VIDEO Președintele, conferință de presă: Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata acestui PSD/În ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe deloc fiindcă am stat să păzesc România de PSD

VIDEO Președintele, conferință de presă: Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata acestui PSD/În ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe deloc fiindcă am stat să păzesc România de PSD

Președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a anunțat că va organiza, cu echipa sa, o dezbatere așezată, marțea viitoare, la care vor fi invitați să dezbată mandatul încheiat, planul său pentru viitorul mandat la care va invita politologi, formatori de opinie, jurnaliști. ”Va fi o discuție deschisă, așezată”, a precizat el.

Șeful statului a mai spus că Viorica Dăncilă e reprezentanta unui partid nedemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor, și care acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect, subliniind că nu acceptă o dezbatere cu o astfel de persoană care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani.

”Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata PSD”, a spus Iohannis.

Întrebări și răspunsuri:

Dialectica.ro: În ce măsură vă reproșați eșecurile de politică externă? Nu am aderat la Schengen, am ratat Consiliul de Securitate ONU, am ratat vicepreședinte Parlamentul European, nu ni s-au ridicat vizele pentru SUA?

A: Ridicatul vizelor e un procedeu tehnic și se intră conform legislației americane dacă rata de refuz e 3%. Rata României e 10%. Noi lucrăm împreună cu americanii la asta.
Schengen, ca și MCV, ca și eșecului la ONU, se datorează politicii catastrofale a PSD și a doamnei Dăncilă, și mentorului domniei sale, care au crezut că nu contează ce face PSD. Am fost foarte aproape de a găsi soluția

Q: Cu ce gând pleacă în această seară la culcare omul Iohannis?

A: Cu gândul că mâine merg în campanie.

Știridiaspora.ro: Ați avut întâlniri cu Donald Trump, și în NATO, cum comentați declarația lui macron ca NATO e în moarte cerebrală?

A: E o afirmație foarte puternică, dar ne vom întâlni la început de decembrie și vom discuta despre ce poate face NATO.

Q: Refuzul de a participa la dezbatere cu Dăncilă vă aparține sau e al consultanților?

A: Aceste lucruri nu se fac publice.

DC News: Ati spus că electoratul vă cunoasște și pe dvs și pe Dăcncilă. Când aveți de gând să ne prezentați un biulanț al primului mandat?

A: La dezbaterea pe care o voi organiza.

Q: Dl Orban s-a oferit să meargă în locul dvs la dezbatere cu Dăncilă. Cum apreciați asta?

A: Eu știu ce a spus dl Orban pentru că am fost împreună când am discutat. Dl Orban a spus că dacă dna Dăncilă vrea neapărat să discute cu cineva, să vorbească cu el despre dezastrul lăsat în urmă

Prima TV: Ce veți face dacă veți fi pus în situația de a mai da PSD o șansă?
A: M-am învățat minte. Am spus că nu voi mai desemna premier PSD în mandatul meu. Așa a fost situația parlamentară, sper că nu va mai ajunge PSD în acestă situație.

Prima TV: O parte din electorat e nemulțumit că nu ați avut dezbateri tv în primul mandat. veți avea în al doilea?

Q: E o idee interelevantă.

G4Media.ro: Ați spus că nu doriți o dezbatere cu dna Dăncilă pentru a nu o legitima. Totuși în 2014 ați participat, ați spus că ați făcut-o pentru că nu l-ați acuzat pe Ponta de acțiune nedemocratică.

A fost marțea neagră nedemocratică?

A: Marțea neagră a fost o încercare penibilă a părții PSD-iste a guvernului Ponta, împreuna cu Victor Ponta, de a da ordonanța pe amnistie și grațiere. Ei mereu au făcut zid în jurul persoanelor penale. Atunci marțea neagră nu s-a transformat în ceva negru pentru că PNL a intervenit clar, dur și eficient și nu s-a făcut nimic, decât o inițaitivă eșuată în Parlament

Q: Acțiunea de suspendare a președintelui din 2012, văzută de mulți ca o tenativă de lovitură de stat, a fost democratică?

