VIDEO Pro TV: Darius Vâlcov ar fi devenit bancher în Italia
Urmărit internațional, Darius Vâlcov ar fi devenit bancher în Italia. Și-a deschis afacerea pe numele altcuiva, dezvăluie știrileprotv.ro .
Fostul ministru al Finanțelor și primar al orașului Slatina, Darius Vâlcov, este dat în urmărire internațională. Instanța de judecată a emis miercuri un mandat european de arestare pe numele lui.
Condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, fostul ministru de finanțe Darius Vâlcov are de acum fotografia pe lista persoanelor urmărite de Poliția Română. Este căutat și internațional, după ce pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare.
Liviu Dragnea, fost președinte PSD: „A venit momentul în care țara își caută fiii. Și el e unul dintre fiii României.”
Sensul cuvintelor fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, rostite acum opt ani - când îi prevestea lui Vâlcov un rol împortant în statul român, este acum altul.
„Fiul” Darius Vâlcov se ascunde de pedeapsă. Poliția nu l-a găsit, acasă, în Slatina - Olt, acolo unde are domiciliul într-un bloc. Vecinii spun că l-au văzut ultima dată acum o lună și jumătate.
Reporter: Cât a stat aici acum o lună și jumătate? Câteva zile?
Vecinul lui Darius Vâlcov: „Nu, vreo două zile a scos mașina lui taică-su din garaj și a băgat-o pe a lui, că era cu număr de Italia. Are firmă în Italia. Fii-sa e acolo.”
Dă împrumuturi cu camătă la Milano
Fugarul Darius Vâlcov ar fi în Milano - spun cunoscuții.
În orașul recunoscut drept una dintre capitalele modei, Vâlcov a avut o firmă într-o zonă spre periferie - dar afacerea ar fi fost trecută pe numele unei persoane apropiate. Darius Vâlcov nu și-a ținut niciodată averea la vedere - spune Valeriu Matei, viceprimar în Slatina în perioada în care orașul era condus de acesta.
Valeriu Matei, fost viceprimar Slatina: „Vâlcov își primește banii în continuare din orașul ăsta, chiar dacă este fugit la Milano, în Italia, unde se ascunde să nu execute pedeapsa care i-a fost dată de justiția română. Face camătă, are un fel de bancă, împrumută, e un fel de camătă legalizată pe care o practică la Milano, unde este de vreo doi ani ca să scape de brațul legii, și uite așa e un mare bancher la Milano acest infractor.”
Procesul în urma căruia Darius Vâlcov a fost condamnat la închisoare a durat opt ani. Luna trecută, într-un alt dosar de corupție, unde primise pe fond o condamnare de șase ani, a scăpat de pedeapsă după ce faptele s-au prescris.
Vâlcov a comis infracțiunile de care a fost găsit vinovat acum peste 10 ani, pe când era primar al municipiului Slatina. La acea vreme ar fi încasat peste un milion și jumătate de euro - șpagă după ce a intervenit pentru ca un om de afaceri să câștige mai multe contracte cu autoritățile publice.
Cu sacoșa, plicul și chiar cu portbagajul - au stabilit anchetatorii că primea șpagă fostul ministru al finanțelor. Vâlcov și-ar fi negociat mita în cimitir, dar acesta a respins acuzația întotdeauna.
Banii i-a investit apoi în lingouri de aur - descoperite într-un seif ascuns într-o casă din Osica de Sus - Olt și în 172 de tablouri de valoare, ascunse în pereți, ori acasă la apropiați.
Vâlcov și-ar fi dorit să își deschidă o galerie de artă. Avea tablouri semnate de Auguste Renoir, Jean Coteau, Aurel Acasandrei ori Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau Corneliu Baba.
I-au fost luate și instanța i-a menținut sechestrul pe bunuri în valoare de 2 milioane de dolari.
Alături de Darius Vâlcov, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat și pe complicii lui - printre care și fostul primar al municipiului Slatina, Mănel Prina. Acesta din urmă a fost dat în urmărire națională după ce nu a fost găsit de poliție acasă. El trebuie să facă patru ani și jumătate de închisoare.
Italia, patria condamnaților
În trecut, Darius Vâlcov a fost pe rând primar al municipiului Slatina, senator, ministru al finanțelor și consilier al Vioricăi Dăncilă, în perioada în care aceasta a condus Guvernul.
Cunoscut drept un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost considerat artizanul programului de guvernare al PSD dar și al ordonanței 114, care a bulversat mediul de afaceri.
În Italia, Vâlcov și-a găsit refugiul alături de condamnați celebri precum Mario Iorgulescu, Ionel Arsene, Alina Bica și Dragoș Săvulescu.
Florin Kovacs, avocat: „Deja se încearcă un sistem de frustrare național, gândiți-vă câți bani se cheltuie pentru susținerea unui proces penal, ce cheltuieli sunt, publice, iar la finalul unui asemenea proces, satisfacția publică este zero pentru că un astfel de individ pleacă lejer din țară, cu gândul că italienii nu îl vor da niciodată înapoi.”
Ministerul de Justiţie a transmis că încă de acum 3 ani este deschisă o procedură de sancţionare a Italiei - care vizează modul în care această țară pune în aplicare mandatele europene de arestare.