VIDEO Președintele APĂRĂ PROCURORII în fața „PENALILOR care fac legi”. Niciun reprezentant al Guvernului la bilanțul Ministerul Public!
Președintele APĂRĂ PROCURORII în fața „PENALILOR care fac legi”. Niciun reprezentant al Guvernului la bilanțul Ministerul Public!
Președintele, la bilanțul Parchetului General. Procurorii poartă pe braț banderole albe. Toader NU participă. Mai mulți procurori cu funcții de conducere poartă banderole albe în semn de protest față de OUG 7, iar de la ceremonie lipsesc mai multe figuri de prim-plan din Justiție.
Printre absenții de marcă se numărăr ministrul Tudorel Toader, șefa CSM – Lia Savonea, dar și reprezentanții Poliției Române, cu excepția purtătorului de cuvânt, Georgian Drăgan. Lipsește și ministrul Apărării, Gabriel Leș.
De asemenea, nu este prezent nici un reprezentant al guvernului Dăncilă.
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:
Atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente,când persoanele care au interese directe să scape fac legile, însăși temelia statului este afectată
Din păcate, după aproape 30 de ani, încă mai există politicieni cu reflexe autoritare care se consideră îndreptățiți să-și acorde privilegii.
- A devenit o traditie sa particip la bilantul de activitate al Ministerului Public. Vreau sa va felicit pentru rezultatele obtinute.
- 2018 a fost un an plin, au continuat din cauza insistentei obsesive a majoritatii politice de a interveni in Justitie
- Misiunea MP nu este deloc usoara. Tocmai persoanele care au interesul de a scapa de problemele cu legea de fac legile.
- In anul care s-a incheiat au avut loc importante modificari in Justitie. MP a tras semnale de alarma si si-a exprimat dorinta de a prezenta parlamentarilor adevaratele probleme.
- Parlamentarii au ignorat chiar si recomandarile Comisiei de la Venetia. Guvernul insista in parctica folosirii abuzive a OUG care produc efecte grave si profunde in interiorul sistemului de Justitie.
- Transpunerea in legislatie a recomandarilor Comsiei de la Venetia, CE si GRECO nu e facultativa.
- Statutul procurorilor este in continuare pus sub asaltul puterii politice. In ciuda acestor atacuri, idealurile si principiile dumneavoastra trebuie sa ramana aliniate la valorile europene.
- Romanii isi doresc o tara mai buna. Mai mult, romanii isi doresc o tara fara coruptie. Este responsabilitatea tuturor sa protejeze statul de drept. Rolul magistratilor este esential.
- Misiunea magistratului nu trebuie sa fie deturnata, chiar daca presiunuile asupra procurorilor s-au intensificat iar interventia factorului politic a devenit din ce in ce mai pregnanta.
- Aveti un aliat important: societatea civila. Increderea cetatenilor in Justitie este un semnal ca democratia din Romania se maturizeaza.
- Privind spre viitor, Romania are nevoie de stabilitate, nu doar la nivel politic ci si la nivel legislativ.
Procurorul General, Augustin Lazăr:
Publicul a fost ținut captiv, în 2018, într-o avalanșă de teme și abordări publice care nu au făcut decât să arunce o anatemă asupra instituțiilor sistemului judiciar.
Sub pretextul abuzurilor au fost extrapolate comportamente izolate, cu consecința inducerii unei animozități față de un corp profesional care-și desfășoara activitate cu onestitate
A fost doar un pas până la atingerea independenței. S-au exercitat presiuni extraordinare.
Au continuat în avalansă demersurile de modificare a legilor justiției, a codurilor. Factorul politic a insistat și a reușit revocarea șefului DNA
Prin semnale transmise public, MP și-a exprimat preocuparea față de modalitatea de promovarea și adoptarea unor acte normative
- 2018 a fost anul in care s-au exercitat presiuni mari asupra Justitiei. A fost anul in care au continuta demersurile de modificare si remodificare a Legilor Justitiei.
- A fost anul in care factorul politic a insistat si a reusit revocarea procorului general al DNA.
- Ministerul Public si-a exprimat ingrijorarile. Prin ignorarea propunerilor si observatiilor venite din partea noastra au fost adoptate amendamente care vizeaza cariera magistratilor. Procurorului general al ICCJ i s-au limitat atributiile, i s-au limitat competentele.
- Justetea luarilor de pozitii ale Ministerului Public au fost redate de institutiile europene.
- In opinia 930 cu privire la Codurile penale, Comisia de la Venetia a aratat ca amendamentele vor afecta in mod serios eficacitatea sistemului judiciar. Unele sunt contrare obligatiilor internationale ale Romaniei.
- Semnalele ICCJ si ale procurorilor privind efectele negative au fost ignorate.
- Se constata cresterea numarului inculpatilor pentru infractiunea de dare de mita. La trafic de influenta nr inculpatilior a crescut cu 8,7%. Trebuie sa ne pastram vigilenta pentru combaterea actiunilor de coruptie.
- Foarte interesant, valoarea masurilor asiguratorii a fost in 2018 de 2,2 miliarde lei, dublul resurselor alocate Ministerului Public. Am demonstrat ca producem rezultate eficiente in activitatea noastra.
- Din pacate, observam ca prin OUG 7 pe care am criticat-o public, specialistii informatici ai Ministerului Public nu doar ca nu au fost recompensati, dar li s-a redus salarizarea cu 25%. As vrea sa inteleg si eu rationamentul. De ce ar trebui ei sa fie "recompensati" in acest mod?
- Prioritati pentru anul 2019: consolidarea rezultatelor obtinute in ceea ce priveste infractiunilor de luare si dare de mita, coruptie, combaterea infractiunilor de violenta, protectia victimelor violentelor domestice, recuperarea prejudiciilor comise prin infractiuni
- Doresc sa multumesc magistratilor pentru rezultatelor obtinute in 2018 si pe parcursul mandatului meu.
---
Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, de la ora 11.00, la prezentarea raportului privind activitatea din 2018 a Ministerul Public condus de procurorul general Augustin Lazăr, iar de la ședință va lipsi, pentru al doilea an consecutiv, ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ședința are loc în contextul în care sute de magistrați din țară protestează față de noile modificări ale legilor justiției, prin Ordonanță de Urgență.
Mai mulți magistrați poartă banderole albe pe braț.