VIDEO Priviți cum a început să spioneze China!/Te văd și când ai mâna în chiloți?

VIDEO Priviți cum a început să spioneze China!/Te văd și când ai mâna în chiloți?

In doar 42 de secunde, un mic satelit chinezesc a capturat imagini ale unei zone mari din jurul unui oras din SUA, imaginile fiind suficient de clare pentru a identifica un vehicul militar pe strada si pentru a spune ce tip de arma ar putea transporta, informeaza South China Morning Post .

Beijing-3, un mic satelit comercial de o tona lansat de China in iunie a efectuat o scanare in profunzime a zonei centrale a Golfului San Francisco (3.800 de kilometri patrati), potrivit oamenilor de stiinta implicati in proiect.

Majoritatea satelitilor de observare a Pamantului trebuie sa fie stabili atunci cand realizeaza imagini, deoarece mecanismele de control al atitudinii pot produce vibratii care estompeaza imaginile.

Imaginea, realizata de la o altitudine de 500 de kilometri, a avut o rezolutie de 50 de centimetri pe pixel. Testul de performanta deasupra Americii de Nord si a altor zone a aratat ca satelitul a putut lua imagini in timp ce corpul sau se rotea cu pana la 10 grade pe secunda, o viteza nemaiintalnita pana acum la un satelit.

„China a inceput relativ tarziu in ceea ce priveste tehnologia satelitilor agili, dar a realizat un numar mare de progrese intr-o perioada scurta de timp. Nivelul tehnologiei noastre a atins o pozitie de lider mondial”, au declarat Yang Fang, cercetatorul principal al proiectului, si colegii sai de la DFH Satellite Company.

In ciuda dimensiunilor sale mici si a costului relativ scazut, Beijing-3 a fost considerat ca fiind cel mai agil satelit si ar putea fi unul dintre cei mai puternici sateliti de observare a Pamantului construiti vreodata, potrivit lui Yang.

Agilitatea de neegalat a lui Beijing-3 i-a permis sa efectueze unele sarcini de observare considerate anterior imposibile din punct de vedere tehnic, cum ar fi realizarea de imagini ale sinuosului rau Yangtze, lung de 6.300 km, intre platoul tibetan si Marea Chinei de Est, intr-un singur zbor de la nord la sud deasupra Chinei, potrivit lui Yang.

Avand tehnologia de inteligenta artificiala la bord, satelitul si-ar putea planifica in mod independent programul de zbor pentru a monitoriza pana la 500 de zone de interes din intreaga lume, cu aproape 100 de revizitari pe zi.

Satelitul ar putea, de asemenea, sa detecteze prezenta anumitor tinte si sa trimita fotografiile vizate de acestea la controlul de la sol.

Timpul de raspuns al Beijing-3 este de 2-3 ori mai rapid decat cel al WorldView-4, cel mai avansat satelit de observare a Pamantului dezvoltat de Statele Unite cu o tehnologie similara, a sustinut Yang.

In comparatie cu WorldView-4, banda de scanare a lui Beijing-3 este cu 77% mai larga (23 km pentru satelitul chinezesc, fata de 13 km pentru satelitul american).

Cu toate acestea, satelitul american are avans intr-o zona vitala pentru unele aplicatii sensibile. Telescopul de un metru latime al WorldView-4 ar putea produce imagini ceva mai detaliate, cu o rezolutie de 30 de centimetri pe pixel. Desi nu este suficient de precisa pentru a citi numarul de inmatriculare al unei masini, aceasta rezolutie ar putea dezvalui marca si modelul unui vehicul militar pentru a ajuta la estimarea performantelor acestuia, cum ar fi raza de tragere.

Insa, potrivit lui Yang, performantele sale generale ar putea sa nu se ridice la nivelul Beijing-3. Atunci cand isi ajusteaza pozitia, WorldView-4 ar putea suferi vibratii, reducand calitatea imaginii la cel mai fin nivel.

Echipa chineza a declarat ca a folosit o noua tehnologie pentru a reduce vibratiile cu un ordin de marime, chiar si atunci cand satelitul se roteste si se lanseaza cu o viteza record.

Satelitul WorldView-4 a fost construit de Lockheed Martin pentru mai mult de 800 de milioane de dolari americani. Lansat in 2016, satelitul trebuia sa functioneze timp de 10-12 ani pentru a furniza cele mai bune imagini din spatiu. Acesta a esuat in mod neasteptat in 2019 din cauza unei defectiuni la un giroscop de control al atitudinii.

Yang si colegii sai au declarat ca satelitul Beijing-3 a fost construit pe o platforma revolutionara cunoscuta sub numele de CAST3000E, care va da nastere unei noi generatii de sateliti chinezi de observare, de dimensiuni mici, dar cu performante ridicate.

Componentele critice, cum ar fi telescoapele si antenele, au fost, de asemenea, proiectate cu ajutorul unor tehnologii noi, cum ar fi controlul AI. Un satelit construit pe noua platforma ar putea stoca un terabyte de imagini si ar putea transmite date la sol cu o viteza de un gigabyte pe secunda, depasind satelitii concurenti din SUA.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...