VIDEO Priviți, China și-a prezentat la propriu „câinii războiului”
Câinii-roboți ai armatei chineze arată ca ceva din serialul „Black Mirror”, dar de fapt ei sunt cel mai avansat model de robot adaptat la noile condiții de pe câmpul de luptă, scrie CNN . În timpul unor exerciții militare comune cu armata Cambodgiei, China a prezentat un tip de câine robotic echipat cu o pușcă automată pe spate care a transformat practic cel mai bun prieten (electronic) al omului într-o mașină de ucis.
Câinele-robot este proiectat să ia parte la operațiunile de luptă din mediul urban, înlocuind oamenii în desfășurarea misiunilor de recunoaștere, identificare a inamicului și lovire a țintei.
Videoclipul de două minute făcut în timpul exercițiilor militare „Golden Dragon 2024” arată un câine-robot care merge, sare, se întinde pe jos și se mișcă în spate, fiind controlat de un operator aflat la distanță.
Câinele-robot și alte drone militare au fost prezentate înainte de începerea exercițiilor militare comune dintre China și Cambodgia. Foto: Profimedia ImagesÎntr-unul dintre exerciții, robotul înarmat cu o pușcă automată conduce o unitate de infanterie într-o clădire simulată.
În afară de câini-roboți, armata chineză a folosit și drone militare în timpul exercițiilor.
În 2020, forțele aeriene americane au arătat cum folosesc câini robotici în cadrul sistemului ABMS (Advanced Battle Management System), care folosește inteligența artificială și o capacitate rapidă de a analiză a datelor pentru a detecta și contracara orice pericol la adresa armatei americane.
De la începutul războiului din Ucraina, dronele au devenit o resursă indispensabilă pe câmpul de luptă, atât la sol, cât și în aer și pe apă. Armata ucraineană a demonstrat că până și cele mai ieftine drone militare pot distruge cele mai sofisticate vehicule militare, precum tancuri sau chiar și nave de război.
China este unul dintre cei mai mari exportatori de drone din lume, însă anul trecut Ministerul Comerțului a impus restricții pentru exportul tehnologiilor folosite în dezvoltarea dronelor din motive de „protejare a securității și intereselor naționale”.
Cu toate acestea, câinii-roboți par să fie foarte populari pe rețelele sociale din China, care sunt foarte atent monitorizate de autorități.
„De obicei, echipamentele noi nu sunt aduse la un exercițiu comun cu o altă țară, ceea ce înseamnă că câinii-roboți trebuie să fi atins un anumit nivel de maturitate tehnică”, a spus un expert citat de Global Times.