VIDEO Patriot-ul românesc a lovit o țintă la 60 km depărtare la prima tragere reală

VIDEO Patriot-ul românesc a lovit o țintă la 60 km depărtare la prima tragere reală

Regimentul 74 PATRIOT a executat primele lansări cu sistemul de rachete sol-aer PATRIOT în pologonul de trageri Capu Midia. Militarii români au lansat rachete de tip PAC-2 ATM pe ținte aeriene simulate de drone MQM 178 Firejet și ULTRA 20, anunță Regimentul 74 PATRIOT.

Lansarea unei rachete Patriot de către un sistem românescFoto: Inquam Photos / George Calin

„Totul calculat la secundă, trei ani de pregătire, multe cursuri în SUA, săptămâni întregi petrecute în poligon”, transmite MApN care descrie evenimentul ce a avut loc în poligonul de la Capul Midia și la care au participat inclusiv premierul Marcel Ciolacu și fostul premier și fost șef de stat major Nicolae Ciucă.

  • „E prima dată când tragem cu sistemul ce a intrat în dotarea militarilor din Regimentul PATRIOT și vedem că aplicarea pas cu pas a procedurilor duce la succesul misiunii. Că toată munca colegilor noștri dă rezultate, că sistemul va fi o capabilitate esențială pentru apărare.
  • A fost lansată ținta, trebuie să ajungă la o distanță de 60 de km. Durează puțin, se dă comanda de tragere, ultimul minut este și cel mai lung. A fost lansată racheta și totul a decurs conform planului”, transmite MApN.

„Azi am executat prima tragere cu sistemul PATRIOT intrat în dotarea Armatei României în 2020, doar cu militari români”, a mai transmis MApN.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Primele trageri reale cu sistemul Patriot pentru armata română

Ministerul Apărării a anunţat că, în perioada 2-17 noiembrie, are loc, în poligonul din Capu Midia, exerciţiul PATRIOT SPARK 23 în cadrul căruia se derulează primele trageri reale cu sistemul Patriot intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020.

„Sistemul de rachete sol-aer Patriot este utilizat pentru combaterea ameninţărilor, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea ţintelor aeriene. În cadrul exerciţiului ţintele aeriene sunt simulate de tipuri diferite de drone şi vor fi combătute cu rachete tip PAC-2 ATM”, au transmis oficialii Ministerului Apărării.

Potrivit sursei citate, acest exerciţiu are ca scop „validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale”.

„Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie şi este inclus în Planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Aeriene”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Sistemele PATRIOT românești

Sistemul Patriot, este cel mai nou și scump sistem intrat în dotarea Armatei Române. România a plătit circa 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori. Până în prezent au fost livrate patru sisteme Patriot.

Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanță şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT. Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost recepționate în 2022 și 2023.

România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:

- 7 AN/MPQ-65 radar sets

- 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

- 13 antenna mast groups

- 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)

- 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

- 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)

- 7 Electrical Power Plants (EPP) III


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet