După anunțul ANPC de închidere a restaurantului „Taverna Racilor”, în urma mai multor controale făcute în perioada iunie - septembrie, Paul Nicolau, cunoscut drept „Pescobar”, a postat mai multe mesaje pe Facebook, majoritatea video, în care spune că restaurantul său este deschis.
- „Sunt dator și doresc să ofer o explicație atât opiniei publice, cât și mass-mediei din România: cu bucurie pot confirma că nu s-a găsit nicio marfă deteriorată. Întregul lot era în perfectă stare pentru consum.
- Cu toate acestea, trebuie să admit că nu am reușit să menținem temperatura corespunzătoare pe parcursul celor 60 de minute de transport de la depozitul nostru din Giurgiu până la taverna noastră din Herastrău. Temperatura a scăzut la -6 grade Celsius în loc de optimul de -18 grade Celsius. Această abatere de la standarde a fost înregistrată de către ANPC, și, în consecință, au decis confiscarea mărfii. Pentru context, aș dori să subliniez că în fiecare zi, la taverna noastră din Herastrău, avem privilegiul de a oferi spre vânzare între 1000 și 1500 de kilograme de pește și fructe de mare proaspete.
- Taverna noastră rămâne în continuare deschisă pentru a vă servi cu cele mai excepționale produse din România”, a scris Paul Nicolau pe pagina de Facebook Taverna Racilor Herastrau Fishtodoor .
În mesajele video, el susține că restaurantul a fost închis o singură zi, în urmă cu trei luni.
„Noi zilnic avem avize și vindem 1.000-1.500 de kilograme de pește și fructe de mare, avem peste 1.000 de clienți pe zi. (...) Când îți vine un control în România, ei doar constată nereguli, propun suspendarea. Dacă refaci aceste nereguli, deschizi. Taverna nu este închisă, a fost susendată activitatea o zi, acum 3 luni”, a susținut Paul Nicolau.
Șeful ANPC: „Nu sunt respectate exigențele minimale”
Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat, la Antena 3, că restaurantul nu respectă „exigențele minimale”.
„Cred că cea mai importantă dintre abateri este modul în care acest operator economic depozitează, transportă și gestionează produsele din pește și similare acestora, despre care cu toții știm că au un potențial negativ asupra sănătății omului, în condițiile în care nu sunt respectate exigențele minimale”, a declarat Horia Constantinescu, la Antena 3 CNN.
Anunțul ANPC privind închiderea restaurantului Taverna Racilor Herăstrău
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat, marți, printr-un comunicat de presă, că inspectorii au închis pentru o perioadă de la 6 luni la un an restaurantul Taverna Racilor din Herăstrău, după ce au găsit nereguli și au aplicat amenzi la toate controalele pe care le-au făcut pe parcursul verii. ANPC, care a făcut acest anunț, a publicat imagini cu scoici putrede, somon mucegăit și instrumente mâncate de rugină în bucătăria localului. Restaurantul nu avea nici autorizație de la primărie, conform ANPC.
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfășurat, în perioada 1 iunie - 15 septembrie, mai multe acțiuni de control la Taverna Racilor Herastrau - București, Sector 1, Parc Herastrau, administrată inițial de SC Nedsea SRL, iar în prezent de SC Commercial Diplomatic Club SRL (societati promovate în media de Paul Nicolau, cunoscut ca și Pescobar).
Localul a fost controlat de șase ori pe parcursul verii și de fiecare dată ANPC a aplicat amenzi și a confiscat alimente stricate.
La ultimul control, din 15 septembrie, ANPC a decis închiderea temporară a unității pentru abateri repetate.
Măsurile luate după controlul din 15 septembrie 2023 - administrator SC Commercial Diplomatic Club SRL:
- amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei
- oprirea definitivă de la comercializare a 560 kg produse alimentare neconforme, în valoare de circa 16.500 lei
- oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor
- propunerea de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru abateri repetate.
"Menționăm că vor fi transmise adrese către Primaria Sectorului 1, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Sănătate Publică", au mai spus inspectorii ANPC.
Principalele abateri constatate de echipele de control au fost, conform ANPC:
- folosirea unor materii prime și a unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare
- utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină, sistem de ventilație cu depuneri masive de praf, chedere depreciate și murdare
- prezența insectelor vii (muște) în unitate
- schimbarea stării termice a produselor
- nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor finite calde
- lipsa autorizației emise de Primărie
- produse alimentare cu data limită de consum depasită
- utilizarea unei mașini de transport neautorizate la care sistemul de racire nu era funcțional, ca și spațiu de depozitare a materiilor prime (congelate și refrigerate).
- nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor alimentare pe timpul transportului.