VIDEO Procurorul general: Este penibil proiectul privind amnistia și grațierea/Închisorile din Franța sunt la 200% dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii

VIDEO Procurorul general: Este penibil proiectul privind amnistia și grațierea/Închisorile din Franța sunt la 200% dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii

Proiectul de lege privind amnistia și grațierea este „penibil”, a spus Augustin Lazăr, procurorul general al României. El a adăugat că se induce ideea în societate că românii nu pot avea încredere în Justiție, pentru ca social-democrații să vină cu „actul de clemență”. Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat că „voința legiuitorului a fost foarte clară atunci când a incriminat acele fapte”.

„Dacă s-au început niște cauze, ele trebuie să meargă la instanțe. Dacă sunt pe rolul instanței, să avem încredere în judecători”, a precizat el.

Procurorul general a îndemnat românii să aibă încredere în Justiției.

„Din păcate, după cum am văzut că se dramatizează pe multe posturi de televiziune, spectacolul medie e ceva, dar justiția e ceva serios. Judecătorii și procurorii se gândesc că, la fel cum răspund cei care au încălcat legea, și ei pot să răspundă. Acest lucru nu l-am auzit în discuțiile care se poartă la posturile de televiziune”, a subliniat el.

''S-ar vedea ca dezincriminarea este facuta cu dedicatie. Lucrurile sunt foarte clare si nu as dori sa le analizez mai profund pentru ca sunt foarte clare. (...) Nu avem nevoie sa facem o inginerie juridica pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale. Lucrurile sunt clare pentru cine citeste textul. La fel si cu alte fapte. Ar fi total exagerat, spre exemplu, ca la abuzul in serviciu sa se faca o incriminare astfel incat sa se ajunga ca o buna parte din cauzele DNA sa ramana in aer'', a spus Lazar, citat de Agerpres.

Augustin Lazăr nu a dorit să comenteze afirmațiile făcute de Sebastian Ghiță.

„Nici nu este foarte clar dacă este așa, am văzut și alte variante în care anumite montaje au fost făcute pentru a servi unei emoții colective care se produce în aceste zile, din păcate, în România pentru a susține acest proiect de lege penibil, care este susținut de o emoție colectivă. Este clar că este generată (emoția colectivă, n.r.). Ideea generală este că nu poți avea încredere în magistrați, că din acest motiv trebuie să venim cu un act de clemență, să corectăm noi ce fac magistrații. Este fals. Magistrații instanțelor sunt oameni serioși, noi trebuie să avem încredere în Justiție. Este o justiție europeană și se va vedea la sfârșitul fiecărui dosar dacă există vinovăție sau nu. Există oameni condamnați, există oameni achitați definitiv.

Totodata, Augustin Lazar a tinut sa precizeze ca si in Franta exista probleme privind supraaglomerarea, insa nu s-au "repezit sa puna in libertate infractorii".

"In Franta, din cate am inteles la ultima vizita pe care am avut-o saptamana trecuta, ei au o depasire de 200% si pentru statul francez reprezinta o problema, dar nu s-au repezit sa puna in libertate infractorii. Din cat s-a dovedit, din studiile facute pana in prezent, majoritatea celor condamnati care au fost pusi in libertate in timp foarte scurt revin si dau de lucru organelor judiciare", a mai aratat Lazar.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului şi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...