VIDEO O rușine!/Așa arată acum banalul drum cu o bandă pe sens care nu e gata nici după 7 luni de la deschiderea Podului peste Dunăre
Aproape șapte luni au trecut de când circulația rutieră a fost deschisă pe Podul peste Dunăre de la Brăila, dar nici până acum lucrările nu au fost finalizate, macaralele nu au fost demontate, recepția finală n-a fost făcută, restricțiile încă persistă iar conexiunea rutieră cu mărețul Pod se face schilodit, fără direcția principală către Jijila - banalul drum cu câte o bandă pe sens nu e gata nici acum deși e în lucru de trei ani, scrie hotnews.ro .
În 6 iulie 2023, când panglica a fost tăiată la Podul peste Dunăre de la Brăila de președintele Iohannis, premier, miniștri, ambasadori și un alai de seamă de politicieni și diplomați, promisiunea oficială de la Transporturi era că lucrările rămase de executat vor fi gata până la finalul anului.
Mai exact, un pod peste Calea Ferată care să lege efectiv podul de șoseaua de centură a Brăilei de-o parte, și de cealaltă parte de apă drumul principal până la Jijila, spre Tulcea. Un drum de 19 Km cu o bandă pe sens la care lucrările au debutat în primăvara 2021, deci în urmă cu aproape trei ani.
În paralel, constructorul urma să lucreze la ultimele finisaje ale Podului și la demontarea celor patru uriașe macarale de la pilonii podului suspendat, lucrări pentru care s-au impus restricții de circulație - limitări de viteză și acces interzis pe timpul nopții.
Apoi, pe măsură ce lunile au trecut, lucrurile nu au mai decurs conform planurilor... Dincolo de absurdul episod cu șuruburile din parapetele metalice ce nu erau strânse, CNAIR a început să recunoască mobilizarea slabă a constructorului, iar ministrul Grindeanu a atacat constructorul pentru lipsa de activitate pe șantier.
Fără prea mare efect, lunile au trecut, anului 2023 s-a încheiat și a trecut, iar lucrările tot au rămas nefinalizate.
De fapt pasajul peste CF spre Centura Brăila este aproape gata, dar constructorul nu a cerut recepția lucrării, astfel că nu s-a trecut la deschiderea traficului.
În clipul video de mai jos filmat din dronă Podul rutier peste CF care ar trebui deschis circulației cât de curând apare la minutul 00:10 - 00:40, iar tronsonul e drum principal de la Pod până la Jijila este de la minutul 04:02 până la minutul 08:37.
Grindeanu: „E absolut inadmisibil ce se întâmplă acum acolo”
- „E absolut inadmisibil ce se întâmplă acum acolo. S-au terminat lucrările pe partea brăileană a malului Dunării, toată acea traversare peste linia de cale ferată, toate lucrările sunt finalizate. Compania cam refuză să facă notificarea. Traficul din Brăila este dat peste cap în acest moment, pentru că ei refuză să facă această notificare”, a reacționat de curând Sorin Grindeanu.
- „Să ştiţi că eu înţeleg toate lucrurile care ţin de apărarea intereselor şi fiecare îşi apără interesele, dar asta până la a aduce disconfort cetăţenilor – şi colegii mei ştiu că le-am cerut să găsească rapid o rezolvare. Pe noi ne-au anunţat atât primarul Brăilei, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean. În acest moment traficul este, în loc să ajute toată această investiţie de sute de milioane de euro, din cauza acestei lucrări până la urmă minore având în vedere partea cealaltă, s-a dat peste cap jumate din traficul din municipiul Brăila. Evident că în acest moment este o acţiune evident intenţionată din partea acestei companii, dar cu şantajul nu merge, cel puţin în ceea ce mă priveşte”, a afirmat Grindeanu, întrebat despre acest obiectiv de investiţii, relata Agerpres.
CNAIR: Contractul este în întârziere din cauza constructorului / Ce spune de infiltrațiile apărute în blocurile de ancoraj
„Contractul cu antreprenorul WeBuild este în întârziere din cauza mobilizării deficitare a acestuia”, precizează CNAIR care spune că recepţia lucrărilor se va face doar după îndeplinirea tuturor standardelor de calitate stipulate în contract.
În plus, în urma inspecţiilor în şantier, inginerul şi reprezentanţii CNAIR au identificat infiltraţii la blocurile de ancoraj dinspre localităţile Brăila şi Jijila. Astfel, pentru monitorizarea infiltraţiilor şi închiderii rapoartelor de neconformitate, CNAIR a realizat o „expertiză tehnică a lucrărilor executate de antreprenor în şantier”, iar o primă măsură a vizat următoarele: monitorizarea situaţiei podului din momentul constatării infiltraţiilor, iar după punerea în funcţiune cu încă 6 luni; o mare parte dintre aceste infiltraţii au fost stopate, iar ca urmare a punctelor de vedere transmise de expertul tehnic după punerea în funcţiune a podului, acesta a prelungit perioada de monitorizare până la data de 31.03.2024, urmând să se stabilească după această dată o soluţie finală de închidere a infiltraţiilor.
