VIDEO Primele imagini cu efectele cutremurului din Oltenia
VIDEO Primele imagini cu efectele cutremurului din Oltenia
Un nou cutremur s-a produs marți după-amiază în județul Gorj. Seismul, cu magnitudinea revizuită la 5,7, s-a simțit și la București.
UPDATE 16:28 INFP a rectificat din nou seismul de marți, la magnitudinea de 5,7 pe scara Richter.
UPDATE 16:27 Aproximativ 20 de apeluri au fost înregistrate, marţi după-amiază, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, după producerea cutremurului de 5,7 magnitudine pe scara Richter, oamenii sesizând fisuri apărute la anumite construcţii şi elemente de construcţie de la faţada mai multor clădiri care s-au desprins, transmite Agerpres.ro.
Conform ISU Gorj, pompierii militari efectuează misiuni de patrulare/recunoaştere în teren, iar până la acest moment, la nivelul judeţului Gorj s-a constituit Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei la sediul ISU, pentru monitorizarea operativă a situaţiei.
„Totodată, s-a crescut capacitatea de intervenţie a inspectoratului pentru gestionarea eficientă a eventualelor situaţii de urgenţă. Până în acest moment, în dispeceratul ISU Gorj s-au înregistrat aproximativ 20 de apeluri care semnalează fisuri apărute la anumite construcţii, elemente de construcţie de la faţada mai multor clădiri care s-au desprins, dar, din fericire, până în acest moment nu au fost înregistrate victime”, informează sursa citată.
UPDATE 16:25 Mai multe persoane din judeţul Hunedoara au sunat, marţi, la 112 după cutremurul de 5,7 produs în Gorj şi simţit în mai multe judeţe ale ţării, transmite News.ro. Oamenii au suferit atac de panică. De asemenea, în judeţul Mehedinţi s-au înregistrat două apeluri la 112, iar 22 de persoane s-au evacuat dintr-un imobil fisurat.
”Ca urmare a seismului înregistrat în cursul zilei de astăzi, până în acest moment în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate două apeluri care au semnalat efecte ale cutremurului în două localităţi. Primul apel semnala faptul că în oraşul Baia de Aramă pe un bloc ANL câteva ţigle sunt în pericol de cădere”, a transmis ISU Mehedinţi.
Sursa citată a precizat că cel de-al doilea apel semnala fisuri în pereţii unui imobil social din municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde 22 de persoane s-au autoevacuat.
UPDATE 16:18 Secretarul de stat în MAI, șef al DSU, Raed Arafat va susține o declarație de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne, începând cu ora 17:00.
UPDATE 16:16 Imagini din Gorj:
UPDATE 16:15 Coșurile de fum ale Primăriei Târgu Jiu au căzut peste mașinile aflate în apropiere, notează Gorjeanul.ro. Cărămizi și tencuială au căzute de pe mai multe clădiri din municipiu.
Cutremurul de 5,5 pe scara Richter produs marți în zona Târgu-Jiu a fost resimțit și la Tismana. Turla unei biserici din localitate a fost serios avariată, potrivit imaginilor postate pe facebook:
Vezi mai jos imagini înregistrate de camerele de luat vederi ale unei pensiuni:
UPDATE 15:53 Cutremurul a fost resimțit puternic și în Cluj:
UPDATE 15:52 Mai multe persoane au publicat înregistrări video din timpul cutremurului:
UPDATE 15:51
UPDATE 16:49 Seismul a fost revizuit la magnitudinea de 5,5 pe scara Richter.
UPDATE 15:48 O a treia replică a seismului a fost înregistrată, conform autorităților.
UPDATE 15:45 Pe rețelele de socializare circulă fotografii din magazine care arată că seismul a fost resimțit puternic, iar în unele cazuri produsele au căzut de pe rafturi.
UPDATE 15:40 ISU Olt a transmis în urma cutremurului că echipajele operative din cadrul subunităților de intervenție execută recunoașteri în teren:
”Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, pot fi găsite pe pagina: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/”.
UPDATE 15:39 O a doua replică a fost înregistrată în urma seismului, de 3,4 pe scara Richter.
UPDATE 15:38 Primarul din Târgu Jiu a declarat la Digi24 că de pe clădirea primăriei, veche de peste 100 de ani, au căzut coșurile care au avariat mașinile parcate în fața instituției.
UPDATE 15:37 În județul Alba, o parte dintre locuitori a primit mesaj RO-Alert.
UPDATE 15:36 La Târgu Jiu oamenii au ieșit în piața din fața primăriei, conform martorilor oculari.
UPDATE 15:33 A fost înregistrată o replică de 3,5 pe scara Richter.
UPDATE 15:32 Mihai Diaconescu, seismolog la INFP, a declarat la Antena 3 că seismul s-a produs la 10 km sud față de cutremurul de ieri: ”Deocamdată suntem în evaluare”, a mai spus acesta.
UPDATE 15:30 Pe contul de Twitter al INFP oamenii transmit că seismul s-a simțit și în Alexandria, Pitești, Sibiu, Brașov, Cluj, Caracal și Giurgiu.
știrea inițială
Seismul s-a resimțit puternic în orașe precum Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova.
Cutremurul s-a înregistrat la ora 15:16, iar INFP a anunțat inițial că seismul a avut loc în județul Vâlcea, la adâncimea de 28.638 kilometri.
Ulterior, INFP a anunțat că seismul a a avut magnitudinea 5,7 și s-a produs în județul Gorj, unde și luni s-a produs un cutremur. Cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km.
Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brașov.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a înregistrat în România, luni după-amiază, la ora 16.58. O replică de 3.0 s-a produs după 20 de minute.