VIDEO Prima zi de „mobilizare”/Ruși beți ce se iau la bătaie, preoți cu apă sfințită și suspiciuni de epurare etnică
Mai multe înregistrări video apărute joi și vineri pe rețelele de socializare arată cum decurge mobilizarea parțială în Rusia: bărbați beți au început să se ia la bătaie, preoții binecuvântează noii recruți, în timp ce un cercetător este îngrijorat de epurarea etnică a unor regiuni.
O serie de înregistrări au fost distribuite de jurnalistul bielorus Tadeusz Gicza, acesta fiind și cercetător la Centrul de Analiză Politică Europeană, un institut non-profit dedicat studiului Europei Centrale și de Est.
Acesta notează ironic că Orientul Îndepărtat Rus a raportat deja primele victime în rândul bărbaților mobilizați. „Nici măcar n-am ajuns și un bărbat are deja un atac cerebral”, afirmă cel care a filmat scena.
„Între timp, a durat doar câteva ore pentru ca un alt grup de ruși mobilizați să se îmbete crițe. 'Pentru ce mergem? Unde mergem? Dracu' știe!'”, îi citează Gicza pe unul dintre bărbații ruși din înregistrare.
O altă înregistrare filmată în localitatea Yuzhno-Kurilsk din regiunea Sahalin arată că unii dintre bărbații mobilizați s-au luat la bătaie pe fondul consumului de alcool.
Amintim însă că, în pofida acestor înregistrări, primele imagini video apărute cu mobilizarea în Rusia au surprins momente dramatice, cu bărbați cu lacrimi în ochi luându-și rămas bun de la soțiile și copiii lor.
Iata si alte imagini cu mobilizati aflati in stare avansata de ebrietate:
După bărbați beți, preoți cu apă sfințită la mobilizarea din Rusia
O înregistrare video separată distribuită de jurnalistul Francis Scarr de la BBC arată un preot binecuvântând recruții în timp ce îi stropește cu apă sfințită în orașul Lipețk din vestul Rusiei. În mod interesant, această înregistrare arată că de data aceasta ministerul Apărării de la Moscova pare să fi extins efortul de recrutare și în vestul Rusiei.
Patriarhul Kirill al Rusiei a afirmat într-un mesaj transmis după decretarea mobilizării miercuri că rușii care merg la război nu ar trebui considerați inamici.
„Știm pericolul care planează asupra poporului ucrainean, pe care ei (occidentalii) încearcă să îl transforme, să îi desprindă de trupul sfânt unit al rușilor într-un stat ostil față de înșiși ruși, ostil față de Rusia”, a declarat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Cu toate acestea, el a adăugat că „este important ca inimile noastre să nu dezvolte simțământul că în Ucraina există un dușman”.
O altă înregistrare redistribuită de Scarr prezintă cazul unui bărbat în vârstă de 63 de ani care spune că a fost mobilizat în regiunea Volgograd, deși suferă de diabet. Locotenent-colonelul Alexandr Iermolaev afirmă că suferă și de ischemie cerebrală și că a fost declarat apt pentru armată de un medic militar deși nu i-au fost făcute niciun fel de analize.
Cazul unui IT-ist din Moscova care de asemenea a fost mobilizat în condiții dubioase s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești, autoritățile militare decizând în cele din urmă amânarea încorporării sale.
Suspiciuni de epurare etnică în Orientul Îndepărtat Rus
O înregistrare distribuită de cercetătorul Kamil Galeev de la Wilson Center arată un șir lung de bărbați care așteaptă să urce la bordul unui avion, acesta notând că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin miercuri arată asimetric: ea este totală în unele regiuni izolate, în special în cele în care se află minorități etnice, și parțială în orașele mari, mai ales Moscova și Sankt Petersburg.
Galeev, un jurnalist care s-a născut în Rusia dar locuiește acum în Statele Unite, afirmă că, deși deocamdată nu există suficiente date concrete, modul în care este implementată mobilizarea parțială ar putea avea elemente de „purificare etnică”.
Cercetătorul de la Wilson Center a vorbit și anterior despre acest lucru, speculând că unul dintre motivele pentru care Vladimir Putin nu este îngrijorat de pierderile grele înregistrate de bureați, daghestanezi, tuvani și alte minorități ține de faptul că numărul mare de morți în rândul acestora îi permite să modifice structura etnică a Rusiei.
Galeev citează acum date anecdotice care sugerează că lista regiunilor în care ar fi fost supuse mobilizării totale include Bureatia, Sahalin, Magadanul și alte regiuni cu minorități etnice importante.
„Cu alte cuvinte, mobilizarea pare să afecteze disproporționat Orientul Îndepărtat Rus”, afirmă acesta.
Într-un discurs ținut miercuri imediat după cel în care Vladimir Putin anunța mobilizarea, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu anunța că inițial vor fi încorporați 300.000 de rezerviști, afirmând că aceștia vor fi folosiți pentru apărarea granițelor Rusiei, nu „operațiunea militară specială” din Ucraina.
Ziarul Novaia Gazeta condus de laureatul Nobel Dmitri Muratov a scris însă joi, citând o sursă din interiorul administrației prezidențiale de la Moscova, că paragraful secretizat din decretul privind mobilizarea prevede în realitate încorporarea unui milion de oameni.
Sursa de la Kremlin a declarat sub condiția anonimității afirmă că inițial s-a avut în vedere ca întreg decretul să fie secret, o poziție susținută de reprezentanții ministerului Apărării, însă în cele din urmă s-a decis doar ascunderea paragrafului legat de numărul real al celor care urmează să fie mobilizați.