VIDEO Omul Codruța Kovesi într-un dialog de excepție cu Andreea Esca! Cred în Dumnezeu. Înainte de audierea din PE am fost la biserica ortodoxă din Bruges

VIDEO Omul Codruța Kovesi într-un dialog de excepție cu Andreea Esca! Cred în Dumnezeu. Înainte de audierea din PE am fost la biserica ortodoxă din Bruges

Omul Codruța Kovesi într-un dialog de excepție cu Andreea Esca! Cred în Dumnezeu. Înainte de audierea din PE am fost la biserica ortodoxă din Bruges. Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria țării, actualmente candidatul cu cele mai mari șanse de a deveni primul Șef al viitorului Parchet European, care se va ocupă cu investigarea fraudelor cu fonduri europene și TVA.

Laura Codruța Kovesi spune că este un om credincios și că înainte de audierea din Parlamentul European pentru postul de procuror șef european a amers la o biserică ortodoxă din Bruges, unde a fost întâmpinată de mulți români care au susținut-o și i-au spus că îi țin pumnii.

Kovesi a declarat, în emisiunea Andreei Esca de la Europa FM, că ea crede în Dumnezeu și că merge la biserică.

"Acum înainte de audierea în Parlamentul European, am fost la o biserică ortodoxă din Bruges. Au fost mulți români. Nu mă așteptam să fie atâția. Am fost impresionată că au fost foarte mulți copii. A fost o slujbă frumoasă. Când s-a terminat slujba, cineva gătise cozonac și sarmale. Am primit și eu. Oamenii m-au încurajat. Urmăriseră știrile. Știau de ce sunt în Belgia și m-au încurajat și mi-au zis că îmi țin pumnii”, a afirmat Laura Codruța Kovesi.

Ea a spus că a discutat cu românii de acolo despre modul de viață din Belgia.

Kovesi a mai spus că nu regretă nimic din cariera sa și din alegerile pe care le-a făcut. Vorbind despre candidatura pentru postul de procuror șef european, ea a afirmat că nu a spus nimănui, doar familiei.

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a povestit, astăzi, în cadrul emisiunii de la Europa Fm care a fost cea mai mare boacănă pe care a făcut-o în copilărie.

"Ne-am strâns mai mulți copii din bloc și ne-am gândit să ne facem clătite. Când a venit mama, ne-am dat seama că era o boacănă, eram toți din cap până în picioare numai ouă și făină. Ne-am dat seama că am făcut o boacănă. Ne-a spus să mergem să ne spălăm și ne-a făcut clătite", a povestit Kovesi.

Kovesi a explicat cum a decis să devină procuror:

"A fost influența tatălui. Mi se părea că face un lucru important. La școală profesorii mereu mă întrebau dacă sunt sora lui Sergiu, mă ajuta mereu la matematică și fizică, dar am simți că nu acesta este drumul meu. Apoi, a venit Revoluția și am decis să dau la Drept. Tatăl meu a încercat să mă influențeze să devin notar. Am fost în practică și am simțit ce era și ce nu de mine. În anul 3 am decis să devin procuror", a povestit Kovesi.

Fan Vama Veche și Tudor Chirilă

„Sunt fan Vama Veche și Tudor Chirilă. Am fost în trecut la un concert Vama Veche. Chiar atunci au lansat melodia Nu ne mai trageți pe dreapta. Când concertul a luat sfârșit printre cei care eram acolo era și un polițist și săracul tot drumul până la Sibiu noi cântam Nu ne mai trageți pe dreapta. A fost foarte... Nu a avut ce face. Chiar îmi plac melodiile lor. Eu sunt fană Vama Veche. Înainte de audieri chiar am ascultat o melodie a lor și mi-a dat o stare foarte bună. M-a energizat”

Cum a fost la selecția preliminară:

A fost foarte interesant, Mi-au explicat regulile. Zece minute în care să îți prezinți candidatura. Apoi misiunea ta pentru Parchetul European. Notau la fiecare răspuns. Au fost foarte multe întrebări suplimentare. Au fost și întrebări despre personalitate. Le-am spus că uneori sunt încăpățânată. Nu mi-a fost frică, am avut emoții la început. Când s-a terminat interviul ne-au spus că vor comunica decizia. Am dormit liniștită după aceea. Apoi a venit audierea din Parlament care a fost cu mari emoții.

