșu căruia îi lipsește o semnătură de radar consistentă, făcând racheta mult mai dificil de detectat de către radarul oricărei ținte. Astfel, acest tip de sistem de ghidare nu apare pe radare decât în ultimele etape ale zborului, ajutând racheta să fie extrem de eficientă în neutralizarea respectivei ținte. NSM a fost proiectată și testată pentru a fi operațională chiar și în cele mai dificile condiții meteorologice”, a detaliat oficialul Raytheon.

Potrivit acestuia, racheta are funcția de recunoaștere autonomă a țintei, are o precizie foarte mare și un focos programabil, care-i permite să penetreze ținta înainte de detonare.

Raytheon explorează constant toate posibilitățile de producție locală, atât pentru elementele acestei rachete, cât și pentru alte programe de apărare


În urmă cu aproape 13 ani, Polonia a achiziționat același sistem de lansatoare mobilă de coastă cu rachete antinavă NSM, iar în urmă cu câteva luni militarii polonezi s-au antrenat la Capu Midia cu militarii români pe acest sistem.

Polonia, însă, a integrat o parte din producția sistemului în cadrul industriei locale. Spre exemplu, camioanele militare pe care sunt instalate lansatoarele și celelalte componente ale sistemului sunt bazate pe șasiuri Jelcz , construite chiar în Polonia.

Întrebat dacă și sistemul românesc va fi instalat pe camioane militare produse în România, cum ar fi camioanele Iveco sau Roman , Mike Ellison nu a dat un răspuns concret, însă a precizat că Rayhteon „explorează constant toate posibilitățile de producție locală, atât pentru elementele acestei rachete, cât și pentru alte programe de apărare” și că firma sa caută „deja oportunități pentru a colabora cu industria locală de apărare”.

---
Contractul G2G semnat de România pentru sistemul NSM - Ce include
Pe 27 aprilie Ministerul Apărării Naționale a semnat, prin Direcția generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”. Acordul aprobat și de către Parlament are o valoare de 286 de milioane de dolari, fără TVA.

„SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă”, informa MApN.

Conform MApN, derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

Totodată, producătorul SIML are obligativitatea de a constitui o capacitate de producție și realizare a mentenanței la nivelul unui operator economic din industria națională de apărare.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă include, fără a se limita la acestea:

- patru instalații mobile de lansare
- platforme de comandă-control-comunicații
- platforme de transport și încărcare-descărcare
- senzori
- suport logistic inițial,
- mentenanță
- echipamente de testare
- echipamente criptografice și cu regim special
- asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă
- echipamente de instruire
- baze de date specifice SIML.

Prin realizarea acestei capabilități, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esențială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil, transmite Armata.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”