VIDEO Primul lot de autostradă în construcție spre Valea Oltului și provocările tehnice / Imagini cu tronsonul cap-coadă
Lucrări în forță pe primul sector de autostradă care ar urma să străbată Valea Oltului - circa 13 km de autostradă, două noduri rutiere și două viaducte ample, care ar urma să aducă autostrada de la Sibiu până la Boița, la intrarea în defileul Oltului. Primul lot al Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești ar trebui să fie gata abia în 2023, dar lucrările sunt în prezent în stadiu avansat, iar constructorul ia în calcul chiar și ture de noapte pentru a finaliza lucrările la podurile și viaductele de pe traseu, scrie Hotnews.
Conform CNAIR, care citează doi ingineri de pe șantier, se lucrează susținut la realizarea viaductului Tălmăcel, cea mai spectaculoasă lucrare de pe traseu.
Există 27 de structuri pe acest tronson de autostradă definite ca poduri (adică o deschidere mai mare de 5 metri) și încă 24 de structuri mai mici fabricate pentru trecerea animalelor și permeabilitatea în transversala autostrăzii (așa numitele ecoducte)”, a explicat inginerul Bogdan Alexandru.
”În momentul de față avem în jur de 100 de oameni mobilizați ca forță de muncă în șantier. Mobilizarea pe șantier este suficientă în momentul de față. Când va fi nevoie vom suplimenta efectivul de muncitori pe șantier. Ne gândim chiar la un schimb de noapte deoarece ne dorim și sigur vom reuși să fim în timp cu această lucrare. Avem sprijin din toate părțile și facem tot posibilul să ne încadrăm în timp”, a spus și inginerul Cristea Robert.
O altă filmare din dronă surprinde avansul bun pe între tronsonul, de la A1 Centura Sibiului și până în apropiere de Boița.
O mare parte din forța de muncă a constructorului e în continuare mobilizată la realizarea structurilor și operelor de artă de pe traseu, în special la ridicarea „picioarelor” celui mai spectaculos viaduct de pe traseu - viaductul Tălmăcel. (min. 11.30)
La acest viaduct, de circa 650 de metri lungime, constructorul lucrează, cu ajutorul unui cofraj cățărător, la înălțarea pilelor ce vor ajunge la 30 de metri înălțime deasupra solului.
---
Beton: >88.000 m³
Armătură: >12.000 tone,
Foraje: > 15.000 m,
Grinzi prefabricate: 393 bucăți,
Poduri și pasaje: 27 bucăți,
Podețe: 27 bucăți,
Un viaduct cu 10 deschideri: 414,70 m lungime,
Un viaduct cu 8 deschideri: 651,40 m lungime,
Două spații de servicii,
Un centru de întreținere și coordonare,