A: Țin să vă amintesc că la vremea respectivă am spus din postura de independent politic că suspendarea a fost o prostie și o inutilitate. Că a fost o lovitură de stat nu am crezut, că au fost slabi. Suspendarea în sine nu poate fi considerată un act nedemocratic. Eram primar în Sibiu, am devenit nepopular în USL când le-am spus colegilor că e o prostie.

G4Media.ro: De ce nu participati la o dezbatere cu Dăncilă, căreia îi reproșați un comportamt antidemocratic, deși și Victor Ponta a avut așa ceva. Cum convingeți alegătorii că nu doriți să participați la o dezbatere pentru că vă temeți, că vă e frică, și invocați acest argument?

A: Ca să vă răspund exhaustiv, ar trebui să încep să-l apăr pe Ponta, ceea ce nu voi face. Pot să vă spun că sunt oripilat de stilul de guvernare al PSD din ultimii 3 ani.

Adevărul: De ce nu ați participat la nici o ședință CSM în condițiile războiului de acolo pe tema Secției Speciale?

A: Eu respect cu sfințenie independența justiției. Faptul că în COnstituție scrie că președintele codnuce ședința nu înseamnă că votează. Dacă la guvern am mers, a fost o acțiune eminamente politică. Nu accept să meargă nimeni la CSM cu acțiuni politice, nici eu. Și eu am avut anumite îngrijorări, dar sunt convins să se vor rezolva.

Adevărul: Șeful DNA a spus ieri că SRI nu mai trimite sesizări la DNA. Aveți explicații de la Hellvig?

A: E o chestiune pe care noul ministru al Justiției o ca prelua și o vom discuta

Q: Aveți cască în ureche, vă suflă cineva?
(Își arată urechile) Aici nu, aici nu. (Râzând). Nu cred că mă bănuiți că am nevoie de copiuță.

TVR: Acum 5 ani promiteați mai puține vorbe și mai multe acțiuni. Vreodată v-ați temut de perspectiva suspendării?

A: În realitate, suspendarea e un joc facil și cu câștig clar. De temut n-am avut de ce să mă tem, ba chiar au fost etape în care mi-ar fi convenit pentru că ar fi luat din elanul PSD și m-ar fi ajutat electoral. Dar suspendările nu sunt soluția într-o democrație. La noi suspendarea e făcută din motive strict politicianiste, de partid, și va trebui să ne gândim dacă lucrurile sunt bine făcute în Constituție. Un președinte bine așezat în funcție nu are de ce să se teamă de suspendare.

Q: de ce nu ați participat la mai multe ședințe de guvern?

Nu e rolul președintelui să meargă în guvern și să sperie guvernul. De aceea am făcut-o numai când a trebuit și a funcționat.

TVR: România e singura țară care a rămas cu MCV. Ce se poate face în anul viitor?

A: Se pot face multe lucruri, dar mecanismul nu va fi ridicat. Nici bulgarii nu îl au încă ridicat. Discuția e mai degrabă de ce a acceptat Comisia să spună că Bulgaria a îndeplinit toate condițiile. Lucrurile pot fi corectate însă, ministrul Justiției a început deja.

Agerpres: Care este cea mai mare realizare a mandatului dvs?

A: Ultima. Înlocuirea puterii PSD cu o putere pentru români, sublimată în Guvernul Orban.

Agerpres: Președintele ALDE spune că votul în țară ar trebui să dureze trei zile. Cum vedeți asta?

A: Nicicum. Nu am urmărit discuția.

Europa Liberă: Care e abordarea dvs față de Rusia? Care ar trebui să fie poziția Româniai, acum că marile puteri europene refac punțile?

