VIDEO Priviți cum reacționează această ziaristă de la BBC când Meleșcanu încearcă să bată câmpii despre amnistie și grațiere
VIDEO Priviți cum reacționează această ziaristă de la BBC când Meleșcanu încearcă să bată câmpii despre amnistie și grațiere. O jurnalistă BBC l-a întrebat, luni seară, pe ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, de ce guvernul de la București încearcă să dea o amnistie pentru politicieni corupți, între care și liderul PSD, relatează G4Media.ro .
Meleșcanu încearcă în prima fază explicația cu penitenciarele supraaglomerate, însă jurnalista BBC, Emily Maitlis, îl întrerupe vădit nemulțumită și ii spune în față ministrului de externe: ”Haideți, domnule. Discutăm aici despre practici politice corupte și dacă guvernul va da o amnistie pentru acei politicieni care sunt găsiți vinovați. Asta e absurd!”.
Rep: Liderul dvs a fost găsit vinovat de corupție, din acest motiv nu i s-a permis o funcție (nr de premier). Și acum țara dvs încearcă să dea amnistie pentru a le permite politicienilor corupți să fie liberi. Ce fel de semnal este acesta?
Meleșcanu: Vreau să spun foarte apăsat că una dintre cele mai dificile probleme pentru România este chestiunea penitenciarelor. Există o procedură de infringement legate de suprapopularea penitenciarelor și luăm în calcul posibilitatea de a încerca să găsim soluții care să ofere condiții mai bune pentru cei care sunt în închisori. Din acest punct de vedere ne gândim la posibilitatea de a utiliza dispozitive electronice care să le permită condamnaților…
Rep: Haideți, domnule. Discutăm aici despre practici politice corupte și dacă guvernul va da o amnistie pentru acei politicieni care sunt găsiți vinovați. Asta e absurd!
Meleșcanu: Poate vi se pare absurd, dar vă pot asigură că din când în când, în toate țările, dacă lucrurile nu merg bine din punct de vedere al Codului Penal, există posibilitatea să luăm în calcul soluții alternative.
Teodor Meleșcanu a încercat în prima fază o explicație pur și simplu fără bază reală la intenția guvernului de a promova amnistia. După promovarea recursului compensatoriu, problema supraaglomerării penitenciarelor nu mai există, mii de deținuți fiind eliberați în ultimul an din închisori.
Romania's foreign minister says an amnesty for his country's corrupt politicians may be "an alternative solution" to relieve their overcrowded prisons @maitlis | @teodormelescanu | #newsnight pic.twitter.com/aTgwtVGEzC
— BBC Newsnight (@BBCNewsnight) January 7, 2019
La ședința Consiliului Național din 16 decembrie, Liviu Dragnea și alți lideri PSD au vorbit deschis despre nevoia unei OUG de amnistie și grațiere, invocând pretinsele abuzuri din justiție. Guvernul Dăncilă și ministrul justiției, Tudorel Toader, au refuzat până acum să susțină acest act normativ. Totuși, premierul Dăncilă a declarat la sfârșitul anului că o condiție pentru ca OUG-ul să fie promovat este asumarea acestui act normativ de către ministrul justiției.
Romania's foreign minister says an amnesty for his country's corrupt politicians may be "an alternative solution" to relieve their overcrowded prisons @maitlis | @teodormelescanu | #newsnight pic.twitter.com/aTgwtVGEzC
— BBC Newsnight (@BBCNewsnight) January 7, 2019