VIDEO Pe autostrada Sibiu-Pitești s-au forat primii 25 de metri din primul tunel pe o autostradă românească/Care e stadiul pe toate loturile Sibiu-Pitești
Constructorul austriac PORR a demarat deja primele foraje și lucrări la primul tunel forat de pe o autostradă din România, unul dintre cele mai lungi tuneluri din cadrul autostrăzii Sibiu - Pitești, scrie hotnews.ro .
PORR lucrează deja de la începutul anului pe Secțiunea 4 a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești.
- „Deși scurt, doar 9,861 kilometri, lotul conține primul tunel veritabil intrat în execuție pe o autostradă din România. În apropiere de Sibiu, tot pe A1, cele câteva sute de metri ale „tunelului” Săcel sunt cut&cover, adică avem mai mult un debleu (deal tăiat) cu acoperiș.
- În schimb, cel forat prin dealul Momaia în apropiere de Curtea de Argeș va avea aproximativ 1,3 kilometri și se execută cu tehnologie NATM de o echipă internațională de profesioniști care lucrează 24/24, în schimburi”, scrie Asociația Pro Infrastructura care publică și un video din dronă cu tunelul în lucru și parte din tronson.
- „Antreprenorul general Porr a adus-o la noi după ce a finalizat un proiect în Polonia, mai simplu decât al nostru din punct de vedere geotehnic. Dacă terenul dificil nu va da prea mari bătăi de cap experților Porr, tunelul ar putea fi pregătit de trafic în decembrie 2026, termenul contractual din acest moment”, notează Asociația.
Pro Infrastructura mai subliniază că, pe lângă punctul critic evident, „nici restul șantierului nu e de lepădat: câteva deblee care ne dau emoții (risc semnificativ de alunecări), mai multe viaducte cu pile înalte și nodul rutier Tigveni”.
„Una peste alta, deși vorbim de nici 10 kilometri, misiunea Porr nu este deloc una ușoară, ba dimpotrivă. Dar avem încredere că, în condiții normale, antreprenorul își va respecta blazonul și va face un efort susținut ca să inaugureze tronsonul de la Curtea de Argeș la Tigveni în decembrie 2026”, spune API.
Autostrada A1 Sibiu - Pitești - Secțiunea 4: Tigveni - Curtea de Argeș
Austriecii de la PORR au semnat încă din noiembrie 2021 un contract de circa 1,7 miliarde de lei pentru execuția celor 9,86 de kilometri de autostradă dintre Curtea de Argeș și Tigveni - Secțiunea 4 parte a A1 Sibiu - Pitești.
Din martie 2022 s-a realizat proiectarea (termen 16 luni), iar în acest an s-a trecut la lucrările propriu-zise pentru autostradă, inclusiv la tunelul Momaia.
Lungime: 9,86 km
Constructor: Porr Construct (Austria)
Valoare: 1.678.873.121,77 Lei fără TVA.
Contractat: noiembrie 2021
Lucrări începute: martie 2022
Termen contractual: 16 luni proiectare + 44 luni execuție
În cadrul contractului vor fi realizate mai multe lucrări de artă având o complexitate ridicată, astfel:
- Construirea a 12 poduri, pasaje și/sau viaducte, având o lungime medie de 230 m, dintre care, cel mai lung fiind Viaductul de la km. 84+341, în lungime de 630 m.
- Construirea unui Tunel în lungime de 1.350 m, în zona de traversare a dealului Momaia, județul Argeș.
Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești
Autostrada Sibiu - Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.
- Pe A1 Sibiu -Pitești s-a deschis traficul îndecembrie 2022 pe Secțiunea 1 (13,17km de la Sibiu la Boița - constructor Porr).
- În prezent se lucrează pe Secțiunea 5, pe cei 30 de km de la Pitești la Curtea de Argeș (constructor Astaldi). Aici constructorul a ajuns la un avans fizic de peste 40%. Vezi aici imagini cu viitorul nod rutier de la Bascov, de la capătul actual al A1 București - Pitești.
- Pe Secțiunea 4 Curtea de Argeș - Tigveni austriecii de la PORR au lucrat până recent la proiectare și au început deja primele lucrări în 2023. S-au demarat lucrările inclusiv la tunelul forat de la dealul Momaia.
- Pe Secțiunea 3 o asociere de constructori din Italia și România au semnat în august 2022 contractul pentru cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România. Pe acest tronson constructorul se află, teoretic, în etapa de proiectare.
- Pe Secțiunea 2, cea mai dificilă porțiune care trece prin Valea Oltului și presupune realizarea a șapte tuneluri, CNAIR a semnat în luna februarie 2022 un contract de 860 de milioane de euro cu o firmă din Turcia. Și aici, în prezent, constructorul este în perioada de proiectare.