A: Relația se înscrie în cadrul celei din Consiliul European. Comportamentul Rusiei l-am calificat ca fiind asertiv, Rusia a dus tot mai multe forțe armate în Crimeea și în frontul estic. Relația economică e puternic afectată de sancțiunile pentru ocuparea Crimeei sau pentru criza din Donbas. Politica noastră a fost stabilită în linii mari cu toți partenerii europeni și ne vom ține de această linie, în speranța că în timp lucrurile vor găsi o ameliorare.

Europa Liberă: Ce ați întreba-o pe Dăncilă dacă ar fi aici în sală?

A: Vi se pare arogant dacă aș spune că nu aș întreba-o nimic?

Q: Dacă ar fi electoratul PSD?

A: Dragă electorat, e bine așa? Dacă nu, votează Iohannis

Realitatea Plus: Ați anunțat dezastrul lăsat de PSD la buget. Ați făcut tot ce puteați pentru a preîntâmpina dezastrul?

A: Da, am avertizat public, am arătat și soluțiile, dar PSD a ales să acționeze așa cum a acționat. Ce avem acum e rezultatul de așteptat și ntural al unei guvernări eșuate, dezastruoase, am avertizat de nenumărate ori.

Realitatea Plus: Într-o întâlnire cu liberalii le-ați transmis că nu îi veți lăsa de capul lor. Cum vă veți implica?

A: Avem un guvern al României și recunosc că șe-am spus că nu-i mai las de capul lor pentru că e obligatorie și benefică colaborarea guvern-președinte. În acest sens am avut o serie de întâlniri și voi mai avea cu premierul și miniștrii. E nevoie de o corelare strânsă pentru a corecta multiplele greșeli făcute și pentru a începe resetarea României. La început trebuie făcută curățenie, apoi făcute lucrurile mai bine

Digi 24: La 30 de ani de la Revoluție, care a fost cel mai bun președinte al României?

A: Prefer să facă românii această evaluare. Alegătorii sunt eroii alegerilor.

Digi 24: În mandatul dvs e un moment puțin elucidat, când ați semnat mandatul de revocare a lui Kovesi. I-ati cerut demisia?

A: Pot să vă confirm că am avut mai multe discuții, ultima acum câteva sîptămâni, când am felicitat-o. În rest, sunt discuții care nu se fac publice. Dar a fost un moment greu când am semnat decretul, am executat o decizie luată, din păcate, de CCR și a fost un moment de care România nu a avut nevoie.

B1 TV: La o ședință cu PNL ați vorbit de demobilizare în anumite județe. Aveți o strategie pentru turul 2?

A: Acea dezbatere pe care o organizez, această conferință, întâlniri cu românii. Am putut constata toți că în anumite județe participarea a fost relativ scăzută și vom analiza cauzele. Dar numărul mare de participanți mă bucură

B1 TV: După primul tur ați discutat cu Dan Barna despre o nouă majortate PNL-USR?

A: Nu, pentru că mă concentrez pe campanie. Dar voi avea negreșit această discuție după turul 2 și ne vom pregăti pentru următorul pas – alegeri anticipate sau alegeri locale. Vreau să fim bine pregătiți, să știm cine e dispus să-și asume guvernarea, voi avea discuții cu toți liderii politici

România TV: Cum le răspundeți românilor din Diaspora având în vedere că ar fi vrut să vă vadă într-o dezbatere, poate la Madrid?

A: În campanie nu am reușit să ajung la Madrid, dar m-am simțit reprezentat de colegii mei din PNL, ei le-au explicat românilor din Diaspora. Diaspora pentru mine este importantă, în toate vizitele din străinătate m-am întâlnit obligatoriu cu românii și mereu a fost o plăcere. Recunosc că ar fi o și mai mare plăcere dacă am putea să facem România atât de normală încât să se întoarcă acasă

România TV: Ce informații v-a dat ministrul Finanțelor despre pensii și salarii?

