VIDEO Protest la Sibiu, după inaugurarea statuii baronului Samuel von Brukenthal
Peste 200 de oameni s-au strâns sâmbătă, în jurul statuii baronului Samuel von Brukenthal din Piața Mare a Sibiului la un protest organizat împotriva așezării monumentului în centrul orașului, anunță Turnul Sfatului .
Au ajuns printre alții fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar și solista de muzică populară Veta Biriș, dar și membri ai asociațiilor naționaliste și preoți din Sibiu. ”Am venit la această manifestare alături de moții mei. Am fost prima cântăreață care a readus în scenă cântecul istoric. Mă bucur că am reușit să sensibilizez cu aceste cântece inima românilor. Nu fac politică, nu mă interesează, eu am venit doar să cânt”, a declarat Veta Biriș.
Unul dintre amfitrionii evenimentului, părintele Cătălin Dumitrean din Sibiu, care a spus că e vorba de un protest împotriva trecutului, al prezentului și al viitorului, expunând și o poziție anti-certificat verde. ”Apropo de pașaportul verde de azi, nici atunci nu intrau în cetate fără pașaport verde, galben sau ce culoare aveau. Dacă țăranii români erau prinși peste noapte în cetate erau luați și bătuți chiar aici, în Piața Mare. (…) Să renunțăm la statuile stăpânitorilor străini. Încercăm să arătăm că existăm”, a spus părintele Dumitrean.
Sursa foto: Turnul SfatuluiProtestul a început cu rugăciunea ”Tatăl nostru” și cu intonarea Imnului național și a continuat cu un concert de cântece patriotice susținut de Veta Biriș.
Protestatarii au strigat ”Jos criminalul”.
Cine a fost baronul Samuel von Brukenthal
Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunităţii săseşti transilvănene căruia i s-au atribuit importante funcţii în cadrul imperiului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa (1717 – 1780), cea dintâi funcţie ocupată fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei. Perioada petrecută la Viena în această calitate coincide cu perioada constituirii colecţiei sale de pictură, menţionată în 1773 drept una dintre cele mai valoroase colecţii particulare ce putea fi admirată în mediul cultural vienez al vremii.