Cel mai mare eșec de până acum, un copil:

„Copilul: poate singurul lucru care rămâne în viață este copilul. Așa simt eu. Nu pot să zic că nu-mi doresc copil. Dacă se întâmplă foarte bine. Am două nepoate. Meseria de părinte e cea mai grea din lume.”

Alte declarații:

Mi-am depus candidatura singură, dar toți cei din Parlamentul European știau că sunt din România. Nu zic că suntem un sistem de justiție perfect, că nu s-au făcut greșeli, dar s-au făcut și foarte multe lucruri bune.

Am primit foarte multe încurajări, inclusiv pe stradă, prin telefon, prin petiții. Am tot auzit știri false că a fost o echipă secretă. Aceasta a fost echipa: toți oamenii care mai speră în justiție.

N-am avut așteptări, n-am cerut sprijinul guvernului. Mă așteptam la o campanie negativă împotriva mea. Am avut ocazia să lămresc anumite lucruri.

Este clar că această chestiune cu dosarul penal, plin de coincidențe, s-a început urmărirea penală fix înainte de a merge la audiere. O altă coincidență când m-am întors, am fost citată fix în șapte martie. O să vedem cât de mult afectează.

Ceea ce am ținut de mine am făcut. Acum este o decizie politică, pe care dintre cei doi sau trei candidați îi vor alege.

Sunt procuror și îmi place, nu se termină viața cu o funcție. Deocamdata drumul pe care l-am ales să merg este acesta. Deocamdată sunt într-o procedură.

Azi vară când am fost revocată din funcție mama m-a încurajat. Simțeam și lipsa tatălui. Mama mi-a spus să nu demisionez și să nu renunț la principiile mele. Același sfat l-am primit și de la fratele meu și de la omul cu care împart viața.

A fost ceva ciudat înainte de audierea în PE. La hotelul în care am stat am primit o scrisoare foarte ciudată. Cei de la SPP sunt profesioniști, deci nu aș avea motive să mă tem.

Ce m-a încurajat mult este atitudinea judecătorilor și procurorilor. Riscurile pentru țară sunt destul de mari dacă se va continua în acest fel și magistrații încearcă să tragă un semnal de alarmă. Am purtat banderolă albă și așa voi face toată săptămâna.

Niciodată n-am avut încredere când se zicea de un procuror sau judecător că e băiat bun. E clar că superi pe cineva. Dar în momentul în care sunt campanii întregi de denigrare, de hărțuire, înseamnă că ai deranjat pe cine trebuie. Sunt foarte mulți judecători și procurori care au fost hărțuiți și intimidați și cu toate astea continuă să-și facă treaba.

Am avut emoții că știam că sunt foarte multe așteptări. Am început prezentarea și apoi știam că vine momentul de întrebări și răspunsuri. Mă așteptam să fie și întrebări mai neplăcute și atitudini mai puțin prietenoase. A fost un moment care m-a emoționat, am stat toți trei candidații înainte să intrăm. Cu colegul din Franța am stat aproape două ore. A fost un moment emoționat că ne-am îmbrățișat reciproc și ne-am urat succes.

Justița din România este acum într-un punct foarte greu. Nu știu dacă singuri reușim să trecem prin acest moment. Acum trebuie să înțelegem cu toții că este un moment greu, poate justiția trebuie ajutată. Nu e doar pentru procurori și judecători, este pentru viitorul acestei țări. Justiția este pilon fundamental, este pentru cetățeni.

E foarte greu când auzi patru cinci lucruri neadevărate să ieși și să reacționezi. Cred că vine un moment când adevărul iese la suprafață.

Care ar fi un titlu de film care să rezume viața dvs? Răspuns Kovesi: Narcos.

Laura Codruța Kovesi a câștigat votul în Comisia LIBE pentru șefia Parchetului European. Fosta șefă a DNA a obținut 26 de voturi, urmată de candidatul Franței, Jean-François Bohnert (22 de voturi) și cel german, Andrés Ritter, care a obținut un vot. Acesta este mandatul cu care Parlamentul European va merge să negocieze cu Consiliul UE cine va fi viitorul șef al Parchetului European.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”