VIDEO Parada dronelor uriașe ale Rusiei, un nou mesaj trimis Ucrainei?

VIDEO Parada dronelor uriașe ale Rusiei, un nou mesaj trimis Ucrainei?

În ultimele zile, Ministerul rus al Apărării a dezvăluit o nouă versiune a dronei sale de luptă S-70 „Ohotnik”, destinată să opereze alături de a 5-a generație de avioane de vânătoare/bombardament Su-57 „Felon”. Apoi o altă dronă, Orion-E. Un mesaj trimis Ucrainei și Turciei.

Astfel, conform imaginilor disponibile, „nasul” și prizele de aer ale acestei aeronave impunătoare de 20 de tone au fost reproiectate. La fel și duza reactorului său – acum plată, pentru a reduce semnăturile în infraroșu și radar.

Comunicare în scop multiplu

Apoi, la 19 decembrie, via un documentar, canalul de televiziune „Rossiya 1” a difuzat imagini inedite care arată versiunea veche a S-70 „Ohotnik” aruncând o bombă în timpul testelor efectuate la începutul acestui an la poligonul Ashuluk, situat în regiunea Astrahan.

Scopul unei astfel de comunicări în jurul acestei drone de luptă poate fi multiplu. În primul rând, este vorba de a demonstra că tehnologia rusă nu este în spatele SUA, în momentul în care drona de luptă RQ-180 „Great White Bat” a fabricantului Northrop Grumman începe să iasă din umbră.

Însă media rusă subliniază că difuzarea acestor videoclipuri „are loc pe fundalul competiției dintre Rusia și Turcia, care a devenit în mai puțin de un deceniu unul dintre cei mai importanți producători de drone, alături de SUA, Israel și China”.

Posibil. În orice caz, Apărarea rusă a produs și alte documente al căror mesaj este lipsit de ambiguitate. Astfel, citând oficiali ruși, Rossiya 1 a susținut că sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S a doborât peste 40 de drone Bayraktar TB-2 și Anka, fabricate în Turcia, în Siria și Libia.

„Dronele Bayraktar sunt ținte ușoare pentru sistemele noastre de apărare aeriană precum Pantsir. Caracteristicile lor fac să nu fie greu de doborât, chiar și pentru servanții cu calificare medie”, a argumentat colonelul Iuri Muravkin, de la Forțele Aerospațiale ruse, în documentarul Rossiya 1.

Dronele turcești Bayraktar, un jucător periculos

Numai că, mai ales în Libia, angajarea dronelor Bayraktar TB2 a schimbat situația, trupele guvernului de unitate națională de atunci (GNA) ajungând să preia ascendența asupra celor ale mareșalului Haftar, susținute în special de Rusia.

Și, în ceea ce privește Siria, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, asigurase că aceleași TB-2 au făcut față sistemelor Pantsir S1 date armatei siriene. Cu videoclipuri publicate la acea vreme ce păreau să confirme.

Acestea fiind zise, și la momentul când Rusia este suspectată că se pregătește să lanseze o ofensivă împotriva Ucrainei, cuvintele colonelului Muravkin nu pot decât să facă ecou distrugerii, de către o dronă Bayraktar TB-2 a forțelor ucrainene, a unui obuzier D-30 implementat în apropierea orașului Boykivske de separatiștii pro-ruși din Donbas.

În același documentar al lui Rossiya 1, generalul Alexandr Novikov, șeful biroului pentru dezvoltarea dronelor din cadrul Statului Major al Rusiei, a asigurat că drona MALE (Medium Altitude Long Endurance) Orion-E este și ea capabilă să distrugă arme precum TB-2. Asta în condițiile în care această dronă este concepută în principal pentru misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere, a se citi și lovituri la sol.

Teste în Crimeea

Apoi, Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip pentru a susține punctul de vedere al generalului Novikov. Videoclipul sugerează că o dronă Orion-E a doborât o altă dronă, similară cu S-100 Camcopter folosită de Misiunea specială de observare dislocată în Donbas de către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Drona a fost doborâtă cu o versiune „aer-aer” a rachetei antitanc Kornet.

Și, potrivit comentariului care însoțește acest videoclip, testul a fost efectuat în Crimeea. „Drona Orion va crește semnificativ capacitățile de luptă ale forțelor armate ruse. Nu numai că face posibilă efectuarea de recunoașteri aeriene de la mare distanță (…) timp de zeci de ore, ci și lovirea imediată a țintelor”, asigură Ministerul rus al Apărării, scrie Opex 360.

De notat și că drona S-70 „Ohotnik” ar trebui să poată transporta rachetele aer-aer, testele cu muniție inertă fiind efectuate în această direcție anul trecut. Dar nici o imagine nu a fost încă publicată.

În Statele Unite, lucrările pentru dezvoltarea unei astfel de capacități au fost inițiate de DARPA, agenția de cercetare a Pentagonului, prin programul LongShot, care implică General Atomics, Northrop Grumman și Lockheed-Martin. SURSA: National.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”