VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor
Inversarea încălzirii globale prin refrigerarea polilor ar fi atât fezabilă, cât și "extraordinar de ieftină", susține un studiu publicat în Environmental Research Communications și condus de Wake Smith de la Universitatea Yale, scrie Newsweek .
Oamenii de știință au propus un plan ambițios de reînghețare a polilor nord și sud ca o modalitate de a inversa pierderea de gheață.
Într-un nou studiu, experții susțin că avioanele ce zboară la mare înălțime ar putea pulveriza particule microscopice de aerosoli în atmosferă la latitudini de 60 de grade nord și sud.
Dacă ar fi eliberați la o înălțime de 13.000 de metri (deasupra altitudinii de croazieră a avioanelor de pasageri), acești aerosoli ar pluti încet spre pol, umbrind ușor suprafața de dedesubt.
Această umbră suplimentară ar permite polilor care se topesc să înghețe din nou, atenuând problemele legate de topirea ghețarilor și de creșterea nivelului mării.
Tehnica ar putea „reduce schimbările climatice prin devierea în spațiu a unei mici fracțiuni din radiațiile solare primite”, spun cercetătorii.
Conceptul, numit injecție de aerosoli stratosferici (SAI), ar costa 11 miliarde de dolari pe an - dar cercetătorii spun că ar fi mai ieftin decât alte metode de atenuare a schimbărilor climatice.
Cercetătorii au recunoscut că acest concept este controversat, dar au susținut că ar fi "fezabil" și că 11 miliarde de dolari pe an este "extraordinar de ieftin" în comparație cu alte răspunsuri climatice, cum ar fi captarea carbonului.
„Există o reținere cu privire la utilizarea aerosolilor pentru răcirea planetei”, a declarat Smith, lector la Yale. „Dar dacă ecuația risc/beneficiu ar fi rentabilă, aceasta s-ar aplica foarte bine la poli.”
Răcirea la poli ar oferi protecție directă doar pentru o mică parte a planetei, deși latitudinile medii ar trebui să înregistreze și ele o reducere a temperaturii, admit cei din echipă.
„Cu toate acestea, orice schimbare intenționată a termostatului global ar fi de interes comun pentru întreaga omenire și nu doar pentru națiunile arctice și patagoneze", a declarat Smith.
Potrivit lui Smith și colegilor săi, injecțiile de particule ar urma să fie efectuate sezonier, în zilele lungi ale primăverii locale și la începutul verii.
Aceeași flotă de avioane cu reacție ar putea deservi ambele emisfere, transportându-le la polul opus odată cu schimbarea anotimpurilor.