VIDEO Peşteşan (CNAB): Anul acesta actualizăm studiul de fezabilitate pentru terminalul 2 al Aeroportului Otopeni; sperăm ca în 2021 să intrăm cu proiectarea şi execuţia
Exproprierile pentru noul terminal al Aeroportului Internaţional Henri Coandă au fost finalizate, iar anul acesta vom actualiza studiul de fezabilitate, pentru ca în 2022 să intrăm cu licitaţie pentru proiectare şi execuţie, a declarat, vineri, noul director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Cosmin Peşteşan, la inaugurarea Pistei 2 de la Aeroportul Otopeni.
El a explicat că de-a lungul timpului, până la această criză sanitară, au fost discuţii cu Banca Europeană de Investiţii şi cu BERD cu privire la finanţarea acestui program strategic, respectiv dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, iar condiţia pe care aceste instituţii au pus-o a fost actualizarea studiului de fezabilitate care datează din 2008.
"Exproprierile sunt finalizate pentru terminalul 2. Urmează comisiile cu primarii de la Otopeni şi Tunari pentru plata despăgubirilor. Deci, terenurile sunt expropriate, le avem. (...) anul acesta intenţionăm să actualizăm studiul de fezabilitate. Am cerut oferte din piaţa europeană de la aeroporturi cu experienţă. Dorim să vină cineva care să ne propună un design al noului terminal şi un set-up al studiului de fezabilitate adaptat vremurilor. După ce actualizăm studiul de fezabilitate, ordonanţa de urgenţă care aprobă programul strategic are deadline anul 2027, deci lucrări finalizate", a explicat Peşteşan.
Potrivit acestuia, anul viitor ar putea fi demarată licitaţia pentru proiectare şi execuţie.
"Anul acesta terminăm studiul de fezabilitate. Sperăm să avem buget ca de la anul să intrăm cu licitaţie pentru proiectare şi execuţie. Din păcate, traficul anului acesta, ca şi traficul anului trecut, ne forţează să ne uităm foarte atent la ce investiţii programăm în buget, pentru că dorim să avem un buget cu execuţie zero şi nu pe pierderi".
În ceea ce priveşte demararea lucrărilor de modernizare a Pistei 1, acestea vor avea loc anul viitor.
"La pista 1 urmează să intrăm pe SICAP cu documentaţia de atribuire a lucrărilor şi expertiză anul acesta, urmând ca la anul să intrăm la lucrări. Avem Pista 2 la toate standardele. Ne permite să închidem Pista 1 şi să ne vedem de lucrări. Sperăm că tot într-un interval de 5-6 luni să realizăm şi Pista 1", a menţionat Cosmin Peşteşan.
Pista nr. 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost redeschisă vineri pentru traficul aerian, ca urmare a finalizării şi recepţionării lucrărilor la obiectivul de investiţii "Modernizare a pistei 08L-26R şi resistematizarea zonei de siguranţă aferente (inclusiv la căile de rulare N, W, V, O)''.
Pista are o lungime de 3,5 kilometri, lăţimea de 60 de metri, din care 45 de metri reprezintă suprafaţă portantă şi acostamente de 7,5 metri. A fost construită în 1987 şi a beneficiat de o reparaţie capitală în 1997, până la actuala modernizare fiind derulate numai lucrări de mentenanţă. Prin finalizarea acestor lucrări de reparaţii capitale şi modernizare, capacitatea portantă PCN s-a ridicat de la 80 la 93 R/D/W/T, iar capacitatea de procesare zboruri pentru această pistă a crescut cu 20%.
În ceea ce priveşte plăţile către cei 969 de proprietari expropriaţi în vederea construirii noului terminal de la Aeroportul Henri Coandă, acestea au intrat în linie dreaptă, iar aproape 70% dintre dosare au fost clarificate, a anunţat la jumătatea lunii ianuarie CNAB.
"Plăţile pentru proprietarii expropriaţi conform HG 799/2019 vor putea fi efectuate în scurt timp. Aproape o mie de dosare (circa 70%) din total au fost deja clarificate astfel că, în acest moment, mai este necesară doar completarea Comisiilor de expropriere cu noii membri, desemnaţi în urma alegerilor locale din septembrie 2020 în cele două unităţi administrative teritoriale implicate (Otopeni şi Tunari) pentru demararea plăţilor. Instituirea stării de urgenţă între 16 martie şi 15 mai 2020, precum şi a stării de alertă din 18 mai până în prezent, au constituit obstacole pe care însă, cu eforturi suplimentare, Comisiile de exproprieri le-au depăşit, procedurile legale continuând în toată această perioadă", conform CNAB.
Conform datelor companiei, este vorba despre un total al despăgubirilor de 236,037 milioane de lei, din care 102,318 milioane de lei la Otopeni şi 133,719 milioane de lei la Tunari.
Proiectul pentru care se face exproprierea, "Dezvoltarea şi modernizarea Infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti", va asigura construirea nu numai a unui terminal de pasageri, ci şi extinderea platformelor de îmbarcare-debarcare, a sistemului de căi de ruli de acces şi parcări, precum şi a unui nou turn de control şi a unor hangare şi spaţii tehnice. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO