VIDEO Protest în Piața Victoriei. Artiștii au ieșit în stradă! Președintele se solidarizează cu ei. PSD anunță controale!

VIDEO Protest în Piața Victoriei. Artiștii au ieșit în stradă! Președintele se solidarizează cu ei. PSD anunță controale!

Protest în Piața Victoriei. Artiștii au ieșit în stradă! Președintele se solidarizează cu ei. PSD anunță controale!

19.41 Printre protestatari se află și marele actor Victor Rebengiuc. "Eu nu mă supăr că-i dă pe unii afară, probabil că sunt unii care stau degeaba, dar ăștia care au fost dați acuma afară, care sunt angajați cu prestări servicii, ce fac ei, lumini, sonorizare, video, lucruri absolut necesare pentru un spectacol în secolul 21. Nu mai e spectacolul de la Comedia Franceză pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, când joci cu lumânări în sală și cu cinci perdele. Am văzut un spectacol minunat la Național, "Pădurea Spânzuraților", făcut de Afrim, multe, mult video în el, sunet extraordinar, lumini minunate. Suntem în alt secol. Rezolvarea? Să vină niște oameni deștepți, deci au făcut doi golani un program de guvernare, făcut pe un sistem Caritas și iacătă, că falimentul e aici, a venit deja, și au adus niște proști care să nu miște în front să aplice acest program. Eu nu mai sper pentru mine că nu mai am ce să sper că azi-mâine pot să mor, am 86 de ani. Nu mă lupt pentru viitorul meu. Mă gândesc la nepotul meu, de exemplu, care o să fie obligat să plătească datoriile care se fac acuma și să vedem dacă o să aibă de unde", a declarat, pentru Mediafax, actorul.

19:00 - In Piata Victoriei a venit si Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti. Acesta a declarat ca exista bani pentru cultura in Romania, dar nu exista vointa.

18:30 - Cateva sute de oameni s-au adunat duminica in Piata Victoriei. Actorii acorda interviuri si isi spun nemultumirile in fata Guvernului.

Iohannis: Sunt alături de artiştii care protestează din cauza tăierii drastice a bugetelor instituţiilor de cultură
    
Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, duminică, alături de artiştii care protestează din cauza "tăierii drastice a bugetelor instituţiilor de cultură", afirmând că acest domeniu a fost pus "la coadă".

"Sunt alături de artiştii care protestează din cauza tăierii drastice a bugetelor instituţiilor de cultură. În loc să ne bucurăm de această resursă inestimabilă, suntem chemaţi să apărăm cultura română de la faliment. Dezastrul din cultură a fost provocat de acest Guvern al incompetenţei, prin bugetul ruşinii naţionale, construit pe cifre false. Cultura a fost pusă acum la coadă, ca multe alte obiective majore ale românilor", a scris Iohannis pe Facebook.

El a precizat că artiştii reprezintă moştenirea culturală a ţării.

"Artiştii şi instituţiile de cultură au nevoie de solidaritatea noastră. Ei servesc şi reprezintă moştenirea noastră culturală", a adăugat şeful statului.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, a declarat că va trimite corpul de control la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB). El a menţionat că a cerut şi managerului TNB să cheltuiască cu responsabilitate banii şi să se gândească de cinci ori când semnează un contract dacă într-adevăr "banii publici merită să fie risipiţi".

"Nu înţeleg de ce trebuie ca după fiecare spectacol, şi asta aţi văzut public şi de la unii actori din TNB, 10% din încasări sa fie luate de anumite persoane, nu văd de ce TNB trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată, adică firma respectivă bineînţeles că o să caute să aibă un profit. Am înţeles că sunt printre cele mai mari preţuri la bilete din ţară, dacă facem comparaţie cu alte teatre, cu Opera Naţională, Opera Naţională fiind pe profit şi nu înţeleg de ce actorii fac grevă atâta timp cât salariile lor aproape că au fost triplate", a afirmat Breaz, duminică, la Antena 3.

Managerul TNB, Ion Caramitru, s-a declarat vineri nemulţumit de faptul că bugetul instituţiei a fost aprobat târziu, fiind redus la capitolul ''Bunuri şi servicii''.

"Ceea ce s-a petrecut cu bugetele instituţiilor noastre este de neconceput. Bugetul a venit la jumătatea anului şi a venit la capitolul 'Bunuri şi servicii' la noi, la Teatrul Naţional, mai mic cu 2 milioane. Asta face ca noi să nu mai putem încheia contractele şi pe partea a doua a anului cu 54 de angajaţi prin Agenţia de forţe de muncă. Această situaţie, care se adaugă fondurilor atât de reduse la acest capitol, din care se plătesc toate cele care contribuie la funcţionarea instituţiei, ne-a făcut să ieşim cu toţii în principal la o întâlnire cu domnul ministru şi apoi, din lipsa de soluţii de acolo, să fim primiţi de doamna prim-ministru. La ora asta suntem în situaţia de a aştepta o programare a unei întâlniri a reprezentanţilor acestor instituţii cu doamna prim-ministru. Sperăm să avem această întâlnire", spunea Caramitru. AGERPRES

Ministrul Culturii, Daniel Breaz: O să fac un control la TNB în următoarea perioadă
    
 Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, a declarat că va trimite corpul de control la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB).

"Cu siguranţă o să fac un control la teatru în următoarea perioadă şi asta nu trebuie privită ca o răzbunare faţă de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă acolo, dar pur şi simplu vreau să văd exact şi vreau să prezint opiniei publice exact cum se cheltuiesc fondurile. (...) O să fac un control acolo, pentru că şi eu sunt rectorul unei instituţii de învăţământ superior de stat, ştiu ce înseamnă un buget, ştiu cum trebuie să cheltuieşti banii publici, ştiu ce înseamnă bunul simţ şi o să fac un control să vedem exact ce contracte sunt acolo, cum se cheltuiesc banii şi toate aceste lucruri o să le fac publice, pentru că nu e normal ceea ce se întâmplă", a spus duminică Breaz, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, întrebat fiind dacă va trimite corpul de control la TNB.

Ministrul Culturii consideră că nu este normal să se iasă în mass-media să se dezinformeze.

"Am auzit şi o parte din afirmaţiile făcute de dumneavoastră legate de a da afară 54 de persoane din TNB. Este vorba despre o firmă care colaborează cu Teatrul Naţional, care are un anumit contract de prestări servicii cu Teatrul Naţional, o firmă care nu ştiu de ce a fost cândva angajată şi semnat acest contract, când eu cred că TNB ar fi avut astfel de angajaţi care puteau să sprijine desfăşurarea activităţii în TNB. În al doilea rând, bugetul Teatrului Naţional din Bucureşti este mai mare cu aproape un milion de dolari sau cu 40 de miliarde vechi sau cu 4 miliarde lei noi faţă de anul trecut", a declarat Breaz.

El a menţionat că a cerut şi managerului TNB să cheltuiască cu responsabilitate banii şi să se gândească de cinci ori când semnează un contract dacă într-adevăr "banii publici merită să fie risipiţi".

"Nu înţeleg de ce trebuie ca după fiecare spectacol, şi asta aţi văzut public şi de la unii actori din TNB, 10% din încasări sa fie luate de anumite persoane, nu văd de ce TNB trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată, adică firma respectivă bineînţeles că o să caute să aibă un profit. Am înţeles că sunt printre cele mai mari preţuri la bilete din ţară, dacă facem comparaţie cu alte teatre, cu Opera Naţională, Opera Naţională fiind pe profit şi nu înţeleg de ce actorii fac grevă atâta timp cât salariile lor aproape că au fost triplate", a afirmat Breaz.

Potrivit acestuia, anul trecut TNB a avut un buget de "53 de milioane şi ceva de lei", iar anul acesta - un buget de peste 57 de milioane lei.

"Nu este vorba că pot să folosească anul acesta doar 30% din buget. Eu îi asigur că până la finalul anului bugetul care a fost preconizat va fi utilizat în continuare, dar pur şi simplu ar trebui să se uite mai bine şi atunci când fac o afirmaţie să o facă în cunoştinţă de cauză", a adăugat Breaz.

Managerul TNB, Ion Caramitru, s-a declarat vineri nemulţumit de faptul că bugetul instituţiei a fost aprobat târziu, fiind redus la capitolul ''Bunuri şi servicii''.





Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă