VIDEO Primele amănunte despre bătălia din Ucraina în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat

VIDEO Primele amănunte despre bătălia din Ucraina în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat

În timp ce toată lumea era preocupată de campania Moscovei de cucerire a orașului industrial Avdiivka, din estul Ucrainei, începând din octombrie, armata rusă a lansat un atac mai mic asupra unui alt oraș din est: Novomihailivka, aflat la 35 de kilometri mai la sud, scrie Forbes .

Aproximativ în același timp în care rușii au capturat ce a mai rămas din Avdiivka, la jumătatea lunii aprilie, ei au capturat și satul Novomihailivka.

Prima bătălie a fost evident mai costisitoare pentru ruși. Dar raportat la amploarea luptei, bătălia de șase luni pentru Novomihailivka a fost la fel de sângeroasă.

Estimările variază, dar este posibil ca Rusia să fi pierdut mai mult de 40.000 de soldați – o treime uciși, două treimi răniți – plus peste 1.000 de vehicule, în lupta pentru cucerirea orașului Avdiivka, scrie Forbes.

Între timp, în bătălia pentru Novomihailivka, Rusia a pierdut mai mult de 300 de vehicule, potrivit unui operator ucrainean de drone cu indicativul „Kriegsforscher”. Totodată, asta înseamnă pierderi de aproximativ 13.000 de soldați – morți și răniți.

Pierderile ucrainene au fost mult mai mici în ambele bătălii.

Șapte regimente și brigăzi rusești aruncate în luptă

Când trei armate de campanie ruse cu zeci de brigăzi și regimente au atacat Avdiivka la începutul lunii octombrie, „toată atenția noastră a fost acolo”, își amintește Kriegsforcher. „Dar a mai avut loc o mare bătălie”, a spus el.

Șapte regimente și brigăzi rusești, inclusiv nefericita Brigadă 155 de Infanterie Navală, au atacat garnizoana ucraineană din Novomihailivka, formată din două brigăzi active.

Luptele au fost neîncetate. Într-o lungă discuție pe rețelele sociale, Kriegsforscher a detaliat pierderile de tancuri rusești, inclusiv T-54 din anii 1950, T-62 din anii 1960 și T-72 și T-80 mai noi.

Minele, artileria și dronele ucrainene au doborât zeci de tancuri, dar rușii au continuat să vină. Un T-80 a trecut peste nouă mine înainte să se oprească.

Ca și în bătălia pentru Avdiivka, rușii au rămas fără vehicule blindate fabricate special și au desfășurat mai multe vehicule cu blindaj improvizat. Cel puțin un „tanc țestoasă” blindat – un T-62 fără turelă și cu o carcasă blindată antidrone – a fost imobilizat de o mină ucraineană.

Pierderile grele pe care ucrainenii le-au provocat rușilor au întârziat asaltul, dar nu au împiedicat căderea Novomihailivka, la mijlocul lunii aprilie.

Lipsa muniției

Ca și în cazul Avdiivka, ucrainenii care apărau Novomihailivka erau disperați din cauza lipsei proiectilelor de artilerie și a rachetelor antitanc, mai ales din cauza unei lungi întârzieri a ajutorului american pentru Ucraina.

Ajutorul a fost aprobat în cele din urmă în timp ce trupele ruse mărșăluiau în Novomihailivka.

În lunile care au urmat capturării acestei mici localități, rușii au continuat să atace spre nord, vest și sud, dar cu mai puțin succes, pe măsură ce mai multe muniții americane au ajuns de-a lungul liniei frontului.

Forțele ucrainene au respins un atac rusesc la sud de orașul în ruine încă din 2 iulie, potrivit Centrului ucrainean pentru strategii de apărare.

Cu costul a 320 de vehicule și, potențial, a mii de soldați, timp de șase luni, armata rusă a avansat puțin peste șase kilometri în și prin Novomihailivka. Dacă ruinele orașului merită prețul plătit de Rusia este o întrebare la care numai rușii pot răspunde, scrie Forbes.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…