A: Vă va spune ministrul, dar am decis să avem asemenea întâlniri. Vreau să știu ce se întâmplă, ei vor să ma țină la curent. E cutremurător ce dezastru și ce dezordine au lăsat PSDiștii, dar noi avem soluții, vom construi cu răbdare condițiile pentru o nouă guvernare, o nouă majoritate în Parlament

Pro TV: Ați fost votat 3.100.000 de români. Care ar fi calitatea cu care vreți să-i convingenți pe ceilalți 15 milioane care nu v-au votat?

A. Poate faptul că vreau să construiesc o Românie normală, poate faptul că reprezint bine România, poate faptul că am adus toți liderii europeni în România, poate faptul că voi lucra cu un guvern bine intenționat, poate faptul că pentru mine justiția trebuie să fie dreaptă, poate faptul că am dovedit că știu să țin linia dreaptă, corectă, cu toate că am avut guverne care nu și-au dorit acest lucru, anti-europene și anti-americane. Poate faptul că sunt un om care s-a dăruit 100%, cu trup și suflet acestui post.

Pro TV: Care sunt cele trei probleme mari pe care vreți să le rezolvați?

A: Sunt problemele mari pe care le are orice european: Prosperitate să fie apărat, să-i fie apărate drepturile. Sunt chestiuni legate de reprezentarea României, de economia României, de marile sisteme publice, de jandarmeria care trebuie să-i apere pe români, nu să=i bate. România lucrului bine făcut s-a realizat în unele lucruri. Un exemplu: felul în care se manifestă societatea civilă. Românii au înțeles că vocea lor contează, s-a văzut cel mai bine la protestele anti-OUG 13

Libertatea: Este o vulnerabilitate pentru dumneavoastră problema cu casele?

Doamna Dăncilă este prost informată. Nu sunt 6 case, sunt 5 case. Această problemă a fost creată de PSD ca să fie folosită împotriva mea după ce am intrat în politică, în anul 200. Sunt un om cinstit. le-am cumpărat legal și cinstit. Acele procese sunt civile. Dăncilă zicea că sunt și eu un fel de penal. Nu am avut niciodată dosar penal, nici pentru asta, nici pentru altele.

Libertatea: S-au împlinit 4 ani de la Colectiv. Libertatea a publicat filmul intervenției. Secretarul de stat Raed Arafat ar trebui să rămână în Guvernul Orban, girat de dumneavoastră?

A: Apropo de acel film, m-a răscolit puternic, a fost cutremurător și știu cum m-am simțit când a fost incendiul. Am aflat atunci imediat și am fost a doua zi la fața locului. Însă dacă abia acum a apărut filmul el trebuie analizat. În ce privește pe Raed Arafat, aici domnul premier Orban vor face analiză și vor da un răspuns

Digi24.ro: Ați avut un mandat plin de crize. Care sunt lucrurile pe care le regretați?

A: Regret că nu am putut să temrinm mai repede faza PSDistă, pentru că România a pierdut nenumărate oportunități în plan european, economice, oportunități ratate din cauza acțiunilor PSD. Au fost ani complicați pentru România și cred că pot spune că am reușit în acești ani să țin România pe linia clară euro-tlantică, am evitat crize profunde și mi-aș fi dorit să am ocazia să lucrez cu un guvern care să lucreze pentru români, să ducă România înainte. Cred că la final pot spune că am făcut tot ce a putut face un președinte în condiții constituționale

Digi24.ro: Vacanțele dvs. Care sunt vacanțele ân care ați pelcat de când sunteți președeinte?

A: Săptămânile de lucur arată diferit. De regulă începe luni și se termină vineri sau sâmbătă. În chestiune avacanțelor sper că Românii au văzut cum merg câte o zi la munte, să discut cu români. Am fost plecat în total în 3 vacanțe în 5 ani. Chiar dacă am fost plect, am lucrat. Președintele nu are dreptul la concediu pentru că munca lui nu poate fi preluată de nimeni. Și când am plecat în vacanță mi-am luat mapa și am lucrat pe documente, inclusiv pe telefon. Din păcate, în ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe deloc fiindcă am stat să păzesc România de PSDiști

Antena 3: Ați spus că nu vreți dezbatere cu Dăncilă. Nu vă temeți că vă va fa afecta din punct de vedere al votului? Aseară erau foarte mult emesaje pe Facebook de la susținători care vă cereau să participați la dezbatere.

