VIDEO „Păpușa de fier” a lui Putin a cedat nervos? „De ce noi avansăm metru cu metru când ei avansează sat cu sat?”
După retragerile haotice ale Rusiei din Herson – la mai puțin de o săptămână după ce Vladimir Putin a anexat ilegal patru provincii ucrainene – guvernatorul regiunii numit de Moscova, Kirill Stremousov, a încercat să calmeze spiritele, potrivit The Guardian .
Departe de o retragere, ar fi fost vorba de o „regrupare” tactică pentru „a da o lovitură de retorsiune”, a declarat miercuri Stremousov.
Comentariile sale – printre primele recunoașteri publice ale retragerii Rusiei din Herson – au încercat să mascheze ceea ce chiar și mulți susținători vocali ai războiului spun acum deschis: situația este cea mai gravă în care s-a aflat armata rusă de la începutul invaziei, în urmă cu șapte luni.
„Prieteni, știu că mă așteptați să comentez situația. Dar chiar nu știu ce să vă spun. Retragerea … este catastrofală”, a scris Roman Saponkov, un corespondent de război proeminent, pe canalul său Telegram, descriind disperarea sa în legătură cu retragerea din Herson.
Amploarea retragerii Rusiei rămâne deocamdată neclară. În timpul discursului său nocturn de marți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat: „Armata ucraineană face mișcări destul de rapide și puternice în sudul țării noastre”. El a numit opt orășele din Herson care au fost recucerite recent.
Întrebat miercuri de jurnaliști dacă există o contradicție între retorica de anexare a Rusiei și realitatea de pe teren, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există niciun fel de contradicție. Teritoriile „vor fi cu Rusia pentru totdeauna”, a adăugat el.
„Nu mai există forță pentru a menține teritoriile câștigate”
O astfel de încredere nu se putea simți, însă, în rândul bloggerilor și jurnaliștilor militari pro-război, un grup tot mai vocal, cu contacte în prima linie și milioane de cititori, care au început să critice Kremlinul pentru eșecul său de a-și atinge obiectivele.
Aceștia descriu o imagine sumbră a deteriorării moralului rusesc, acuzând lipsa de rotație și epuizarea armatei pentru eșecurile din sudul Ucrainei.
„Sunt criticat pentru că bag oamenii în depresie cu știrile mele… ei bine, timpul este așa, nu vor fi vești bune din viitorul apropiat”, a scris marți Aleksandr Kots, un jurnalist pro-Kremlin care călătorește cu armata rusă.
„Nu avem suficienți oameni … s-a instalat oboseala … nu mai există forță pentru a menține teritoriile câștigate”.
Contractele soldaților care luptă în Ucraina, prelungite automat pe termen nelimitat
În ziua în care Putin a anunțat așa-numita „mobilizare parțială” luna trecută, contractele soldaților care luptă în Ucraina au fost, de asemenea, prelungite automat pe termen nelimitat. Această decizie i-a privat pe mulți dintre cei care luptă din februarie de o cale de ieșire din război.
„Primim sute de cereri în fiecare zi de la soldați care vor să găsească o modalitate de a-și anula contractele”, a declarat un avocat militar care a cerut să vorbească sub anonimat, de teamă să nu încalce legile rusești care incriminează știrile „false” despre armată.
„Cei mai mulți soldați nu aveau nicio idee că vor merge în Ucraina când a început războiul. Ei sperau să plece odată ce le expirau contractele. Acum, acest lucru pur și simplu nu mai este posibil”.
Predarea de către Rusia a orașului Liman, un oraș de importanță strategică din nordul regiunii Donețk, a dus deja la critici publice rare la adresa conducerii militare de rang înalt din partea mai multor oficiali de top.
„Nu știu ce îi raportează ministerul apărării [lui Putin], dar, în opinia mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice”, a scris liderul cecen Ramzan Kadîrov.
Armata rusă a încercat să minimalizeze retragerea de sâmbătă de la Liman ca fiind un eșec militar minor în timpul căruia a provocat pierderi grele trupelor ucrainene în lupta pentru oraș.
Însă, potrivit unei investigații realizate de BBC News Russia, una dintre unitățile de elită ale armatei ruse a suferit pierderi mari în timpul acelei retrageri. Brigada a 3-a Spetsnaz a Gărzii a pierdut acum până la trei sferturi din forța sa de recunoaștere de la începutul războiului, potrivit BBC.
„De ce avansăm metru cu metru când ei avansează sat cu sat?”
Cele mai recente eșecuri militare, aparent prea mari pentru a fi ignorate, s-au revărsat acum și pe ecranele televiziunilor rusești.
„De ce noi avansăm metru cu metru când ei avansează sat cu sat?” Olga Skabeeva, cea mai importantă prezentatoare a televiziunii de stat din țară, l-a întrebat furioasă pe Andrei Maroșko, un oficial numit de Rusia în Lugansk, într-o emisiune recentă.
Kremlinul speră că prima sa campanie de mobilizare anunțată luna trecută va reuși în curând să stopeze pierderile.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că 200.000 de oameni au fost deja mobilizați și se află pe 80 de terenuri de antrenament și șase centre de pregătire din Rusia.
Ministerul Apărării a publicat, de asemenea, videoclipuri cu recruți care sunt instruiți de soldați, însoțite de alte imagini care îi arată sosind în zonele controlate de Rusia din Lugansk, unde sunt întâmpinați cu bucurie de localnici.
Dar o campanie de propagandă guvernamentală nu a împiedicat ca mobilizarea să stârnească haos și furie în întreaga Rusie. Această furie a crescut după ce au apărut videoclipuri care arătau zeci de bărbați supuși unor condiții precare în centrele de antrenament în timp ce așteptau să fie trimiși în Ucraina.
Cel puțin șase recruți au murit în centrele de pregătire de la începutul mobilizării, a declarat marți Pavel Chikov, unul dintre cei mai importanți avocați ruși pentru drepturile omului. Unul dintre recruți s-ar fi sinucis.
În probabil cel mai jenant videoclip de mobilizare de până acum pentru Kremlin, un grup de soldați mobilizați din regiunea siberiană Omsk sunt văzuți făcând apel la autorități pentru plata promisă de guvern pentru participarea la război. „Suntem gata să plecăm. Dar vă rugăm să ne ajutați, ajutați-ne familiile”, spune unul dintre ei.