Aceasta cântărește 22.600 de kilograme, cu o încărcătură utilă de 18.700 de kilograme. Are o rază de explozie de o milă și este echivalentă cu 11 tone de TNT.
Când a fost testată puterea MOAB?
Președintele de atunci, Donald Trump, a crezut că MOAB va ajuta la executarea strategiei sale de a bombarda trupele ISIS. El a numit lovitura MOAB "o altă treabă foarte reușită". Misiunea din aprilie 2017 a fost de a distruge un buncăr și un complex de peșteri ISIS în districtul Achin din provincia Nangarhar, o zonă aridă din estul Afganistanului care se învecinează cu Pakistanul.
O echipă a forțelor speciale ale armatei americane a găsit peșterile și tunelurile și a cerut mai multă putere de foc. Accesul la tuneluri era împânzit de mine, iar "Beretele Verzi" nu au putut avansa. Aveau nevoie de ajutor, dar probabil că nu se gândeau că vor vedea MOAB în acțiune. Se pare că între 36 și 90 de militanți ISIS au fost uciși de MOAB. Se credea că luptătorii erau ascunși la o adâncime de aproximativ 300 până la 900 de metri. Locația era un centru de comandă și un depozit de arme și muniții, ceea ce a făcut ca explozia să fie și mai mare.
Caracteristicile MOAB
MOAB are o caracteristică de explozie aeriană prin care explodează deasupra țintei și își împrăștie încărcătura utilă pe o suprafață largă pentru a demola țintele în toată zona de explozie.
Nu este un dispozitiv de penetrare. Ideea inițială din spatele MOAB din 2003 a fost aceea de a folosi explozia masivă pe care o creează pentru a speria un adversar și a-l face să se predea.
Rusia a încercat să creeze "Tatăl tuturor bombelor"
Pentru a nu fi mai prejos, rușii au ceva numit "Tatăl tuturor bombelor", pe care au testat-o în 2007. Armata rusă susține că "Tatăl tuturor bombelor" este de patru ori mai puternică decât mamutul de fabricație americană - dispozitivul folosește o explozie termobarică mortală sau o explozie în vid cu energia a 44 de tone de TNT.
În 2003, Pentagonul a efectuat un studiu pentru a vedea dacă MOAB este în conformitate cu Legea conflictelor armate. Departamentul Apărării a stabilit că "deși arma MOAB lasă o amprentă mare, ea este discriminatorie și necesită o lansare deliberată spre țintă. Este de așteptat ca arma să aibă un efect psihologic substanțial asupra celor care asistă la utilizarea ei".
Într-adevăr, acest aspect psihologic este probabil cea mai pronunțată caracteristică a bombei. MOAB este menită să atragă atenția presei și să arate inamicului că Statele Unite pot apela la un spectru devastator de arme convenționale pentru a-și învinge inamicii.
Este dificil de știut dacă și în ce circumstanțe va fi folosită din nou MOAB. Trebuie să fie desfășurată cu un avion cargo - niciun alt avion de război din flota americană nu este configurat pentru a o lansa.
Asta înseamnă că ar trebui să fie lansat într-un spațiu aerian necontestat. MOAB ar putea, de asemenea, să ucidă sau să rănească civili, în ciuda ghidării prin GPS, iar acest lucru limitează modalitățile în care armata americană ar putea să o folosească. Dispozitivul este un memento al puterii militare a Americii. Mega-arme precum MOAB au ca scop crearea unei panici generalizate.