A: Nu cred. Însă vă spund rept că am înțeles această nevoie de dezbatere. Am spus deja de ce nu accept dezbaterea cu doamna Dăncilă. Însă pentru a suplini această dezbatere voi organzia eu o dezbatere care va aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită.

Antena 3: Situația abuzurilor de la DNA din mandatul lui Kovesi. De ce nu ați sancționat public aceste abuzuri, de exemplu cazul Negulescu?

Eu am considerat și consider că lupta anticorupție e necesară și importantă, am lăudat activitatea DNA. Eu voi sprijini în continuare ferm lupta anticorupție. Dacă au fost abateri acolo, aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință, există Inspecția Judiciară, există CSM, acolo se discută toate aceste lucruri, nu la Administrația Prezidnețială. Eu m-am exprimat politic pentru anticorupție

Evenimentul Zilei: De ce ați numit-o pe Viroica Dăncilă premier? Regretați acest lucru?A: Nu am bănuit că e așa.

Mi s-a prezentat o doamnă din PSD și am bănuit că 10 ani la Bruxelles a văzut cum funcționează o democrație. Nu am cunoscut-o înainte și recunosc că e o mega-dezamăgire evoluția către un premier anti-democratic.

Din acest punct de vedere, ca rezultat final, pot spune că îmi pare rău. Dar la acel moment, să ne amintim, era o majoritate puternică în Parlament, care nu putea fi contestată. Eu încă din campania din 2014 am spus că voi respecta litera și spiritul Constituției. Când a existat o majoritate puternică și a propus un candidat fără probleme penale și fără antecedente anti-democratice, am considerat că poate fi desemnată. Nu am prevăzut evoluția anterioară

Evenimentul Zilei: Azi, președintele Kelemen Hunor a făcut o declarație foarte interesantă că vă va vota pe dvs, dar că nu va face campanie și nu le va sugera maghiarilor cu cine să voteze. E un electorat important. Cum îi veți convinge să iasă la vot?

A: Eu contez pe votul lor, vă spun sincer, și cred că majoritatea vor înțelege miza alegerilor. Am avut votul lor și în 2014 fără să existe o mobilizare expresă. Altceva mi-a plăcut în afirmația sa. Că își doresc o țară faină. Păi asta îmi doresc și eu

Kanal D: Q: Dacă veți fi reales, veți susține anticipatele?

A: Dacă bine îmi amintesc, eu și PNL am fost primii care am spus după căderea guvernului că anticipatele sunt cel mai bun instrument. Rămân la această opțiune, anticipatele sunt cea mai bună soluție

Kanal D: Regretați afirmația cu ”ghinion” pentru profesorii care nu au strâns șase case din meditații?

A: Acea afirmație a fost greșit interpretată. Nu a fost intenția mea să jignesc

Mediafax: Ați declarat în 2014 că Ponta își menține atitudinea arogantă. În schimb acum nu mai doriți. Ce s-a schimbat din 2014 până acum?

A: Diferența e mare. Nu l-am acuzat atunci pe Ponta de comportament antidemocratic și pot spune că în comparație cu Dăncilă, Ponta a fost un politician rezonabil. Greu de comparat. Sigur, stilurile sunt foarte diferite.

Când am spus de aroganța lui Ponta, el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei și a venit cu pretenții ne-negociabile: 4 dezbateri, zielele, orele, temele. Am acceptat totuși atunci 2 dezbateri care pe mine nu m-au ajutat și nici pe el.

Asta despre utilitatea electorală a acestor dezbateri. Lucrurile sunt diferite, PSD s-a schimbat mult în rău.

Mediafax: Vă considerați președintele tuturor românilor, și al celor care votează alți candidați?

Da. Am spus că vreau România fără PSD. Nu înseamnă că sunt împtriva votanțilro PSD, e dreptul fiecărui român să voteze cu cine vrea. Eu îi respect pe toți votanții, iar lupta politică nu e împotriva votanților, ci împotriva partidului PSD. Cred că am dovedit în acești 5 ani că sunt președintele tuturor romnâilor, ci nu al tuturor politicienilor.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

Cred că este momentul să analizăm un pic ce s-a întâmplat și ce credem că s-ar putea întâmpla în viitor

Despre alegeri: Sunt foarte mulțumim și le mulțumesc românilor care au venit la vot. Mulțumiri speciale Diasporei care s-a mobilizat exemplar și cred că au avut condiții considerabil mai bune pentru că, și la insistențele mele, s-a schimbat legislația

O mulțumire specială personală tuturor românilor care m-au votat pe mine

Noul guvern Ludovic Orban a organizat impecabil partea care revine guvernului și practic nu am avut incidente notabile în cursul zileid e duminică

Alegerile din primul tur au fost o victorie pentru mine și o înfrângere pentru PSD. A fost cel mai prost rezultat al PSD în ultimii 30 de ani

Acest PSD de 30 de ani e o piedică în dezvoltarea României, dar în ultimii 3 ani a reușit să ne aducă pe toți în stare de aproape disperare

PSD a încercat să acapareze toate sistemele publice, să legifereze pentru hoți, să-și înșurubeze pilele neamurile peste tot. Au atacat firmele provate, au atacat tot ce a funcționat

Dar românii le-au dat câteva lecții PSD-iștilor și așa ajungem la ce s-a întâmplat recent

Suntem în curs de realizare a României normale. Primul pas s-a făcut în 26 mai. La referendum am spus Stop asaltului PSDist asupra justiției, după care Parlamentul a spus Stop guvernării PSD

Până și Parlamentul nu i-a mai răbdat

Duminica trecută, românii au spus clar că nu mai vor PSD

Despre mine: am dovedit în ultimii că știu să lupt împotriva PSD și că am făcut acest lucru cu folos

Am dovedit că știu să reprezint România bine în lume

Am dovedit că pot să coagulez forțele de dreapta, democratice, și așa s-a produs schimbarea de guvern, așteptată de puțini, sperată de mulți

Am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătpțirea securității României. De la început am adunat toate forțele politice pentru acel pact de 2% pe Apărare

Și la finalul mandatului am dovedit că știu să opresc PSD

Despre dezbatere: de ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD?

Acum câteva minute am spus câteva lucruri despre PSD. Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost premier, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor PSD-iste, a sprijinit activ încercările de acaparare a justiției

A fost foarte activă să facă zid în jurul unor persoane cu probleme penale

A fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor

Dna Dăncilă e reprezentanta unui partid nedemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor, și care acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect

Nu accept o dezbatere cu o astfel de persoană care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani

Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata PSD

Îmi doresc o Românie fără PSD la conducere. Nu are decât să stea în Opoziție dacă vrea să se reformeze. Eu lupt pentru o Românie normală, în conceptul meu nu e loc pentru un astfel de PSD și pentru o dezbatere cu un astfel de candidat

În ultimele zile s-a discutat mult și bine despre dezbatere și rolul ei în democrație

Înțeleg perfect nevoia, dorința de dezbatere reală, așezată. Cum nu accept însă această dezbatere cu doamna Dăncilă de la PSD, voi organiza eu cu echipa mea o dezbatere așezată, marțea viitoare, la care vor fi invitați să dezbată cu mine mandatul încheiat, planul meu pentru viitorul mandat

Voi invita politologi, formatori de opinie, jurnaliști. Va fi o discuție deschisă, așezată

Detalii despre această dezbatere veți primi de la echipa mea de campanie
 


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă