VIDEO Priviți, filmul a devenit realitate în Bahmut!

VIDEO Priviți, filmul a devenit realitate în Bahmut!

Un video publicat de Garda Națională din Ucraina arată o parte din operațiunile conduse în zona Bahmut de către militarii ucraineni, imagini ce au în atenție folosirea în luptă a blindatului ucrainean BTR-4E.

Un blindat ucrainean BTR-4 in BahmutFoto: Captura YouTube

În imaginile montate și publicate de Garda Națională ucraineană se văd secvențe din luptă surprinse de la sol, de la bordul blindatului, dar și din dronă și surprind momente de luptă pe străzile din Bahmut, în special din zonele de la periferie cu multe case.

Potrivit Gărzii Naționale Ucrainene, „transportorul blindat a susținut infanteria în Bahmut” și a atacat pozițiile mercenarilor Wagner cu tunul său de 30 de mm.

„Inamicul este viclean, trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii. Grupurile de asalt sunt forțele principale, dar sprijinul trupelor cu foc joacă un rol important. În condiții urbane, unde luptele sunt destul de dense, transportorul blindat de trupe este mai puțin vulnerabil și este mai eficient decât alte tipuri de echipamente", spune un membru al gărzii naționale ucrainene.

BTR-4, transportorul blindat produs de Ucraina

Transportorul blindat BTR-4 - supranumit și Bucefal - este un tip de blindat de luptă 8x8 produs nativ de către Ucraina începând din 2014.

Blindatul are o greutate de 17t și poate ajunge până la 28 de tone cu protecție balistică și anti-mină adăugată suplimentar. Blindatul are un echipaj de trei persoane și poate transporta încă opt militari.

Armamentul principal este un tun automat de 30 mm, iar cel secundar este o mitralieră de 7,62 mm.

În total ar fi fost produse peste 750 de astfel de vehicule, atât pentru Ucraina, cât și pentru export în țări precum Indonezia, Irak sau Nigeria.

Tunurile de 30 mm s-au dovedit eficiente în luptele cu tancurile rusești

Blindatele BTR-4 ale ucrainenilor s-au dovedit a fi extrem de eficiente de-a lungul războiului, ajungând de multe ori „vedete” în numeroase clipuri din timpul luptelor, în special prin eficientul tun de 30 mm.

Imagini apărute din timpul luptelor au arătat cum loviturile de 30 de mm, deși incapabile de a perfora blindajul principal al tancurilor rusești, pot scoate totuși din uz vehicule de luptă mult mai grele.

  • O serie de proiectile calibru 30 mm lansate asupra unui tanc nu ar avea practic nici o șansă de a străpunge blindajul, dar un astfel de atac ar putea scoate din uz tancul dacă sunt lovite diverse alte elemente ale tancului, precum șenilele, roțile, elemente de ochire sau alte echipamente montate pe tanc etc.

Imaginile care arată că vehiculul BTR-4 ucrainean dotat cu tun de 30 de mm reușește să scoată din uz blindatele rusești, inclusiv un tanc principal de luptă, pot avea o valoare indirectă și pentru România.

Țara noastră are în dotare transportoare blindate Piranha 5 care sunt înarmate cu o turelă telecomandată cu tun de 30 de mm. Vezi aici imagini cu Piranha 5 care trage cu tunul de 30 de mm.


Totodată România mai are și blindate șenilate MLI-84M Jderul cu tunuri telecomandate de 25 mm și rachete anti-tanc Spike pe ele.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”