VIDEO Poziția mâinilor pe volan. Cum este greșit, cum este corect. „Airbagul îți sparge fața cu propria mână”
Jurnalistul auto Adrian Mitrea arată, într-un clip video, cum se țin mâinile corect pe volan. El explică de ce poziția „10 și 14”, pe care am învățat-o la școala de șoferi, și poziția „ora 12” nu sunt corecte.
Cea mai greșită poziție la volan. FOTO: captura video Julius Constantinescu
Mitrea a explicat, într-un clip postat pe Facebook, cum se țin corect mâinile pe volan și de ce modalitatea pe care o predau cele mai multe școli de șoferi din România este greșită.
„Cea mai greșită poziție este să ții o singură mână pe volan la ora 12, deoarece dacă se declanșează arbagul își vei sparge fața cu propria mână”, a explicat jurnalistul auto.
De asemenea, posibilitatea de a face manevre stânga-dreapta este mai redusă comparativ cu poziția corectă, adică „9 - 15“, a explicat jurnalistul auto.
„Poziția corectă este la 9 și 15 și cu degetele ținute pe aceste umflături. De ce așa? Pentru că dacă ții degetele așa (vezi foto 2) în caz de impact o să-ți dizloce degetele. Dacă le ții așa (foto 1) mâinile vor aluneca de pe volan sau preiei șocul cu toată plama fără a exista riscul să-ți rupi ceva. Dacă vă uitați la testele EURONCAP veți vedea că manechinele stau în această poziție (foto 1).”
El a mai precizat că poziția 9 - 15 permite maximum de manevră stânga sau dreapta ca să poți să eviți un accident, un obstacol sau altceva. Acesta este motivul pentru care poziția 10-14, recomandată la cele mai multe școli de șoferi din România nu este cea corectă, spune Adrian Mitrea, exemplificând situațiile.
Reguli de conducere preventivă
Pentru evitarea accidentelor este important ca fiecare șofer să aibă în vedere regulile de conducerea preventivă.
„Fiecare şofer trebuie să înveţe în timp cum să reacţioneze prompt în diverse situaţii cu care se va confrunta în trafic. Atenţia lui trebuie să se distribuie atât la maşina din faţă, la ce se întâmplă în intersecţia unde aşteaptă la semafor, dar şi la maşina din spate şi la pietonii care traversează strada. Este obligatoriu să înveţe să îşi folosească atenţia distributivă”, explică pentru „Adevărul” Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.
Neacordarea de prioritate
Toate aceste lucruri sunt esenţiale în traficul de astăzi din România, deoarece există patru mari cauze generatoare de accidente rutiere: şofatul fără permis şi sub influenţa alcoolului, viteza excesivă şi neacordarea de prioritate.
În aceste condiţii, nu trebuie să ne bazăm întotdeauna pe ceea ce fac ceilalţi participanţi la trafic, ci mai ales pe propriile noastre abilităţi, care combinate cu atenţia distributivă ne vor feri de evenimente rutiere nedorite.
„După cum bine ştim deja, mulţi dintre şoferii cu care ne întâlnim în trafic nu acordă prioritate, chiar dacă este evident că vor produce un accident rutier dacă conducătorul auto care circulă regulamentar nu va opri maşina sau nu va efectua o manevră de evitare. Prin urmare, trebuie luată o decizie în mai puţin de o secundă, iar experienţa la volan va conta enorm în acel moment pentru că poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, susţine Florin Marin Bogdan.
Pietonii
Pietonii sunt un alt element extrem de important când vine vorba de conducerea preventivă. Multe accidente rutiere se produc din cauza neatenţiei pietonilor sau a faptului că traversează strada prin locuri nepermise şi fără să se asigure.
La fel de grav este şi că mulţi pietoni se aruncă pur şi simplu pe trecerile marcate cu zebră, fără să se asigure în prealabil dacă vine vreo maşină şi dacă aceasta are viteză şi mai poate opri.
„Este extrem de important ca de fiecare dată când ne apropiem cu maşina de o trecere de pietoni să reducem viteza şi să fim foarte atenţi la ce fac ceilalţi şoferi. De pildă, dacă un şofer aflat pe banda întâi frânează, este obligatoriu să facem şi noi acelaşi lucru, pentru că ne putem trezi cu un pieton în faţa maşinii exact când trecem cu autovehiculul pe trecerea marcată cu zebră, iar asta poate însemna un singur lucru: accident de circulaţie”, ţine să scoată în evidenţă Florin Marin Bogdan unul dintre cele mai mari pericole cu care se poate confrunta un şofer în trafic.
Oglinzile laterale şi cea retrovizoare
Deşi poate părea surprinzător, mulţi şoferi nu folosesc oglinzile laterale şi pe cea retrovizoare decât foarte rar. Acestea sunt extrem de importante pentru a ne asigura că putem ieşi în siguranţă dintr-o parcare, de pildă, dar şi pentru a observa comportamentul celorlalţi şoferi din trafic şi a putea reacţiona la timp dacă aceştia fac manevre greşite sau imprudente.
„Nu puneţi frâne bruşte fără să aruncaţi un ochi şi în oglinda retrovizoare pentru că puteţi avea surpriza neplăcută ca maşina din spate să intre în dumneavoastră, mai ales dacă şoferului îi place să conducă la limită. Asiguraţi-vă de două ori când intraţi într-o intersecţie, chiar dacă aveţi prioritate, pentru că sunt conducători auto cărora nu le pasă de regulile de circulaţie şi este bine să fiţi dumneavoastră prevăzători. De asemenea, fiţi atenţi la motociclete, pentru că mulţi şoferi le tratează cu superficialitate în trafic, iar de aici şi până la producerea unui accident rutier nu mai este decât un pas”, punctează Florin Marin Bogdan.
Reacţie promptă
Comportamentul preventiv trebuie să conducă finalmente la cel mai important pas: reacţia şoferului. Când va fi pus într-o situaţie limită în trafic, conducătorul auto trebuie să ia cea mai bună decizie într-o fracţiune de secundă, asta înseamnând să frâneze la timp, dar nu prea puternic ca să nu blocheze roţile, să pună avariile şi să manevreze maşina într-o zonă unde poate evita producerea unui accident de circulaţie.
„Deşi pare că sunt foarte multe lucruri de făcut într-un timp extrem de scurt, mulţi şoferi şi-au dezvoltat această abilitate, exersând permanent conducerea preventivă. Asta înseamnă anticipare, adaptare la condiţiile din trafic şi reacţie adecvată la pericolele care se ivesc”, concluzionează Florin Marin Bogdan.
Sursa: adevarul.ro