VIDEO Popa (BNR): Eu cred că pericolul inflaţionist nu trebuie omis; în această perioadă este real, importăm inflaţie
Pericolul inflaţionist nu trebuie omis pentru că în această perioadă este real, iar România importă inflaţie, a afirmat, joi, într-o videoconferinţă de specialitate, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).
"Eu cred că pericolul inflaţionist nu trebuie omis. În această perioadă este real, importăm inflaţie. Preţurile internaţionale la mărfuri au crescut semnificativ însă trebuie să spun că facem ceea ce facem de obicei. Banca Naţională este la datorie. Suntem atenţi aşa cum ne ştiţi. Acest proces ar putea fi tranzitoriu, ar putea fi de moment sau ar putea avea un caracter mai degrabă permanent. Însă acestea sunt întrebări importante pe care vă asigur că ni le punem, căutăm şi găsim răspunsuri. Avem şi ştim că avem o răspundere mare în faţa cetăţenilor, aceea de a prezerva puterea de cumpărare a monedei naţionale. Avem mandatul de stabilitate a preţurilor. Cred însă că este prematur să spunem mai mult la acest moment, decât că stăm alături de mandatul nostru, că vom fi cerebrali, raţionali, ca şi până acum şi cred că am arătat că putem face asta", a declarat Cristian Popa, la videoconferinţa "Sistemul bancar după un an de pandemie", organizată de ziarul Bursa.
Întrebat despre spaţiul de manevră al BNR, el a afirmat că instituţia a păstrat spaţiul de manevră, iar dacă ne uităm în zonă acesta este "decent".
"Cred că suntem într-o poziţie bună. Atâta timp cât subiectul inflaţie a revenit pe tapetul discuţiilor publice, cred că noi suntem într-o poziţie bună şi cred că nu am exagerat anul trecut când ne-am limitat cu reducerile de dobândă", a menţionat Cristian Popa.
De asemenea, el a declarat că recuperarea a pierderii de PIB din 2020 va avea loc anul acesta.
Întrebat cu privire la riscurile la adresa economiei din perioada următoare, el a menţionat riscul inflaţiei şi spus că "nu trăim izolaţi", iar atunci când creşte preţul petrolului sau materiilor importăm aceste evoluţii. La nivelul sectorului bancar riscurile sunt relativ limitate, a precizat Popa.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,8% în luna mai a acestui an, de la 3,2% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, mărfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României, rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare şi va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie. AGERPRES