Camera Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit în ședințe separate luni, începând cu ora 12.00, în urma decretului de convocare emis de preşedintele Klaus Iohannis. Vor fi formate comisiile de validare a mandatelor, vor fi validate mandatele, iar parlamentarii vor depune jurământul. După această procedură, vor fi aleşi preşedinții Camerei Deputaţilor şi Senatului și ceilalţi membri ai Biroului permanent şi se vor constitui comisiile parlamentare. PSD ar putea boicota ședința de constituire a noului Parlament dacă nu va fi inclus la împărțirea funcțiilor în comisiile de specialitate și ale conducerii Birourilor celor două Camere ale Legislativului, au declarat pentru HotNews.ro, surse parlamentare.
UPDATE ora 12.45 Ședințele celor două Camere ale Parlamentului au fost suspendate până când comisiile de validare vor aproba toate mandatele de deputați și respectiv senatori.
UPDATE ora 12.20 Ședința Senatului a început. Se înființează comisia de validare a mandatelor iar partidele își anunță liderii de grup.
UPDATE ora 12.10 Diana Șoșoacă prezentă la ședința Senatului, fără mască. Senatorul AUR și-a ocupat fotoliul de senator și a făcut un live pe Facebook din sala de ședințe, fără a purta mască.
UPDATE ora 12.14 Camera Deputaților își constituie comisia de validare a mandatelor iar partidele își anunță liderii de grup.
UPDATE ora 12.10 Ședința Camerei Deputaților a început. Ședința este prezidată de Lucian Feodorov, deputat al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), decan de vârstă, care va prezida plenul până la alegerea noului preşedinte al acestui for. Feodorov a cerut păstarea unui moment de reculegere pentru victimele Revoluției din 89. Potrivit surselor citate, PSD dorește patru funcții în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și șase funcții de președinte de comisii. La Senat , PSD vrea șase funcții în Biroul Permanent și 8 funcții de președinte de comisie.
UPDATE ora 11.50 Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, înaintea ședinței de la Camera Deputaților, că în repartizarea funcțiilor în Parlament trebuie să țină cont de votul cetățenilor, precizând că unul din trei deputați este de la PSD.
„PSD va susține respectarea algoritmului din alegeri. Unul din trei deputați este PSD. Repartizarea funcțiilor trebuie să țină cont de voturile cetățenilor, iar în fruntea comisiilor trebuie să fie oameni care se pricep”, a declarat Alexandru Rafila.
După ce vor fi validate mandatele deputaților și senatorilor de către comisiile de valodare, parlamentarii urmează să depună jurământul în plenul Camerei din care fac parte. Pentru ca noii parlamentari să fie validați este nevoie de prezența a două treimi dintre aceștia în Camera Deputaților și prezența a trei treimi dintre parlamentari în Senat.
Dacă PSD nu ajunge la o întelegere cu PNL,USR și UDMR pentru împărțirea funcțiilor în comisiile de specialitate, parlamentarii PSD vor boicota prin absenteism ședința celor două Camere, blocând astfel intrarea în legalitate a noului Parlament.
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc luni, începând cu ora 12.00, în urma decretului de convocare emis de preşedintele Klaus Iohannis după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Vor fi formate comisiile de validare a mandatelor, vor fi validate mandatele, iar parlamentarii vor depune jurământul. Procedurile sunt similare la cele două Camere, diferenţele fiind doar în ceea ce priveşte numărul membrilor comisiilor de validare şi procentul mandatelor care trebuie validate pentru a se considera legal constituită o cameră. La Camera Deputaţilor, acesta este de două treimi, iar la Senat de trei pătrimi. În ambele cazuri, pentru ca un mandat să fie validat, este necesară depunerea jurământului.
În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi în total 466 de parlamentari - 330 de deputaţi şi 136 de senatori, conform listelor transmise de Biroul Electoral Central.
În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi în total 466 de parlamentari - 330 de deputaţi şi 136 de senatori, conform listelor transmise de Biroul Electoral Central.
PSD are 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, PNL - 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS are 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor. De asemenea, 18 mandate de deputat au fost atribuite reprezentanţilor minorităţilor naţionale.
Procedura din Parlament
Şedinţele - separate la Camera Deputaților și Senat - vor fi prezidate de cel mai în vârstă deputat, respectiv de cel mai în vârstă senator, asistaţi de cei mai tineri 4 deputaţi sau senatori, în calitate de secretari. În aceste prime reuniuni nu pot avea loc dezbateri parlamentare, constituindu-se comisiile de validare compuse din 30 de deputaţi, respectiv 15 senatori, conform configuraţiei politice a fiecăreia dintre camere. Aceste comisii vor verifica dacă alegerea noilor parlamentari s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale şi vor întocmi rapoartele de validare. Comisiile de validare pot recomanda şi invalidarea mandatului unui parlamentar în cazul în care au fost constatate nereguli. Ulterior, deputaţii şi senatorii ale căror mandate au fost validate vor depune jurământul.
Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi, respectiv al senatorilor şi după depunerea jurământului de către aceştia. Parlamentarii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.
După constituirea legală a Camerei Deputaţilor şi Senatului, se aleg preşedinţii celor două foruri legislative şi ceilalţi membri ai Birourilor permanente - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii. De asemenea, se prezintă grupurile parlamentare şi se alcătuiesc comisiile parlamentare, potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere.
Alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al forului legislativ candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor, respectiv senatorilor prezenţi.
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică, listele urmând să fie supuse la vot secret cu bile.