VIDEO Președintele Iohannis: Eu rămân în mandat până când noul președinte va depune jurământul!

VIDEO Președintele Iohannis: Eu rămân în mandat până când noul președinte va depune jurământul!

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, vineri, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că rămâne în mandat până va fi ales noul președinte, iar între timp va fi constituit noul Parlament și va fi numit noul Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că decizia CCR de anulare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale a venit ca urmare a materialelor analizate în ședința CSAT care au arătat că un stat extern s-a implicat și a influențat procesul electoral. În declarația de presă susținută la Palatul Cotroceni, el a prezentat pașii care urmează să fie parcurși ca urmare a deciziei CCR.

Principalele declaratii susținute de Klaus Iohannis:

  • CCR a decis sa anuleze alegerile prezidentiale care s-au desfasurat in aceste zile. Decizia CCR este obligatorie pentru toata lumea și noi toți ne conformăm
  • Am sprimit semnale de la servicii, întăi telefonic, că anumite lucruri sunt ciudate. Am disput să fie verificat tot ce poate fi verificat. În scurt timp, am primit informări scrise. Am convocat CSAT. Acolo am avut patru materiale de la SRI, SIE, STS, MAI.
  • Campania unui candidat a fost sprijinită dintr-un stat străin
  • Un grup de ONG-uri ne-a cerut declasificarea materiaelor din CSAT. După discuții, s-a convenit declasificarea și publicarea. Toată lumea a putut vedea ce s-a discutat în CCR.
  • Este important de reținut că CSAT nu are atribuții în domeniul alegerilor. Semnalele care au parvenit CCR că această campanie a fost sprijinăt ilegal din afara România ne-a condus la concluzia că avem o probleme de securitate națională
  • După mai multe contestații către CCR, astăzi CCR a decis că se anulează toată procedura alegerilor președintelui
  • Ce urmează? Este întrebarea pe buzele românilor. În primul rând, după validarea parlamentarelor convocarea noului Parlament, convocare de consultări cu partide și constituirea guvernului
  • Eu rămân în mandat până noul președinte al României va depune jurământul.
  • Nu voi fi prim-ministru. Nu doresc să fiu prim-ministru. Îmi voi duce acest mandat la capăt pentru o Românie democrată, liberă, modernă, sigură, europeană
  • România este o țară sigură, solidă. Spun asta pentru economie, pentru investitori, pentru piețele financiare, spun asta pentru UE. România rămâne un aliat sigur, solid și cred că este foarte important să știm cu toții România nu este în dificultate.

Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat, prin decizia fără precedent luată de Curtea Constituțională vineri, conform comunicatului CCR. Hotărârea vine cu două zile înaintea turului 2 al scrutinului, în care intraseră candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi, în condițiile în care diaspora votează deja.

Amintim că primul tur fusese validat de CCR după o săptămână, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.

Anunțul CCR despre anularea primului tur al alegerilor:

  • „În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
  • 1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
  • 2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
  • 3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
  • Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Sesizările la CCR au fost făcute după ce Administrația Prezidențială a desecretizat miercuri documentele din ședința CSAT. Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”. De pildă, conturile de TikTok au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022 și toate au fost mobilizate în campania de acum.

Parchetul General a anunțat joi că s-a autosesizat după desecretizarea documentelor din ședința CSAT privind campania candidatului Călin Georgescu și investighează posibile fapte de corupere a alegătorilor și de spălare de bani. Procurorul general a înaintat documentele către DIICOT care a precizat, într-un comunicat de presă, că analizează documentele declasificate pentru a stabili dacă se impune declanșarea unei investigații penale.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare dreptate are Sebastian Lăzăroiu! / De citit și pilda cu „eruditul”

2 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

3 ALERTĂ Reacție fără precedent a SUA după apariția documentelor de la serviciile secrete în cazul Călin Georgescu!

4 Voi ați citit despre fenomenul ciudat care se întâmplă cu femeile din Suedia?

5 Cea mai nouă manipulare din aceste zile... / Ori ăștia sunt cretini, ori ne cred pe noi, românii, cretini...