„În urma procesului de verificare a şuruburilor parapetului de siguranţă de pe Podul Suspendat de la Brăila s-a constatat că, din totalul de 100.000 de şuruburi, au fost slăbite un număr de 401, ceea ce înseamnă aproximativ 0,4% din totalul acestor elemente. La două săptămâni de la darea în trafic a podului, a fost consemnat de către inginer apariţia de văluriri la nivelul căii de rulare. În data de 25.07.2023, antreprenorul a justificat apariţia acestor degradări ca urmare a traficului greu şi temperaturilor crescute.
De asemenea, CNAIR a solicitat pe 02.08.2023 clarificări cu privire la apariţia văluririlor si presupusa încălcare a restricţiilor de trafic. Totodată, a mai solicitat ISCTR suplimentarea controalelor pe sectoarele în care sunt impuse restricţii. Până în momentul de faţă, antreprenorul a intervenit de trei ori pentru remedierea structurii rutiere pe pod, dar fără a remedia definitiv această problemă. Pe 08.09.2023, antreprenorul a informat beneficiarul cu privire la acţiunile de remediere întreprinse pe Calea 2, banda 1, respectiv frezarea şi reaşternerea stratului de uzură”, afirmă compania de drumuri.
Pentru finalizarea tuturor lucrărilor prevăzute în contract, antreprenorul mai are de efectuat următoarele tipuri de lucrări: drumuri de acces (drumul spre Jijila), lucrări de construcţie a bazinelor de retenţie a apei pluviale, efectuarea marcajelor şi montarea elementelor de semnalizare verticală-orizontală pentru siguranţa circulaţiei şi lucrări de remediere a tasărilor apărute la asfaltările efectuate.
Inaugurat, dar nefinalizat - Restricții de circulație și lucrări mult rămase în urmă pe podul de la Brăila
Podul peste Dunăre de la Brăila, una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură realizate vreodată în România, a fost inaugurat în 6 iulie.
Circulația a fost deschisă deși lucrările încă nu sunt complet finalizate, iar drumul principal de legătură cu malul din Tulcea trebuia să fie gata încă de anul trecut. Totodată, traficul a fost deschis cu limită de viteză de 80 km/h și cu program de acces interzis pe timpul nopții pentru a permite constructorului să demonteze uriașele macarale folosite la construcție.
Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri.
Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.
Podul de la Brăila are, practic, trei deschideri: o deschidere principala (1.120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.
La momentul finalizării a fost considerat al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale. Mai exact, este vorba de topul podurilor suspendate din actuala UE - Podul de la Brăila este pe locul trei după deschiderea principală după Great Belt Bridge - Danemarca (1.624 metri) și Höga Kusten Bridge - Suedia (1.210 metri).
Cele două turnuri ale Podului ating o înălțime de 192 metri și sunt practic cele mai înalte construcții din România (excepție fac unele coșuri de fum sau antene).
Cei patru piloni principali ai podului sunt goi pe interior și sunt dotați cu lifturi și scări de acces pentru mentenanță.
Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km.
- Drumul principal Brăila – Jijila. Are o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens până la kilometrul 8, și apoi cu câte o bandă de circulație pe sens până la finalul proiectului - km 19. Drumul are și benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.
- Drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin (care se deschide pe 6 iulie). Cu o lungime de 4,328 km, acest drum este prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură pornește de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se intersectează cu DN22 Smârdan-Măcin.
VIDEO Legătura Pod - Jijila - stadiul la zi:
Podul peste Dunăre de la Brăila - datele contractului:
Lungime: Pod + Drum Brăila - Jijila (19 Km) , Drum legătură DN22 Smârdan Măcin (4,3 km)
Valoare contract de proiectare și execuție: 1,99 mld lei (fără TVA)
Valoare totală a investiției: 3,445,210,691.08 lei (din care fonduri europene nerambursabile în suma de 1,696,947,365.85 lei.)
Constructor: We Build (fost Astaldi - Italia) - IHI Infrastructure System (Japonia)
Contract semnat: 15.01.2018 (termene: 12 luni proiectare și 36 de luni execuție)
Lucrări începute: decembrie 2018 (autorizațiile de construire drumuri de legătură au venit abia în martie/mai 2021)
Stadiu fizic - întreg proiectul: pod - 99% / drumuri - 85%
Click pe planuri pentru a le deschide mai mare, într-o fereastră separată: