VIDEO Preparația Coroiești, distrusă în timp record. A fost „perla” industriei miniere din România

VIDEO Preparația Coroiești, distrusă în timp record. A fost „perla” industriei miniere din România

Preparația Coroiești a fost una dintre uzinele emblematice ale Văii Jiului. „Perla” industriei miniere, închisă de câțiva ani, a fost lăsată pradă hoților de fier vechi, care au distrus-o în timp record, scrie Adevărul .

Pe malul Jiului, în municipiul Vulcan, o întindere de peste 100 de hectare este ocupată de ruinele Preparației Coroiești, o fostă uzină minieră a cărei distrugere a fost accelerată în ultimii șapte ani, de la închiderea ei.

Construcțiile uriașe ale preparației aflată în administrarea Complexului Energetic Hunedoara au fost lăsate fără pază în mai multe perioade, iar hoții de fier vechi au acționat nestingheriți, uneori în grupuri mari, luând tot ceea ce puteau valorifica și le era la îndemână.

Preparația Coroiești, fosta „perlă” a mineritului

Unii dintre ei și-au pus în pericol viața, cățărându-se pe clădirile înalte de câțiva zeci de metri. Un localnic a murit în iunie 2021, prăbușindu-se de la zece metri înălțime în interiorul unui siloz construit din beton pentru depozitarea cărbunelui.

În împrejurimile fostei uzine se află cartierele sărace din Vulcan, din care provin unii dintre căutătorii de fier vechi care au contribuit la distrugerea preparației. Și clădirile industriale din împrejurimile acesteia au avut aceeași soartă. Printre ele se numără o fostă uzină electrică, construită la începutul secolului XX.

„În anii trecuți, chiar dacă preparația nu mai funcționa, o vedeam aproape întreagă. Au fost luate porțile de fier, gardurile de beton, chiar și acoperișul de tablă de la gheretele pazei, geamurile, tocăria clpdirilor, iar hoții au cale liberă să scotocească prin zonă”, spune un fost miner care locuiește în vecinătatea fostei uzine.

A fost „perla” industriei miniere

Preparaţia Coroieşti a fost înfiinţată la începutul anilor '60 și era prezentată de autorităţile comuniste drept una dintre „perlele” industriei din Valea Jiului. În primii ani de funcţionare ai Preparaţiei Coroieşti, întreprinderii i se prevedea un viitor luminos, datorat importanţei pe care aceasta o avea în bazinul carbonifer.

Preparația Coroiești în 1960. Sursa: Wikipedia
Preparația Coroiești în 1960. Sursa: Wikipedia

„Situată între Petroşani şi Lupeni, se înalţă, masivă şi elegantă, cea mai tânără cetate a industriei extractive din Valea Jiului – Uzina de preparare a cărbunelui de la Coroieşti. Noua preparaţie a început să prelucreze o parte din cărbunele care ia drumul bateriilor de cocsificare din Hunedoara. Prin intrarea în funcţiune a Preparaţiei de la Coroieşti se asigură spălarea cărbunelui ce urmează să fie extras în cantităţi sporite la exploatările miniere Uricani, Aninoasa, Vulcan şi la mâna ce se deschide la Paroşeni. Utilajul modern cu care este înzestrată noua uzină, gradul înalt de selectivitate, capacitatea dezvoltată de producţie, asigură creşterea simţitoare a cantităţilor de cărbune destinate cocsificării”, se arăta în volumul „Regiunea Hunedoara 1944 – 1964” (1964).

Preparația Coroiești în 2015. Foto: Daniel Guță
Preparația Coroiești în 2015. Foto: Daniel Guță

Uzina de la Coroieşti era prevăzută să aibă o capacitate de spălare a 750 de tone de cărbune pe oră, aproape dublă faţă de preparaţia de la Lupeni, capacitatea anuală de prelucrare a acesteia fiind de până la trei milioane de tone de cărbune.

„Pentru a ne imagina procesul complicat prin care trece cărbunele în această uzină, este de ajuns să se arate că de la intrarea şi până la ieşirea din corpul principal de producţie, el parcurge pe diferite benzi şi prin diferite instalaţii de sortare, spălare şi preparare un drum de peste un kilometru, urcând până la o înălţime egală cu cea a unui bloc de zece etaje”, arătau autorii volumului „Regiunea Hunedoara 1944 – 1964”.

În anii 2000, Guvernul României a investit circa 16 milioane de dolari în modernizarea Preparaţiei Coroieşti, însă retehnologizarea ei nu a putut să o salveze de la distrugere. A fost închisă în 2015, iar în ultimii ani a devenit zona industrială din sudul judeţului Hunedoara cea mai căutată de hoţii de fier vechi.


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate