Imaginile s-au viralizat pe rețelele de socializare. Ele surprind momentul impactului între drona kamikaze și obuzierul francez de tip CAESAR.
Publicația franceză Zone Militaire precizează că acesta este primul CAESAR pe care ucrainenii îl pierd.
Potrivit sursei citate, Franța a donat Ucrainei 18 obuziere autopropulsate CAESAR. Acestea și-au dovedit eficacitatea pe câmpul de luptă și sunt folosite la foc automat de către ucraineni.
Jurnaliștii francezi subliniază că din cauza faptului că Ucraina folosește intens obuzierele, riscul ca ele să fie lovite este de asemenea mare.
Rușii s-au mai lăudat în vara acestui an că au distrus obuziere franceze CAESAR, ori chiar că le-au capturat, fără însă să prezinte vreo dovadă.
Imaginile surprinse cu drona Lancet care lovește un CAESAR reprezintă astfel o premieră, din păcate nefericită pentru ucraineni.
Obuzier autopropulsat CAESAR
Pe data de 20 iulie Federația Rusă a anunțat „capturarea” a două obuziere CAESAR. Știrea s-a dovedit a fi o informație falsă, una din multele astfel de informații lansate de Moscova.
Statul Major al Franței a dat asigurări la vremea respectivă că niciun obuzier CAESAR nu a fost capturat de ruși.
La doar câteva zile distanță, rușii au prezentat componente ale unui sistem distrus, despre care au susținut că e un obuzier autopropulsat francez CAESAR, dar și această informație s-a dovedit falsă.
Distrugerea obuzierului CAESAR surprinsă pe camere din aceste zile arată că, în pofida faptului că sisteme precum CAESAR sau HIMARS sunt deosebit de eficiente, nu există sistem infailibil.
Jurnaliștii francezi mai precizează că evenimentul ilustrează importanța asigurării capacităților de luptă împotriva dronelor.
Franța însă nu va slăbi sprijinul militar acordat Ucrainei. Amintim că în această săptămână au apărut imagini video cu un tren care transportă 20 de transportoare blindate ACMAT Bastion și 12 obuziere autopropulsate CAESAR.
Transportul feroviar și aerian au devenit tot mai utilizate în ultimele nouă luni, de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. În Europa există mai multe centre de distribuție și depozite pentru primirea de arme donate care trebuie să ajungă în Ucraina. Unul dintre cele mai mari se află la Stuttgart. Cel mai probabil, însă, trenul francez călătorește direct spre Polonia. De acolo, sistemele de armament vor fi predate forțelor armate ucrainene. SURSA: defenseromania.ro